Ta ifrån Norge Fredspriset


Även om ryktet säger att det är arabiska fredskämpar som ska få Nobels fredspris i år så tycker jag att det är dags att på fullt allvar utreda om det går att ta ifrån Norge möjligheten att välja ut mottagaren av Nobels fredspris.

De kan gärna få ha kvar själva ceremonin och all pompa och ståt, men sett över åren så har katastrofvalen stått som spön i backen. Jag ifrågasätter inte att en massa okända dissidenter i diktaturländer får priset, men när det norska stortinget utser Barack Obama till fredspristagare så är det ett obetalbart bevis på inkompetens. Det är en politisering av priset som saknar motstycke, man hade lika gärna kunnat ge priset till Tony Blair och George W Bush om inte facit hade kommit så snabbt. De hade ljugit, men idag vet vi att det även gäller den nuvarande presidenten. Han är en bedragare som fick priset för att han inte är George W Bush, och skulle inte barn kunna läsa den här sidan av misstag så skulle jag uttrycka mig mycket drastiskt om Norges tillkortakommanden.

Under en mycket lång följd av år så har folk världen runt överraskats av norrmännens val av mottagare. Visst har priset även gott till vettiga mottagare, men ända sedan Henry Kissinger fick priset 1973 så har jag drabbats av lätt ont i magen dagarna innan vinnaren meddelas. Att man däremellan ger priset till Läkare utan gränser 1999 uppväger inte alla skandaler. Och när man tittar igenom listan över mottagarna så är det många namn som rimmar mycket illa med vad vi vet om mottagarnas handel och vandel idag.

Sedan kan ifrågasätta om en politiskt vald församling som Stortinget ska vara inblandade överhuvudtaget. Risken är mycket stor att de påverkas av dagliga stämningar som t.ex. den som skapades av en viss person med utrop av typen – Yes we can! Tilläggas kan bara But Norwegians can´t ..

it Andra om: , , , , , , dn ekot svt svd ex ab


10 svar till “Ta ifrån Norge Fredspriset”

 1. Problemet med Obama var att han fick priset för det han lovade, vilket vi vet hur det gck sen….

  däremot finns det flera presidenter som vunnit priset med enligt mej legala motivationer:)

 2. USA tar själv mord först Bush som låter sina krig skapa större under skott i ekonomin och sedan Obama som låvar att han kort sagt ska rätta till Bushs fel,som han sedan får fredpris för innan han har gort ett skit!

  Jag Albin 13 år lovar att jag ska skapa fred i hela världen på en månad så kan jag få fredpriset?

 3. Ett lika stort problem är väl att Svenska Riksbanken ger ut priset i ekonomi, som dom mer eller mindre vareviga år ger till tarvliga verklighetsavvärjda liberaler (någon gång på sjuttio- eller åttiotalet gav man det väl bl.a. till Freidman eller von Mises, vilket är som att ge ett pris i fysik till en kvacksalvare av typen homeopat).

  • Från höger till vänster så hittar du inte någon som kan något om ekonomi som inte tycker Milton Friedman var en av förra århundradets viktigaste ekonomiska forskare.

   • Jag tycker Friedman var en av förra århundradets viktigaste ekonomiska forskare … som avskräckande exempel det vill säga. Alla Friedmans nyliberala teorier har visat sig vara mer eller mindre fel och nu när hans luftslott håller på att falla samman så har han inga svar att ge.

 4. Alfred Nobel roterar som en torktumlare i sin grav. Han litade på att norrmännen skulle förvalta priset bra. Istället har de förvandlat priset till ett norgeskämt. Det är synd, mycket synd! Det är ju inte så hedrande för Nobel som sades vara en riktig fredsivrare.

 5. Ja, norska nobelkommitténs utnämningar framstår ju många gånger som ett Norgeskämt. Det märktes på Obama att ha själv tyckte utmärkelsen var pinsam. Utöver exempel som nämns ovan går det ju att lägga till Sovjets ledare Gorbatjov som visserligen försökte förbättra det galna Sovjet, men inte desto mindre ledde han en diktatur när han fick priset. Och Yassir Arafat, en f.d terrorist?!!

  Norge som verkar ha sådant komplex gentemot Sverige, när landet äntlgien tack vare en framgångrik svensk äntligen får chansen att komma i rampljuset, gör det bort sig! Att en delutnämningar varit bra förtar inte det pinsamma med de dåliga.