Sverige, mutornas land


Svenskarna har länge talat om sig själva och sitt land som en plats på jorden som är fri från korruption. Men man behöver knappast skrapa lite på ytan för att upptäcka att man skrapar på ytan av en hårt uppblåst ballong. Skrapar man lite till så exploderar den i ansiktet på den som skrapar.

Idag så frågar Aftonbladet på ledarplats – Vem har köpt moderaterna, men den frågan lär vi inte få något svar på. Därför är det bra att Sofia Arkelsten visar hur korruptionen ser ut, hon liksom Carl Bildt som glatt berättar att han låtit sig bjudas på mängder av resor. – Man behöver se annat i världen, som Carl Bildt sade. När det gäller Arkelsten så ser vi att det är kärnkraftslobbyn, oljeindustrin och BMW som kapat åt sig hennes röst genom att stå för en del av hennes förmåner.

Är det någon som tror att hon kommer att rösta emot när Shell vill starta gasutvinning i Skåne? Givetvis inte, hon har redan talat väl om bolaget i Sveriges Riksdag och fjorton gånger på sin blogg, och oljebolaget kommer givetvis att få ännu mer valuta för pengarna, nu direkt från regeringskansliet. Idag avslöjas det också att Arkelstam ”fått” en lägenhet på Högbergsgatan i Stockholm utan att stå i bostadskön, allt tack vare kontakter.

AB: ”Fredrik Reinfeldt har ett särskilt sätt att kommentera partiets kriser, som från ovan. Man förleds lätt att tro att han egentligen inte är inblandad utan möjligtvis bara drabbad. Men faktum är att han leder ett av få länder i västvärlden som hemlighåller sina partibidrag. Europarådets enhet mot korruption kritiserar det svenska systemet. Men trots att Sverige just nu skakas av flera mutskandaler väljer Fredrik Reinfeldt ändå att tiga om partibidragen. Frågan är vem som egentligen äger Moderaterna?”

Man frågar sig givetvis vilka motiv moderaterna har för att inte berätta vilka som skänkt dem cirka 80 miljoner kronor under 2000-talet. Svaret är enkelt och självklart, det är de miljonärer som tjänar mest på en högerpolitik i Sverige. För dem är det en billig investering eftersom de tjänar igen dessa pengar mångfalt. Så frågan om vilka som äger moderaterna är berättigad, och visst, svaret finns inte speciellt långt bort. Svenskt Näringsliv är förstås en storsponsor, Investor med familjen Wallenberg, och säkert ett antal ytterligare finansfamiljer och enskilda miljonärer.

Och det är därför som Reinfeldt inte vill svara, givarnas namn skulle peka på den direkta korruptionen inom det moderata samlingspartiet och Reinfeldt skulle få ännu svårare att låtsas som att moderaterna är det ”nya” arbetarpartiet. Reinfeldt vet det och väljer att knipa ihop ögon och mun och skylla sitt eget tigande på valhemligheten. Men trovärdigt är det inte.

it , , , , , , ab12 ex123 svd12 dn12 svt1


32 svar till “Sverige, mutornas land”

 1. ”Idag avslöjas det också att Arkelstam ”fått” en lägenhet på Högbergsgatan i Stockholm utan att stå i bostadskön, allt tack vare kontakter.”

  Det rör sig om en privatägd fastighet. En privat värd har rätt att hyra ut till vem som helst däremot skall de anmäla hälften av lediga lägenheter till bostadskön enligt en överenskommelse med de privata värdarna.

  • Visst, men det är ytterst sällsynt att de privata värdarna följer dessa regler, de delar ut lägenheter till sina privata kontakter och deras barn och barnbarn och skiter i bostadsförmedlingen. För hur kommer det sig att en tjej från Vällingby får en sådan lägenhet? Jag, som är uppväxt i innerstan, har aldrig fått ett sådant erbjudande. Har jag inte rätt politisk färg månntro…??

    • Fast du vet väl inte om han anmält dessa 50% till BF ?? Det är nämligen YTTERST ovanligt…

     – Fast det ligger ju dock inte på hennes ansvar. Då måste man anklaga alla andra som har lägenheter hos privata hyresvärdar också.

     Dock tycker jag hon borde avgå för hon verkar inte ha alla skruvar på plats.

     • Om det nu är så YTTERST ovanligt att hyresvärdar anmäler 50% till BF, så är det en pseudolag som mycket annat i Sverige. Vi har ju en pseudoarbetarparti, som dumma arbetare röstar på, nu får dom sota för detta, och när vi är samlade på soppkön ja då är vi alla på jorden igen och kan börja diskutera riktig demokrati och socialism.
      Tror inte det gör så mkt som en droppe i havet om nån i partiet avgår det finns alltid nån annan duktig rabblare som kan ta över när som helst.
      Korruptionskandalrubrikerna är vardagsmat och vi är till efterrätt.

   • Har jag inte rätt politisk färg månntro…??

    Menar du rött? Fackförbunden handhar sina lägenheter på exakt samma sätt…..

 2. Folkvalda politiker, lika lite som viktiga VD:ar och andra människor i högt uppsatta positioner i samhället borde vara helt ekonomiskt oberoende. Sverige borde fungera som ett väloljat, högdresserat F1-team där varje person gör sin specifika uppgift för att snabbare nå målet.

  I mindre skala är det lätt för den lilla mannen att förstå att det är oförståndigt att varje person i ett vanligt hushåll ska handla mat åt sig själv, utan en person gör åt alla. Således borde Arkelsten ha egen chaufför, 40 betjänter (kanske kan ta av någon av de 250 000 arbetslösa som dräller?) så att hon kan koncentrera sig på sin uppgift att föra Sverige framåt.

  Och nej, det är ineffektivt att hon ska åka i 20 olika bilar för att vara märkesneutral eller göra marknadsundersökning för samma sak åt 20 olika oljebolag. När frågon kommer så kommer hon att kunna säga att BMW:n fungerar bra, men det är inte samma sak som att hon kommer fatta partiska beslut. (Även om detta också är delvis oundvikligt i vissa frågor.)

  Visst förstår du/ni detta?

  /marcus

   • Har jag skrivit helt utan orsak?

    Patetsikt släkte? De rödgröna har ju knappast varit förskonade från liknande skandlaer, så det är isåfall Politikerfolk är ett patetiskt släkte.

     • Tyvärr grabben, nu är det slut på leken. De tre kommentarer jag raderar nu var alla brott mot de regler som finns för kommentarer, har du inte läst dem så får du skylla dig själv. Jag har inte tid att leka dadda, hink och spade med folk som inte ens har en elementär läsförståelse.

      / Jinge

  • Vidar Andersson är en högersosse som i första hand försvarar Arkelsten-eländet för att han och hans fränder ser sina egna förmåner hotade. Det är förstås också så att han kan se sig själv och de sina som möjliga kandidater till att vara på de anklagades bänk för korruption och det hotet vill han eliminera.

   Har man läst några av Vidar Anderssons ledare i Folkbladet Östgöten, kan man se att han alltid är förste man ut att försvara allt som gynnar honom själv och att det oftast sammanfaller med de mest privilegierades intressen. Hans engagemang för allmänna orättvisor i samhället mynnar som bäst ut i någon bisats, då som alibi för att han minsann är en trovärdig sosse med koll på kompassen.
   När Vidar Andersson hamnar i sitsen att måsta välja (för det gör han titt som tätt) mellan att försvara de särintressen han själv är insyltad i och att motsätta sig allmänna orättvisor, det som drabbar mängder med mindre bemedlade, ja då försvinner t.o.m. bisatsen med alibit och kvar blir bara något som skulle kunna vara skrivet av Moderaternas tankesmedja Timbro och deras hejdukar.

   Att han är fortfarande är sosse beror förstås på att han där har en position som ger ett visst inflytande, något som illustreras väl genom att han bereds utrymme i rikstäckande press. Hans vardagsmegafon (om än liten), ledaren i en förmenta sossetidningen Folkbladet Östgöten, ägd av Moderattidningen Norrköpings Tidningar, är även den frukten av positionen inom S och ytterligare en anledning till att han fortfarande kallar sig sosse.

   • Vidar Andersson är en högersosse som i första hand försvarar Arkelsten-eländet för att han och hans fränder ser sina egna förmåner hotade.

    Ja han är en skam för partiet, en förment sosse.

 3. Så att stödja M är korruption, medans att stödja S (LO ”äger” ju till stor del S) är helt OK?
  Hmmmmmmm.

  • Är en samsyn liktydigt med ett ägande? Jaså? I vilket avseende då? Då är det näringslivet som äger moderaterna menar du?

 4. Citat: ”Kom med en källa till LO:s stöd till S,” och ”LO STÅR för sina bidrag”.

  Det där blev tvetydigt..

  Jag har aldrig påstått att LO inte står för sina bidrag, men i mina ögon är deras bidrag lika mycket ”värt” som någon annans bidrag till M.
  Antingen är det bidrag eller ”ägande” Det kan inte vara olika beroende på vilket parti det handlar om.

  Sen att man inte vill visa vem som stödjer M, tycker jag är lite löjligt. Klart de borde kunna visa det.

  • Blev det tvetydigt så handlar det nog mer om att du vare sig vill eller kan förstå att Landsorganisationen stöder socialdemokratin. Det sitter LO-folk i SAP:s styrelse, det sitter såssar i LO:s.

   Och det är definitivt ingen hemlighet att LO ger partibidrag till (S), det finns info om dessa på hemsidan. Och ja, moderaternas bidrag på 80 millar är lika mycket värda om de millar (S) får, men, det finns en avgörande skillnad: Den är att LO:s bidrag är offentliga medans Wall Enbergs och Svenskt Näringslivs bidrag är hemliga enligt Reinfeldt, detta pga av ”valhemligheten”.

   Skälet till denna ”hemlighet” är förstås ingen hemlighet, det skulle sticka så förbannat i ögonen på folk om de ser att det bara är storfinansen och mångmiljonärer från Östermalm och Djursholm som slantar in dessa stålar, det skulle bli ännu mer tydligt vilken sorts ”arbetarparti” som (M) egentligen är.

   Kom nu inte och säg att det finns vanliga knegare som skänker en tusenlapp oxo, det kan du nämligen aldrig leda i bevis på grund av dina högerpolares hemlighetsmakeri.

   Lägg ner nu eller förklara i vilket hörn jag målat in mig i – Pajas!

   • Du bör nog ta dig en till på de regler som gäller för kommentarer här min vän. / Jinge

   • En majoritet av medlemmarna tycker att LO skall stödja S. Detta kan ändras den dagen det inte är en majoritet som vill att LO stödjer S. Det är alltså demokrati inom LO som avgör om det blir stöd till S.

    Om något är osmakligt, är det Hugos bild av vad som är demokrati. Djupt odemokratiskt är Svenskt Näringslivs stöd till Moderaterna, ett stöd som bl.a. indirekt betalas av en massa LO-medlemmar utan att de har minsta insyn i det och utan möjlighet att rösta mot det eller på annat sätt påverka det.

 5. De som tjänar mest på korruptionen inom S och M är tveklöst Sverigedemokraterna! Det borde respektive
  partiledning inse. Jag själv fattar inte varför Arkelsten och Reinfeldt fortsätter försvara en så sjuk sak.

 6. Man blir onekligen nyfiken på ”Fritt Näringsliv”. Varför förlägger en svensk intresseorganisation sina bjudresor till Kanarieöarna (2001) och Antalya, Turkiet (2005). Samtidigt skriver ”Fritt Näringsliv” ingenting om dessa bjudresor på sin hemsida. Är inte syftet med intresseorganisationer att sprida ett budskap till en bredare allmänhet och borde man i så fall inte informera om sin verksamhet och förlägga den till Sverige? Det verkar orimligt att ha resorna i semesterorter och samtidigt flyga dit toppolitiker för att ”hålla tal”. Det är uppenbart att det ger mutmisstankar och att syftet snarare är att påverka centrala makthavare direkt.