Syriza vann valet åt EU-kapitalet i Grekland


Syriza vann alltså valet i Grekland med 35,4 % av rösterna, mot 28,3 % för Ny demokrati. Valdeltagandet var c:a 55 %.
Gyllene gryning fick 7,1 procent av rösterna, socialdemokratiska Pasok 6,4 procent, Kommunistpartiet 5,4 procent (Partiet har hela tiden vägrat samarbete med Syriza), socialliberalt-socialdemokratiska To Potami 4,0 procent, Centerunionen 3,4 procent, högerpopulistiska Oberoende greker 3,7 procent. Folklig enhet, som bröt sig ut ur Syriza i somras, låg under gränsen på 3 procent av rösterna för att få mandat i parlamentet.

Valet innebär en seger för EU:s och IMF:s hårda åtstramningspolitik med sjunkande BNP för 7:de året i rad. BNP har fallit med omkring 25 %. Arbetslösheten ligger på samma nivå och 50-60 % av unga människor är arbetslösa. Pensioner har reducerats, liksom hälso- och sjukvården. Självmord och olika hälsoproblem har ökat. IMF står bakom åtstramningspolitiken, trots att IMF:s ekonomer har sagt att tidigare åtstramningsåtgärder har visat sig vara ett misstag. Men IMF har i somras riktat kritik mot EU för alltför hårda åtstramningar och föreslår skuldavskrivningar. Greklands skuldsättning har ökat. Varje ny omgång av åtstramningar minskar möjligheten att betala skulden.
alexis-tsipras-l-ap
Vid folkomröstning i juni stödde 61 % Syrizas förslag till att säga nej till kraven från institutionerna (EU, Europeiska Centralbanken och IMF). Många ekonomer, även från näringslivet förordade då ”Grexit”, dvs. att det vore bäst för Grekland att lämna euron (men inte EU). Man bedömde att Grexit skulle innebära bättre möjligheter för tillväxt i Grekland, och därmed ökade möjligheter för landet att återbetala sina skulder. Euron anses av allt fler vara en misslyckad valuta då det finns så stora skillnader i ekonom mellan de länder som är anslutna till euron. Till dessa hörde bland andra Nobelpristagarna Joseph Stiglitz och Paul Krugman.
Strax efter accepterade Tsipras ännu tuffare krav från institutionerna. Hans ”utveckling” är ett tragiskt exempel på vart avsaknaden av en medveten socialistisk ideologi leder – till att denne socialist i ord nu vill leda genomförandet av ett neoliberalt, superkapitalistiskt program i Grekland.
8euro1
* Sverige står utanför euron, trots näringslivets plädering för att vi borde vara med. Har vi haft någon nackdel av det?

* Hela Europa, och världen i övrigt ser att Syriza kapitulerat för ombud för storkapitalet, vars intresse institutionerna företräder. Den sociala välfärden som Grekland uppnått efter Andra världskriget kommer att fortsätta att avvecklas.

Pensioner och hälso- och sjukvård för äldre reduceras. Grekiska öar, hamnarna, vattenföretagen, flygplatserna, hela arsenalen av nationella arv ska säljas till ”One Percent”. Till fyndpriser, naturligtvis, men inte på de efterföljande räkningarna för användning av privatägt vatten.
Förre biträdande finansministern i USA PC Roberts skrev i somras i en kommentar att ”Utan en ideologi är den europeiska vänstern död, precis som är det demokratiska partiet i USA. En regering som inte tillvaratar människornas intressen representerar inte en demokrati. Vi kan se detta klart i Grekland. En vecka efter det att grekiska folket uttryckt sig beslutsamt i en folkomröstning, ignorerar deras regering detta till favör för ”One Percent” (de rikaste). Kollapsen av Europas Syrzia, innebär att om inte mer beslutsamma partier framträder i Portugal, Spanien och Italien, så går stafettpinnen till högerpartierna – till Nigel Farages brittiska Independence Party, Marine Le Pens Nationella Front i Frankrike, och andra högerpartier som står för en slags nationalism, mot nationell förintelse med EU-medlemskap.

* Samtidigt illustrerar behandlingen av Grekland och vad som där sker att kapitalismen är ett väldigt bristfälligt ekonomiskt system. Detta behandlar jag i andra blogginlägg, bland annat i ett 4 januari.

Kapitalism is not working images

Ja, detta är en grekisk tragedi.

intressant.se Grekland, , , , , , ,

PC Roberts artikel PC Roberts hemsidaPål Steigan 13/7Deutsche Wirtschafts NachrichtenDer SpeigelPaul Krugman i NY Times 12/7Pål Steigan 14/7 DN 14/7 Artikeln på Nation of ChangeE24Pål Steigan Krugman hyllar Nej NY Times 6/7 DN 6/7 Dagens Industri 30/6 AB 30/6 Pål Steigan 22/6DWN 22/6 svD 19/5 DN 15/5DN 26/1SvD 26/1Nyhetsbanken 12/1Kolationsregering SvD 26/1 Sveriges radio 26/1 Radiodebatt 22/1 DN Nyhetsbanken om Grekland SKP om GreklandPål SteiganSyrizaledarens artikel 21/1 DN Debatt 24/12 2013 SvD 24/12 DrCais blogg Blogg -Apostlagärningarna
Fotolasses blogg Röda Malmö Knut Lindelöf DN Debatt 24/12 Bloggaren Peter Linden BBC-undersökningCleveland LeaderSKP-blogg Anders Svenssons bloggDN 23/12 Karin BojsDN 10/2 2012 DN 4/10 2012 DN 23/8 2012
Nina Björk DN 19/9 2012SVD 2/5 2012Expressen Aftonbladet 7/8 2012 DN1 2011 DN2 2012 DN3 2011 SVD1 2011 SVD 2011


4 svar till “Syriza vann valet åt EU-kapitalet i Grekland”

  1. Det er høyst beklagelig att folk flest har stemt for fortsatt fattigdom og EU-slaveri. Istedenfor å stemme på det reelle sosialistiske partiet KKE, stemte folk frem EU-kapitalistenes venner i Grekenland, Syria og høyrekreftene. Hvor fattige skal folk bli, før de våkner opp! er i denne situasjonen ikke lett å vite. Men for de fattige, pensjonistene, syke og arbeidsløse Grekerne, er dette en sorgens dag. Det skal bli interessant å se reaksjonene når de kraftige sparetiltakene tar tak i det Greske samfunnet for alvor! Man kan ikke både vifte med rødt og blått flagg samtidig! Dette er tradisjonell sosialdemokratisk melodi, som er dømt til å misslykkes. Jeg synes virkelig synd på alle de Grekere som får lide for andres uvitenhet og manglende evne til å forstå att hver stemme er viktig i ett valg. Manglende evne til å se hvilke goder og muligheter sosialismen kunne gitt det Greske folk! Jeg respekterer det Greske folks valg. Men sitter å rister på hodet her. Folk har ikke oppnådd noenting med dette valgresultatet, Ingenting.

  2. Det grekiska valet var ett val i uppgivenhetens tecken. Ett val som bara bekräftade erfarenheterna av Syrizas helomvändning under Bryssels utpressning: valet av parti spelade ingen roll, hur man än röstar är det Bryssel som bestämmer. Det går inte att avfärda Tsipras som en vän till EU-kapitalisterna. Han vek sig under det mycket hårda trycket och hotet om statsbankrutt och uteslutning ur EU, som han trodde skulle drabba grekerna ännu hårdare. Efter att ha uttryckt sin vilja i folkomröstningen tidigare i år insåg väljarna naturligtvis det lönlösa i att rösta på KKE och riskera en upprepning av scenariot. Tsipras´ underkastelse var troligen en felbedömning efter att alternativet utträde ur euron med fortsatt medlemskap i EU hade förkastats av Bryssel. Han lät sig helt enkelt skrämmas till underkastelse. Det kan han anklagas för. Men det hade tydligen de grekiska väljarna viss förståelse för. Som en intervjuad kvinnlig väljare uttryckte det: ”Trots allt är det bättre med en vänster- än en högerregering i den här situationen.” Bryssel håller Grekland i ett strupgrepp. Och det är bara att konstatera att vänsterkrafterna och -opinionen fortfarande är alltför svaga i EU. Därför sviktade också Tsipras självförtroende under trycket.

    • Tack för din kommentar Britta! Jag tror att din analys är riktig. Blogginläggets titel kan bland annat tolkas som att Tsipras ville gynna eller vinna år EU-kapitalet. Det tror jag inte. Bättre att Syriza vann än att Ny demokrati vann? Ja, troligen. Inte bara det grekiska folket utan alla vi andra får erfarenhet och kan försöka dra lärdomar av hur ett ”vänstersocialdemokratiskt” parti (tror man kan beskriva Syriza så) agerar, och vad det medför i dagens EU.

  3. OM HUR DEN S K MARKNADEN = PENGARNA VANSTYR VÄRLDEN I DAGS DATO – OCH OM HUR DET PER OMGÅENDE KAN RÄTTAS TILL

    Eländena i t ex Sverige hänger ju ihop med att Riksdagen ej nyttjar sin författningsenliga rätt att rekvirera Suveräna Pengar från Riksbanken http://positivapengar.weebly.com/blogg/positiva-pengar-lanserar-suverana-pengar till sina budgetunderskott – p g a nödvändiga infrastrukturinvesteringar, social välfärd osv. Nationalekonomi/Suveräna Pengar är verktyg för att uppnå politik med – och politik skall därför ej begränsas av budgetramar.
    .

    Politiker utan Suveräna Pengar har helt enkelt ingen annan ”makt” – än att höja skatter och avgifter, underlåta att göra nödvändiga infrastrukturinvesteringar, sälja ut statens = medborgarnas tillgångar, låna pengar till hög ränta med återbetalningsplikt, och ej minst att minska på den sociala välfärden osv. Detta har nu ovedersägligt pågått i Sverige i en förskräckande samhällsraserande fart sedan början av 1990-talet. En graf som kristallklart för det i bevis finns här http://212.247.9.120/loblog/?p=4610

    Detta därför att den reella makten – finns i dags dato hos den s k marknaden i form av affärsbankerna – som står för det allt överskuggande mesta av nyproduktionen av pengar. Så den penningmakten finns ej alls i Riksdagen – oavsett vilket ”röra” som håller i ”styrspaken”. Det kan vem som – inklusive matematikkunniga barn – räkna ut med baken.

    – slut citat från min URL-länk.

    Detta gäller ju som princip dom allra flesta länder i världen – och då ej minst Sverige.

    Regeringen har sammantaget kommit med förslag som innebär höjd skatt på cirka 45 miljarder kronor http://www.svd.se/riskabelt-att-hoja-skatter-med-45-miljarder – vilket väntas slå igenom till 2016 – samt ej minst fortsatt urholkning av den sociala välfärden.

    Vettigt eller fullständigt förryckt i ett av världens rikaste länder ?