Sveriges Radio hjälper till i krigshetsen mot Syrien?


Jag har under dagen fått ett mail från en kamrat som är mycket kunnig om Syrien och som var mycket upprörd över den bild om Syrienkonflikten som sändes i Konflikt i Sveriges Radio P1 idag.

”Hörde ni på konflikt/P1 nyss? Inte ett ord om möjligheten att även bakom Väst agerande i Syrienfrågan kan finnas en särintressen. Hur agera? Jag menar att det akut mest effektiva är att många mailar Konfliktredaktionen och t ex frågar om Västs historiska särintressen i Mellanöstern plötsligt inte längre existerar, om de helt enkelt anser att Väst endast har humanitära intressen i Syrien. om situationen kanske liknar den som fanns inför Irak-kriget?

Varför väljer de att kalla kriget mot Syrien inbördeskrig, utan att med ett ord ifrågasätta det ordvalet – allmänt bekant är ju att vapen och annat väller över delvis öppna syriska gränser och varifrån vapnen kommer – och officiella uttalanden från t ex USA!! Läser konfliktredaktionen inte tidningar, har de inte tillgång till nätet?

Min slutsats: Jag är inte ett dugg förvånad, deras vinklade rapportering bidrar till krigshysteri, kan hjälpa till att bereda väg för kommande storkrig i Mellanöstern och resten av världen, och kan därmed fungera som stöd för Västs globala ambitioner!

Nu ska jag skriva mitt eget lilla mail till Konflikt!

De tänker nog själva - på Konflikts hemsida får vi veta att redaktionen red-chefen Ivar Ekmans bakgrund bl a är jobb som Skandinavien- korrespondent för International Herald Tribune, master-examen i internationell politik från Columbia-universitetet i
New York. Kanske har han tankegods med sig hem från det land han studerade i – någon har uppenbart lärt honom att tänka ”rätt”? Vilka
som lärt upp de andra på redaktionen vet jag ej.”

Jag (Anders Romelsjö) uppmanar läsare att lyssna på inlägget på Konflikt kl 22.05 eller direkt på nätet via http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=1300&artikel=5249516. Vid behov kan du nå Konflikts redaktion via mail på konflikt@sr.se.

SÖNDAG 4.11 KL 14 DEMONSTRATION PÅ SERGELS TORG -NEJ TILL KRIGET MOT SYRIEN!


i Andra om: , , ,, , , , , , , , Kina ,

Konflikt 27/10 Aftonbladet – Bildts strategiråd FolkrättsbevakningenDN 12/10Anförande av Rysslands ambassadör
FIB-Kulturfront konferensreportage Porelären om Syrien Russia Today Dagens Arena 10/10 Syrien har inte bett om ursäkt DN 8/10 DN2 8/10 SvD 8/10Ab 8/10SvD 9/10Monthly Review DN 6/10 SvD 6/10 Aftonbladet 6/10Expressen 6/10 Sveriges RadioNya Zeeland Inlägg på Syriensolidaritets hemsida Konferensen i Damaskus DN 30/9DN Gunnar Jonssons ledare 28/9SvD 29/9Sveriges RadioSvTExpressenAftonbladetDN 26/9 SvD 26/9SvD 2 26/9Aftonbladet 26/9Expressen 26/9Sveriges Radio SvTAftonbladets ledare 21/9 Folkrättsbevakningens Syrienlathund DN 24/9 DN 20/9 SvD Expressen SvT 7/9 Expressen 17/9 Sunday Times 19/8 Sana 26/8 DN 19/8 SvD 19/8 Aftonbladet 19/8 Expressen 19/8 New York Times 3/8 DN 11/8
NY Times 4/8 SvT DN SvD Aftonbladet Expressen DN ledare 3/8 DN Croneman 31/7 DN 2/8 DN2 2/8 Skelton i the Guardian 12 juli DN 1/8 Aftonbladet 2/8 DN huvudledare 31/7 SvD 1/8 DN ledare 31/7 DN Joscha Fischers kolumn

  2 comments for “Sveriges Radio hjälper till i krigshetsen mot Syrien?

 1. 28 oktober, 2012 at 10:25

  Hela mediafältet: de stora dagstidningarna, SVT och uppenbarligen Sveriges Radio deltar i krigshetsen. Och med ett totalt förtigande om det blodiga spelet kring Syrien. Förtigande om vilka som är angriparna. En mur av lögner och halvlögner som det – som det nu ser ut – är omöjligt att ta sig igenom. En förtvivlad situation och inga media släpper igenom en kritik av det brottsliga anfallet på Syrien. En absurd situation. Skrämmande som Kafkas isande absurditeter. Krigshetsen kan – som Anders Romelsjö skriver – sluta med ett världskrig. Förstår inte journalisterna detta? Medias ägare lika blinda? (Schibsted/Aftonbladet har amerikanska ägare och hetsar därför hejdlöst mot Syrien.)Nu återstår att se om demonstrationen den fjärde november till Syriens försvar kommer att även den totalt förtigas. – Det är att befara.
  Ulla Johansson
  (Jag kommer att maila Konflikts redaktion med kritik mot lördagens program om Syrien)
  Ulla Johansson

 2. Johan
  31 oktober, 2012 at 10:58

  Hej Anders!

  Att SR/Ekot och stora delar av våra statsmedia inte arbetar i demokratins tjänst eller för Sveriges intressen blev för mig kristallklart under våren 2011 när ”Syrienkampanjen” lade in högsta växeln. I inslag efter inslag drevs en oförblommerad krigshets och Nato-propaganda – tendensiös, lögnaktig och vilseledande ”rapportering” som ofta var undertecknad Cecilia Udden men även ett större antal andra SR-medarbetare. Uppenbarligen hoppades ”man” tvätta folks hjärnor för ett nytt anfallskrig a la Libyen.

  SR och SVT styrs helt av sittande regering (via den s.k. Förvaltningsstiftelsen), och jag tolkar Ekots utbud som ett uttryck för ägarintresset, på samma sätt som t.ex. SvD styrs av amerikanska multinationella banker och företag via Schibsted.

Comments are closed.