Tom Clancy, Presidentens Order I+II


Alla 975 sidor i Tom Clancys bok är nu lästa. Presidentens order är en bra bok, men mer om det längre fram. (Egentligen är det två böcker, del I och del II)

Till att börja med så har jag lite reservationer. I denna bok så är Iran den lede ”Fi”. En ayatolla närmare bestämt. Förr var det Sovjetunionen som utpekades som bandit i böcker, men nu är det muslimska länder. Det är irriterande och jag tror inte att boken hade blivit sämre av att han i stället valt ett låtsasland.

Tom Clancy tillhör normalt inte någon av mina favoritförfattare oavsett genre. Jag har tyckt att han varit hyfsad, men jag har också läst mediokra böcker av honom.

Boken handlar om hur Jack Ryan, Clancys gamle hjälte och CIA-agent, plötsligen har blivit president i USA. Landets förste opolitiske president vilket allt som oftast blir ett fånigt inslag i boken. Jag får en känsla av att författaren idylliserar detta och skapar en hjälte som påminner om Bert Karlsson fast utan vederbörandes rasistiska tugg.

Men president blir han, CIA-hjälten från Röd Oktober..

Och så ytterligare reservationer. Böckerna som jag nu läst är pocket och satta med ett minimalt typsnitt vilket gör att det tar låång tid att plöja sig igenom alla 975 sidor.

Nå. Nu har jag beskrivit några av avigsidorna, nu är det dags att komma med ett mer samlat omdöme.

Böckerna är alldeles fruktansvärt spännande och gastkramande. När man läser dem så tar man inte ens paus för att få lite mat i sig. Utmärkt för de som anser att de behöver banta med andra ord.. :-)

Jag har aldrig läst något av Clancy som har varit så välskrivet och dramatiskt. Visst, det är tråkigt att se att han demoniserar muslimer och iranier. Det hade fungerat lika bra med att göra ett obefintligt land till en skurkstat. Det drar ner helhetsintrycket en del faktiskt, men tack vare den dramatiska fullträffen som i vanliga fall skulle fått en 5:a av mig så blir det bara en 4:a…

Boken/böckerna är så bra att jag kan rekommendera alla som inte läst den att köpa den. Någon gång under kommande semester så blir det skitväder. Då är det GULD att ha dessa olästa.


4 svar till “Tom Clancy, Presidentens Order I+II”

  1. Är du säker? Jag trodde att han blev det iom händelsen med flygplanet? Hände den i förra boken?

  2. Ja, det var i stort sett det sista som hände i Hedersskuld. Presidentens Order börjar väl precis efter den händelsen har jag för mig.

  3. Ok. Ja, jag minns bara att han just blivit president när boken började. Tycker du annars att boken/böckerna är så bra som jag skriver? Du har läst dem antar jag..?