Sverige, Nato, USA kräver bestraffning av Ryssland – utan minst bevis.


Läget i världen är bekymmersamt. Utan några som helst bevis, utan en presenterad utredning anklagar Storbritannien Ryssland för att ha försökt förgifta en f.d. rysk spion och dennes dotter, sedan länge bosatta i Storbritannien. Ryssland har svarat i tid på Storbritanniens hybrisliknande ultimatum genom att förklarar att anklagelsen är ”nonsens”, och har bett om gasprov och bevis.
Orimligt att den anklagade kan få bevis presenterade? Detta stipulerades redan 1215 i Magna Charta i Storbritannien, vilket Teresa May bryter mot.

Pål Steigan påpekar ”Både Russland og Storbritannia har underskrevet Convention on the Prohibition of Chemical Weapons. Der finnes det mekanismer som Storbritannia kunne ha fulgt, men som ikke er brukt. Det som måtte finnes av bevismateriale skulle ha vært lagt fram til uavhengig granskning og den anklagede part, Russland, skulle ha vært forelagt dette materialet for å kunne avgi sitt svar.

Dette har ikke skjedd. Russland har bedt om å få utlevert prøver av det stoffet britene mener å ha funnet. Dette er i tråd med regelverket. Men det har de ikke fått. Bare det at man kommer med ultimatumer og trusler uten å være i stand til å følge avtalt internasjonal prosedyr, får det hele til å stinke enda mer.” Pål Steigan: Neocons vill ha krig…
Den ryske ambassadören Alexander Shugin, permanent representant i OPCW (Organisation for the Prohibition of Chemical Weapons), har sagt i ett uttalande
”If London does have serious reasons to suspect Russia of violating the CWC – and the statement read by distinguished Ambassador Peter Wilson indicates directly that this is so – we suggest that Britain immediately avail itself of the procedures provided for by paragraph 2 of Article 9 of the CWC. They make it possible, on a bilateral basis, to officially contact us for clarifications regarding any issues that raise doubts or concerns.” Off-Guardian

Margot Wallström 180214
DN skriver ”Margot Wallström skriver att Sverige står bakom Storbritanniens beslut att ta upp attacken med giftgas i Salisbury i FN:s säkerhetsråd. ”Jag har i kväll talat med min brittiske kollega Boris Johnson och framfört mitt helhjärtade stöd. Jag framhöll att Sverige tydligt har fördömt användningen av nervgift mot Sergej Skripal, hans dotter och andra civila på brittisk mark. Jag uttryckte ännu en gång vår solidaritet med Storbritannien som EU-partner och nära vän till Sverige”, skriver Margot Wallström.

”Från svensk sida har vi noterat premiärminister Theresa Mays bedömning att nervgiftet ifråga är av en typ som utvecklats som ett kemiskt vapen i Sovjetunionen och senare övertagits av Ryssland, och att rysk inblandning i dådet ter sig som högst sannolik. Vi har också varit tydliga med att all användning av kemiska vapen är oacceptabel”

Nato erbjuder Storbritannien hjälp utredningen och uppmanar Ryssland att ge alla detaljer om det sovjetiska Novitjok-programmet, där giftet ska ha tagits fram, skriver försvarsalliansen i ett pressmeddelande. Enligt Nato är nervgiftattacken ett klart brott mot internationella normer och avtal.

Tysklands utrikesminister Heiko Maas är ”besviken över att Ryssland tycks vara ovilligt att samarbeta”. Enligt förbundskansler Angela Merkel måste EU stå enat men samtidigt fortsätta dialogen med Ryssland, skriver Reuters.

FN:s generalsekreterare António Guterres säger enligt en talesperson att användningen av ett kemiskt vapen på brittisk mark är oacceptabel.
DN
Trump och May
Angående nervgiftet:
Jag återger här ett utdrag ur en mycket bra artikel i frågan av Patrik Paulov i Proletären, vilket mer i detalj kompletterar vad jag skrev igår. Proletären

Så till frågan om nervgiftet, som används som det starkaste beviset för att de skyldiga återfinns i Ryssland och att regeringen Putin känner till eller har beordrat mordförsöket.
Även om det är just novitjok som använts mot Sergei Skripal och hans dotter så betyder det inte med automatik att Ryssland ligger bakom. Ett lands hemliga kemiska vapen är sällan hemliga så länge. Och det gäller inte minst de som producerades i det forna Sovjetunionen.

En person som framträtt i flera medier under de senare dagarna är den avhoppade ryske kemisten Vil Mirzayanov. Han var en av dem som framställde novitjok och avslöjades dess existens i början av 1990-talet. Nu lever han sedan decennier i USA och är verksam på Rutger University i New Jersey.

Är det någon som tror att den amerikanska krigsmaktens kemiska laboratorium inte dragit nytta av Vil Mirzayanos kunskaper?

Till det kommer det faktum att novitjok framställdes inte främst på rysk mark utan i staden Nukus i den forna Sovjetrepubliken Uzbekistan.

När det tidigare sovjetiska kemiska laboratoriet i Nukus skulle demonteras och saneras var det USA som på plats hjälpte uzbekiska myndigheter. Det rapporterades öppet i exempelvis New York Times den 25 maj 1999, och där nämns också att laboratoriet var framställningsplatsen för novitjok.

Är det någon som tror att USA inte drog nytta av sin närvaro på plats i Nukus? Hur många behållare med kemiska rester från laboratoriet fördes till USA för vidare undersökning?

Den tidigare brittiske ambassadören Craig Murray skriver apropå Mays anklagelser mot Ryssland att novitjok med största sannolikhet också har analyserats och återproducerats i Porton Down. Det är platsen för den brittiska militärens laboratorium och en av Storbritanniens mest hemliga anläggningar. Porton Down är för övrigt beläget mindre än en mil från Salisbury.

Som ett exempel på att misstankarna kan riktas åt många håll konstaterar Craig Murray också att Israels kunskaper om och framställning av kemiska och biologiska vapen är välkända.” (Slut utdraget)
Neocons
Min farhåga från artikeln igår kvarstår. Spionhistorien i London utan bevis mot Ryssland – för att bereda grunden för anfall i Syrien?Att Storbritanninen drar fram detta nu kommer förstås att störa presidentvalet i Ryssland. Men inte bara det. I det rådande opinionsläget blir ett anfall av Väst mot Syrien lättare. Syrien håller på att befria östra Ghouta från antidemokratiska,anti-feministiska, våldsbejakande terrorister som enligt många bevis fått stöd just av Väst. Som nu anklagar Ryssland utan bevis. Det är väl ingen tillfällighet att Jerusalem Post igår skrev ”Ghoutas fall hotar Israels, USA:s och Västs intressen”. Jerusalem Post

i Andra om:
, , , , , , , , , , ,
,


20 svar till “Sverige, Nato, USA kräver bestraffning av Ryssland – utan minst bevis.”

 1. https://consortiumnews.com/2018/03/13/the-strange-case-of-the-russian-spy-poisoning/

  James O’Neill, medarbetare på jinge om man får säga, har skrivit en intressant artikel, där han tillåter sig att spekulera litet. Det märkliga är att trion Skripal, Steele och Miller fortsatt hållit kontakt i England. Miller är den som rekryterade honom och Steele är den James Bond som haft Skripal under sina vingar. Nu har Steele hamnat i blåsväder då hans lögnaktiga rapport om Donald Trumps förehavanden i Moskva blivit avslöjad som nonsens. Det kan antas att Skripal varit inblandad i skapandet av denna ”Steele(Trump) -dossier” som skulle fälla Trump. Steele riskerar åtal i USA och Skripal kanske visste alldeles för mycket om saken, vilket blev skadligt för hans hälsa.
  Ryssland har inget i sak att frukta, det visade man i FN:s säkerhetsråd där man framlade en resolution om gemensam utredning av ärendet på plats. Storbritannien lade in sitt veto, vilket är logiskt även det.

  Vad operationen syftar till kan man spekulera om. Om O’Neill träffar rätt fanns ingen större plan men incidenten kunde utnyttjas till att hälla bensin på lågorna. Storbritanniens sanktioner kunde tyda på detta eftersom de var närmast komiska. Ursprungligen hotade man med bojkott av fotbolls-VM men de brittiska fansen blev rasande. Så det fick bli att ingen från hovet reser till Ryssland. Om händelsen utnyttjas till att få krigen att blossa upp kanske Ukraina ligger närmare till hands än Syrien.

 2. Att det handlar om novitjok kan det inte råda någon tvekan om. Den normala analysmetoden
  i ett fall som detta är masspektrometri, och för novitjok finns ju masspektrum publicerat
  t o m i den öppna litteraturen av iranska kemister (Rap. Commun. Mass Spektrom. 30, 2595 (2016)).
  Förutom masspektrometri har naturligtvis NMR använts för att bestämma strukturen.

  Med dagens känsliga instrument räcker de kvantiteter som brittisk polis förfogar
  över mer än väl.

  Frågan var novitjok kommer ifrån, går inte att svara på i dagsläget.

  • ”Att det handlar om novitjok kan det inte råda någon tvekan om.”
   Av ren nyfikenhet: Hur vet du, med sådan säkerhet, att det handlar om just ”novitjok”? Kristallkulan? Allt som jag läst handlar endast om spekulationer.

   ”Med dagens känsliga instrument räcker de kvantiteter som brittisk polis förfogar
   över mer än väl.”
   Vad vet du om kvalitén av polisens prover? Kan mycket väl vara förorenade!

 3. Samma människor som försäkrade oss om att Saddam Hussein hade WMDs, försäkrar oss nu om att Vladimir Putin bär skulden för att attackera människor på brittisk mark.
  Liksom med den irakiska massförstörelsevapenfrågan är det viktigt att bevisen, om det finns några, offentliggörs.
  Theresa May hävdar att Ryssland har benägenhet att mörda utomlands, som en särskild anledning att tro att Ryssland gjorde det och Mays uttalande igår var att denna grupp av nervmedel var ”utvecklat av” Ryssland.
  Från Putins synvinkel verkar motivet för att mörda Skripal vara obefintligt. Om ryssarna har väntat åtta år för att göra det, kunde de ha väntat till efter deras fotbolls-VM.
  Antibiotika utvecklades först av en skotte, men det är inte bevis på att alla antibiotika idag administreras av skottar. ”Novochok” -gruppen av nervmedel utvecklades av Sovjetunionen för 50 år sedan.
  Porton Down brukade göra kemiska och biologiska ämnen som kan brukas som vapen, och de gör det fortfarande i små kvantiteter för att undersöka försvar och motgift. Efter Sovjetunionens fall lämnade ryska kemister mycket information om dessa nervmedel.
  Ett land som alltid har tillverkat mycket liknande ihållande nervmedel är Israel. Israel har Mossad, som är extremt skicklig vid utländska mord. Jo, Mossad har en större benägenhet att mörda utomlands, än någon annan.
  Det finns inte något ryskt motiv för att skada sitt eget internationella rykte så allvarligt.
  Men Israel har helt klart motivation för att skada Rysslands rykte allvarligt. Den ryska insatsen i Syrien har undergrävt den israeliska situationen i Syrien och Libanon på ett grundläggande sätt, och Israel har varje motiv för att skada Rysslands internationella ställning genom en attack som syftar till att lämna skulden på Ryssland.

 4. Något om Porton Down.. Vars närmaste belägna större samhälle är Salisbury.
  Porton Down en hemlig kontroversiell militära forskningsbas, känt som försvarsvetenskap och tekniklaboratoriet där mycket topphemlig militärforskning är koncentrerad.
  Den har en budget på 500 miljoner pund per år och sysselsätter över 3000 forskare. Det är den mest kontroversiella, och som vissa säger, mest fruktade vetenskapliga institutionen i Storbritannien.
  Porton Down, som är beläget på den engelska landsbygden, skapades för 100 år sedan som svar på de tyska gasattackerna från världskriget. Den första av dessa attacker mot brittiska trupper involverade användningen av klor. Tusentals soldater, som inte hade någon aning om vad de stod inför, led av allvarliga kemiska brännskador eller dog i ångest.Klor förenades snart av senapsgas och fosgen.

 5. Vore tacksam om Margot Wallström höll käften och att Sverige inte frontade så mycket. Vi är en liten nation och små nationer mår bäst av att hålla en låg profil när det gäller konflikter mellan större spelare. För övrigt tror jag knappast att Kina har glömt opiumkriget samt all den förnedring Storbritannien utsatt dem för. Vi befinner oss i orostider när den rådande makten USA vacklar, ett USA som är tätt allierad med Storbritannien, ett Storbritannien som håller på att lämna det kontinentala Europa. Vi skall inte vara så säkra på att inte USA och Storbritannien kommer att vara i konflikt med det kontinentala Europa i framtiden, var står då Sverige?
  Genom NATOs och västs agerande är nu Kina och Ryssland på väg att bli lika tätt allierade som USA och Storbritannien. Sverige missar idag inte en chans att för dessa bevisa hur trogen och lojal USA/NATO vasall vi är med ettriga angrepp på både Ryssland och Kina. När den sturske vasallens herre faller brukar vasallen föraktas och straffas hårt.

  • Ser detta mer som ett kritiskt inlägg. Din återkommande kritik av Putin påminner mig tyvärr alltför mycket om den demonisering som nu sker över världen som kan ses som förberedelse mot Ryssland, Ukraina,Syrien. Utrikespolitiskt är Ryssland en motvikt mot USA:s brutala krigspolitik och stöd åt terrorister – fast Ryssland är kapitalistiskt. En analogi kan göras med att ärkeimperialisten Churchill utgjorde en viktig motvikt mot Hitler, vilket Sovjetunionen förstod.

  • Det finns mera som du, Kerstin, kanske uppfattar som lika sakligt:
   ttps://svenska.yle.fi/artikel/2018/02/07/stenrik-foretagsledare-men-okand-som-politiker-kommunisternas-presidentkandidat

   ”Samtidigt samarbetar partiet med patriotiska och nationalistiska krafter på högersidan.”

    • Sett den, och har även kommenterat den på Svenska Yle.
     Jag ställde mig frågan vad SVY ansåg vara nationalistiska och patriotiska, och jämförde med nationalisterna i Irland. Som du kanske vet betraktar sig både Sinn Féin och SDLP för nationalistiska. Och Irlands Kommunistiska Parti har ordet ’patriot’ under deras logga på deras sida. Men SF, SDLP och ICP är alla för mångfald.

     Tack, förresten för SVTvideon om Irland!

     • Jämför den här med Svenska Yles rapportering om att barn tränas till att bli försvarare av Ryssland:
      https://www.svt.se/nyheter/lokalt/smaland/nu-tar-barnen-over-polisutbildningen
      I Svt:s video rapporteras inte något om nationalism eller om patriotism. För dom är det bara en ’kul’ grej. Så omvänds nationalism och patriotism för negativ propaganda mot kommunister. Men när etablissemanget – nyliberalerna, moderaterna, SD, S, etc – försöker porträttera vårt eget försvar och polisväsendet så blir nationalism plötsligt all right!

      Enligt de etablerade medierna i Sverige och utomlands är alla som ställer upp som kandidater i Ryssland nationalister på ett negativt sätt. Men de undviker att prata om att deras eget val av kandidat – Navalnyj – att även han är en nationalist. Han har gjort en hel del uttalanden som är i jämförelse med uttalanden från medlemmar ur SD.

      Vi måste skilja mellan demokratisk nationalism, d v s suveränitet, oberoende, solidaritet och mångfald. Det är människorna, majoriteten – oavsett varifrån de kommer ifrån, religion, kön, etc – i en stat (eller land) som på ett demokratiskt – större demokrati än den vi har idag – som väljer riktningen. Inte någon annan, varken EU, USA, Ryssland eller om någon ockupera ett land.
      Och den nationalism som inte är demokratisk, d v s där kapitalet nationellt och internationellt har hela makten. Till detta har de (Putin, Trump, SD, den svenska högern, etc) olika högerextrema och nazistiska rörelser för att piska upp stämningen mot vår solidaritet med dom förtryckta folken, eller bidrar själva med detta.

      • Här ser ni hur den ryska nationella borgerliga staten, d v s Putin, försöker piska upp stämningen mot ryssarnas solidaritet med dom förtryckta folken. Den ryska nationella borgerliga staten försöker skrämma väljarna – såsom varje nationell borgerlig stat brukar göra – om att de inte röstar på ’rätt’ kandidat så händer det här (se reklamvideon):
       https://www.svt.se/nyheter/utrikes/observatorer-stangs-ute-fran-ryskt-val

       Så du menar att jag är en ryssofob med min återkommande putinkritik?
       Du får uräskta mig, men jag faller inte på knä och putsat den borgerliga kapitalisten Putins skor! Eller att jag inte skottar vägen för Putins propaganda.
       Mitt stöd ligger uteslutande på de ryska kommunistiska partierna i Ryssland, och på den socialistiska arbetarklassen. Det är vad de säger som gäller – inte vad Putin säger!
       Jag håller med det ryska kommunistiska arbetarpartiet. Det kan vara USA – genom Trump och hans stab – som blandar sig in i det ryska valet, till förmån till Putin. Kapitalisterna i USA – särskilt de som står på Trumps sida – vill inte se någon annan ledare än Putin i Ryssland. Trumpkapitalisterna men även Clintonkapitalisterna har alltför mycket att förlora – ekonomiskt – om Grudinin skulle vinna.

 6. Ställde du dig bakom de ryska vänsterprotesterna – inklusive kommunisternas – när de genomförde stora protester 2011 och 2012 när de protesterade mot fusket i det ryska valet?
  Ja visst är Ryssland en motvikt mot USA, men för det behöver man inte ställa sig bakom den borgerligt kapitalistiska Putin.
  Sovjetunionen förstod att Churchill utgjorde en motvikt till Hitler. De var militärt allierade mot Nazityskland. Men för det ställde sig inte bakom den borgerligt kapitalistiska Churchills utsugning att brittiska arbetare! De var mycket kritiska till Storbritanniens och Churchills kapitalism.
  Sovjetunionen höjde honom inte till en ikon, och omtalade honom inte i artiklar som en som var vän med socialismen och kommunismen (det gjorde de inte med någon kapitalist). Tvärtom. De ansåg Churchill som en fiende till kommunismen, och därmed ett hot mot Sovjetunionen.
  Säg mig, om du har rätt – varför ställer då Grudinin upp i presidentvalet i Ryssland? Varför är det ryska kommunistiska arbetarpartiet kritisk till Putin? Då borde de inte ställa upp valet eller kritisera Putin om de ansåg desamma som vad du gör.
  Anser du att det enbart är Putin som är en garanti för att bekämpa den av väst organiserade demoniseringen av Ryssland? Låt oss säga, tänk om Grudinin vinner valet i Ryssland, vilket jag inte tror på av suspekta anledningar, ställer du dig då på Grudinins sida? Eller på Putins sida?
  Vad skulle du göra om Putin av någon anledning (av sjukdom eller liknande) plötsligt avgick?