Synovate och Wetterstrand

Att Miljöpartiet har två språkrör känner de flesta till, det ena är en skäggig norrlänning och det andra är en ung söt kvinna med en högst påtaglig charm.

Förhoppningsvis är det inte charmfaktorn som gör att väljarna har ett ökande förtroende för just henne, men ska man vara realist så är det lika bra att inse att den personliga utstrålningen spelar roll, en stor roll dessutom. Däremot så kan inte samma sak gälla Reinfeldt. Jag blev ombedd att uttala mig om honom för en icke svensktalande person och hävdade genast att han var en stiff, bully and boring guy.

DN: ”Språkröret Maria Wetterstrand klättrar snabbt från fjärde till andra plats på förtroendetoppen, förbi både Mona Sahlin (S) och Maud Olofsson (C). 38 procent av väljarna säger att de har stort förtroende för henne, i den förra mätningen i våras hamnade stödet på 29 procent.

Wetterstrand har fått mycket beröm för sina framträdanden i teve och i riksdagen det senaste halvåret, och det har uppenbarligen även slagit igenom hos många väljare. Varannan rödgrön sympatisör och en av tre bland de borgerliga har stort förtroende för MP-språkröret.

– Om det är någon från den rödgröna sidan som ska kunna dra över väljare från det borgerliga blocket så är det Maria Wetterstrand, säger Synovates opinionsanalytiker Nicklas Källebring.

– Vi har fått en lite märklig situation där de rödgröna skulle kunna tjäna på att låta Wetterstrand ta debatterna med Reinfeldt i stället för Sahlin.”

Att ett annat språkrör från MP ligger näst sist i Synovates popularitetslista och att Lars Ohly ligger sist är förstås trist, men skulle man välja vänsterledare utifrån hur de går hem i TV-rutan så vore valet enkelt, Josefin Brink heter en av partiets stjärnor som både syns och hörs, Schymanklass eller bättre än så. Samtidigt så reducerar man partiledarrollen om man ska välja utifrån andra kriterier än de som partikongressen ställer upp.

Josefin
Josefin Brink (V)

Sedan så kan jag inte rå för det, men jag tror att väljarna är betydligt smartare än popularitetslistor tillverkade av Synovate. Det är en sak vad man svarar i telefon till en anonym opinionsundersökare, en helt annan sak vilken röstsedel man stoppar i kuvertet på valdagen. Stoppar man ner en av MP:s röstsedlar på grund av att Wetterstrand är söt och charmig så riskerar man att få en politik som man egentligen inte vill ha.

Dessvärre så har dessa opinionsundersökningar blivit ren vardag under hela mellanvalsperioden, tyvärr så är det också svårt att undvika att kommentera dem.

intressant Andra om: , , , , , dn ex svd ab t

  24 comments for “Synovate och Wetterstrand

 1. Anders W
  7 november, 2009 at 09:39

  Jag tror också att Josefin skulle bli populär, men frågan är om hon inte skrämmer äldre damer?

  • 7 november, 2009 at 12:04

   Du menar att tanterna skulle ogilla det? Man ska aldrig vara för säker.. :-)

 2. Erik Söderström
  7 november, 2009 at 09:52

  Fast håll med om att hon är söt Wetterstrand :-)

 3. 7 november, 2009 at 10:03

  Jag tycker också att Wetterstrand är söt :-)

  Dessutom är hon klok. Hon skulle bli en bra statsminister!

  • 7 november, 2009 at 10:24

   Jaja… Ska vi helt avstå från den intellektuella utan bara välja politiker utifrån hur söta de är så skulle snart vår riksdag bestå av undersköna 20-åringar. Personligen vet jag massor av kvinnor som jag tycker är söta… :-P

 4. Christer W
  7 november, 2009 at 10:27

  Va fan håller ni på med!!

  • 7 november, 2009 at 10:43

   huh? :-P

 5. Marie Åkesdotter
  7 november, 2009 at 10:54

  Sluta att reducera Maria Wetterstrand till ett utseende. Det är knappast därför hon har höga förtroendesiffror. Lika lite som att Reinfeldt och Ohly hamnar där de hamnar (vilket inte förklaras med söt eller ful). Skärp er för sjutton. Var inte så gubbiga! Ni förminskar er själva och dem som har tillfrågats.

  • 7 november, 2009 at 11:02

   Wetterstrand vinner mycket på att hon är charmig. Det borde du inse. Att hon är duktig som politiker spelar säkert in oxo, men det förtar inte charm-effekten. Tror du det så bör du fundera ett par gånger till…

 6. elina
  7 november, 2009 at 10:55

  Har aldrig begripit det stora med Wetterstrand men hon intervjuas mest av alla i TV nyheterna. Hennes politik är jag för dum (ovillig?) att begripa. Om Josefin skulle synas i stället Ohly …nix hon är V märkt och vi gamla tanter ser under polityren. Vi har tid att syna.

  • XA
   7 november, 2009 at 11:31

   Ja, en del gamla tanter har inget annat för sig än att sätta käppar i hjulet för yngre, vackarare och framförallt duktigare kvinnor :-D

 7. Marie Åkesdotter
  7 november, 2009 at 11:09

  Det du lyfter fram är sötheten. Du beskriver inte Reinfeldt på samma sätt. Varför inte? Han har ju 54%.

  • 7 november, 2009 at 12:02

   1) Jag tycker inte att Reinfeldt är söt. 2) jag skriver att Reinfeldt är en en stiff, bully and boring guy. 3) Lyfter jag fram något så är det hennes charm. 4) Det är en betydande faktor i sammanhanget.

 8. Anders
  7 november, 2009 at 11:14

  ”Sedan så kan jag inte rå för det, men jag tror att väljarna är betydligt smartare än popularitetslistor tillverkade av Synovate. ”

  Smartare eller inte, hur trovärdig en partiledare är har enorm inverkan på hur trovärdigt partiet i fråga framstår. Jag tror det är i princip omöjligt för vänsterpartiet att lyfta sig från 4-5% så länge Ohly är kvar. Han kanske kunde strategiskt tappa rösten i ett par månader innan valet och låta Sjöstedt och Brink sköta valrörelsen?

 9. Johny
  7 november, 2009 at 12:04

  Den intelligentaste och mest belästa partiledaren vi har i Sverige. Att hon är söt och charmig är ju inte heller fel. Såg att hon testades på högskoleprovet av en tidning i våras lite för skojs skull.
  Hennes betyg blev 2.0, dvs högsta betyg. Mycket få som kommer upp i detta betyg.

 10. meiram
  7 november, 2009 at 12:54

  jamen söt är hon, lilla Maria, men har alla glömt att Wetterstrand och mp de gröna och vänsters Ohly stödde s-Persson när sossarna startade jakten mot sjuka och arbetslösa dvs. halvering av sjuktalen? Kamrater, hur blev det?

 11. Sniff
  7 november, 2009 at 12:58

  Naajs! Petar hon bort stalinist-Ohly så kan t.o.m. jag leka med tanken och rösta på henne.

  Strippa säger ni? Tyckte hon såg bekant ut. ;-)

  • 7 november, 2009 at 13:38

   Hahaha… :-) Det var nog några år sedan nu så det skulle du ha glömt.

 12. erik
  7 november, 2009 at 13:34

  Stopp nu lite, Wetterstrand leder ett tomteboparti på några procent vars politik knappast kan betecknas som intelligent. Att ha 2.0 på högskoleprov säger inget alls, det vore skandal om inte varenda politiker kommer nära den siffran.

  • 7 november, 2009 at 15:26

   Men snälla! Tror du tomtemoran Maud Olofsson vars enda arbetsmerit är att ha varit kanslist på husmodersförbundet tar några 2.0 eller?

   Josefin Brink för partiledare i V så röstar jag på er 2010 om vi inte ställer upp själva. Annars skiter jag i det.

 13. Kalleballe
  7 november, 2009 at 14:52

  *skrattar gott*

  Wetterstrand har svar på allt i en löpande svada…lite som Mååd men mera påläst/intelligent.
  Men den lite nybadade babylooken kanske drar ner poängen men det nystylade hos Mååd drar ju ner det med.

  Ohly har ibland något att komma med i sak men som vanligt suckas han och hånas ner av griniga kärringar med lustiga kommentarer och minspel.

  Renfelten är ju en kossögd träbock och dom andra kan vi glömma… :) . (Notera tjurnacken,den kommer efter alla goda bjudmiddagar).

  Undras om inte dagens 70+ kärringar är mer toleranta idag? (70+ gubbar som är kärringar är en annan sak..)

  • 7 november, 2009 at 15:35

   Undras om inte dagens 70+ kärringar är mer toleranta idag? (70+ gubbar som är kärringar är en annan sak..)

   :-)

 14. Stefan
  7 november, 2009 at 15:38

  Det finns ett antal ”söta” och charmiga personer som har försökt sig på politiken med lite framgång.

  • 7 november, 2009 at 16:03

   Ha ha, tänker du på Linda Rosing och ”Unika Partiet” kanske..?;)

Comments are closed.