Straffskärpning för vapenbrott!

Nu hävdar Sydsvenska Dagbladet att polisen säkrat spår från samma vapen hos fem av dem som skadats av kulor, och då inkluderar man även den kvinna som sköts till döds. Det sista tros ha varit ett misstag, skytten träffade fel person.

Eftersom betydligt fler skjutningar än fem påminner om varandra så har skytten tillgång till flera vapen, eller så är det helt enkelt flera skyttar. Man kan tänka sig att andra såg ett mönster tidigt och att det redan finns folk som kopierar gärningarna, och det är i så fall en maximalt skrämmande tanke.

Risken är uppenbar att vi här har med en serie händelser att göra som kan utvecklas mer än vad den s.k. Lasermannen lyckades med tidigare. Dessutom har både denna och andra hemsidor fått kommentarer som uttrycker någon sorts försvar för det inträffade, något som i sig är rent absurt.

Bortsett från det rent akuta polisarbetet så måste rimligen regeringen överväga hur man ska möta den här sortens terrorism. Troligtvis borde vapenlagarna ändras så att ett olaga vapeninnehav ger ett långt strängare straff än de som utdöms idag. Har man ett illegalt skjutvapen så bör minimistraffet kanske ligga någonstans mellan fyra och sex års fängelse, det skulle givetvis få till följd att relativt många vapen skulle försvinna från den svarta marknaden. I samband med en sådan lagförändring så borde en allmän amnesti införas så att folk kan lämna ifrån sig eventuella vapen i någon månad innan lagändringen.

Jag vet inte om det är möjligt att införa den sortens straffskärpningar, men jag ser ingen annan möjlighet än att samhället reagerar betydligt hårdare än idag. Har du motargument, skriv gärna ner dem i en kommentar så att fler får ta del av dem.

it , , , , , , svd123 dn1 ab12345 ex12 sds

  22 comments for “Straffskärpning för vapenbrott!

 1. Anders
  23 oktober, 2010 at 20:04

  Straffskärpning för olaga vapeninnehav kan säkert vara ett instrument för att stävja alla former av brott där vapen är inblandade och som du nämner så borde högre straffsats leda till färre vapen på marknaden. Det som jag är mer osäker på är om den logiken går att applicera på den typ av hatbrott som vi ser i Malmö, Jag misstänker att förövaren/förövarna i brist på skjut vapen skulle använda armborst, pilbåge, kniv eller vilket vapen som helst som står tillbuds.

 2. Christian
  23 oktober, 2010 at 20:06

  Jag tror tyvärr inte att en skärpning av vapenlagen fungerar för att minska antalet skjutningar, lika lite som jag tror att högre straff minskar antalet stölder, våldtäkter eller andra brott.

  • AAAA
   23 oktober, 2010 at 23:17

   Det kanske inte skulle minska antalet skjutningar, men om man höjer straffskalan får poliserna fler verktyg att jobba med, fler dörrar kommer öppnas. Vissa saker får poliser inte göra eftersom straffskalan är låg och att det är oproportionerligt att tex lägga ner massa arbete för ta någon för olaga innehav. Höja straffskalan på olaga vapeninnehav skulle kunna få poliserna ta beslut om avlyssning och buggning. Då straffskalan är låg så blir det svårt för poliserna att få beslut om avlyssning utav åklagare.

 3. Mr. T.
  23 oktober, 2010 at 20:26

  Vad passande för regeringen att detta skottdrama händer precis när regeringen ska överlämna FN’s vapenprotokoll nu i November till Riksdagen.. Men det är väl en ren tillfällighet..

  Genomförande av FN:s vapenprotokoll m.m.
  http://www.regeringen.se/sb/d/108/a/129511

  Tidigare i år gjordes det dessutom en utredning om ev. skärpningar av vapenlagarna:

  http://www.regeringen.se/sb/d/11387/a/122873

  ”Utredaren ska göra en översyn av straffskalorna för vapenbrott, överväga vilka krav på aktivt medlemskap i en skytteförening som ska ställas för att få vapenlicens samt se över bestämmelserna om vapenhandlartillstånd. I uppdraget ingår också att se över polisens möjligheter att i vapenärenden få ut uppgifter från sjukvården, socialtjänsten och kriminalvården.”

  Speciellt när man för i början av Oktober kunde lästa denna artikel:

  Läkare följer inte vapenlag
  http://www.dn.se/nyheter/sverige/lakare-foljer-inte-vapenlag-1.1181526

  Men det är säkert en ren tillfällighet att allt händer under samma månad med diverse lagskärpningar precis runt hörnet..

  Räck upp en hand alla ni som är ”tillfällighetsteoretiker”!

 4. 23 oktober, 2010 at 21:46

  När jag läste en kurs i Kriminologi på högskolan så framkom rätt tydligt att hårdare straff inte är rätt väg att gå enligt vetenskapen för att komma till rätta med brott. Av den anledningen är jag tveksam till hårdare straff. Man kan dock fundera över om det inte är rimligt att höja straffskalan i detta fallet av den enkla anledningen att straffskalan för grovt vapenbrott är extremt låg i Sverige. //Frekar06

  • Kamelsilaren
   23 oktober, 2010 at 23:30

   Sverige har förnedrande milda straff för vissa avskyvärda brott, förnedrande för brottsoffret och hans nära alltså. Men det viktigaste är att stämma bäcken i ån. Den som ställer sig mitt på gatan och pinkar, klappar senare på dagen, och efter ytterligare några bärs ner en pensionär, det har t.ex. polisen i New York förstått. Pinkaren får sitta inne några dagar. Här i Sverige får du inte ens sitta inne om du har slagit ner en pensionär, du får gå hem från polisstationen samma dag, och slå ner ett antal till innan kallelsen till rätten kommer – efter något eller ett par år. Och då minns vittnena ingenting.
   För övrigt kan kriminologi näppeligen kallas för vetenskap.

 5. Sara
  23 oktober, 2010 at 21:48

  Tror knappast högre straff för vapenbrott kommer minska folk som använder sig utav vapen. Oftast så är man grovt kriminell om man använder sig utav en pistol, och lycka till att få en sådan att bara ”ge upp” sitt vapen. Men Sverige har mesiga straff, så alla straff bör höjas. Speciellt utnyttjande av barn, grov våldtäkt och mord. Dessa bör enligt mig resultera i livstids fängelse på vatten och bröd utan någon som helst chans att frisläppas.

  • Lost
   23 oktober, 2010 at 22:45

   Sara du är en av dem lite klokare människor man stöt på den senare tid. Det är ju sorgligt att man kan döda idag och slippa undan med det. Är du smart så blir du dömd för psykiskt sjuk eller något sånt där milt. Själv försvar kommer inte på tal, och det bästa är att man kan hamna i fängelse och leva lyx. Bra måltider mängder med frihet och sen blir man frisläppt. Högra straff och likgiltig straff vare sig du är svart grön eller gul hur annars kan man kalla det för rättvisa ?? 2 saker i livet som kan få en människa att tänka på rätt bana, ett rejält kokt stryk eller hunger. Ja till vatten och bröd

   • Emiru
    24 oktober, 2010 at 14:20

    Det är läskigt hur populära era reaktionära och någorlunda störda åsikter är i dagens Sverige. För vi vet ju att livstid för snatteri och småbrott fungerar så bra i USA, fungera bra för att göda en fängelseindustri det vill säga. Allvarligt talat, hur kommer det sig att ni har sådana sadistiska åsikter? Poängen borde väl alltid att undvika att övergrepp begås, och när de görs, att förmå den upphöra; inte att som ni, på barbariska vis som gör att ni ter er som psykotiska brottslingar själva, önska plåga och bestraffa diverse brottslingar. Det är media som är att beskylla för detta med deras sensationalism och gul journalistik; därtill politikerna för deras negligéns av landets psyk- och fångvård, men man hade ändå hoppats att inte så många skulle sugas med i denna infantila straffhetsande masspsykos.

    Om vapenlagarna skall till att skärpas borde det vara för att utöka polisens resurser, något som i grund och botten är en fråga om politisk prioritering. Hårdare straff skulle knappast direkt minska vapenbrott, men om det skulle ge polisen mer resurser kunde möjligen positivt resultat erhållas.

  • 24 oktober, 2010 at 01:08

   Sara: Jag tror inte det kommer fungera ens i samband med de grova brotten (mord osv). Bästa sättet att få slut på kriminaliteten är att få en mycket bättre kriminalvård. Det är vården de får som kommer avgöra om de återfaller i brott.

   Jinge: Riktigt snygga bilder många av dom som du använder här på bloggen. Det är sådant som gör att jag som läsare kommer tillbaka hit. Försöker läsa din blogg så ofta jag hinner.

   //Frekar06

   • Erika
    24 oktober, 2010 at 19:37

    Vad kommer inte att fungera? Det handlar väl inte bara att få slut på kriminaliteten? En mördare har förverkat sin rätt att vistas ute i det fria. Jag skulle inte vilja att en mördare eller våldtäktsman släpptes ut även om det var 100% säkert att han aldrig skulle begå ett endaste brott igen.

    Det bästa sättet att få slut på kriminalitet är att se till att vi lever under förhållanden där brott inte är en utväg. Begås brott ändå så måste det ha rejäla konsekvenser.

 6. Magnus Strömgren
  23 oktober, 2010 at 23:09

  ”Har man ett illegalt skjutvapen så bör minimistraffet kanske ligga någonstans mellan fyra och sex års fängelse”.

  Ovanligt – och intressant – att en inbiten vänsterpartist vill skärpa straffen för något annat än sexköp! Så här: När grov misshandel leder till lägst ett års fängelse (och domstolarna ofta slentrianmässigt lägger sig i den nedre delen av straffskalan), känns det minst sagt orimligt med ett minimistraff på fyra år eller mer.

 7. Anna Katarina
  24 oktober, 2010 at 10:02

  Sluta spamma bloggen! / Jinge

 8. Alfons
  24 oktober, 2010 at 10:16

  sj anser jag att straffen för många brott bör höjas:)

 9. Mathias Johansson
  24 oktober, 2010 at 10:21

  Många länder har höga straff för alla former av brott men tyvärr lika hög brottslighet ändå. En galning bryr sig så vitt jag förståt sällan om straffet då han inte tror att han skall bli gripen. Smuggling och stöld av vapen tror jag inte heller minskar om vi ökar straffet för vapenbrott, däremot ökar nog priset på ett vapen. En person som vill ha tag på ett vapen kan dock alltid bege sig öster ut och hämta det själv med en liten motorbåt, med bil över Finland, stjäla det, eller helt enkelt skaffa licens.

  Återstår frågan; vad vill vi med vårt rättsystem? Vill vi hämnas på brottslingen för det han har gjort? I så fall bör vi återinföra dödsstraffet för mord! Vill vi i stället förhindra brott innan de begås bör vi återinföra ordentlig vård i och återanpassning för att förhindra återfall i brott, samt minska segrigering och klassskillnader i samhället. En sinnessjuk individ kan vi dock ALDRIG skydda oss mot. Men när han grips så får han redan i dag sluten vård (i princip på livstid) för att skydda oss andra medborgare. Jag är lika bedrövad över utvecklingen i Malmö som du Jinge men låt oss inte börja famla efter högerns ”enkla lösningar” på ett problem som är lika gammalt som civilisationen.

  Låt oss också erkänna att invandringspoletiken har varit en katastrof och att vi nu ser den yttersta konsekvensrena av detta i att extrema åsikter får ett brett stöd inom alla folklager. Jag tror att många sjuka individer sporras av detta förhållande till att angripa just invandrar. Hade vi haft ett mot Sveriges befolkning balanserat antal nysvenskar och där med en bred acceptans av dem så hade ”lasermännen” förmodligen skjutit prostituerad, socialassistenter, präster eller något annan grupp som de fått för sig att hata.

  Låt oss därför koncentrera våra resurser på att hjälpa de redan anlända med deras integration och ställa krav på att andra länder måste avlasta oss så att all ny invandring till Sverige upphör tills vår nuvarande kris är över.

 10. Magnus Johansson
  24 oktober, 2010 at 11:28

  Man kan gott höja straffet till tio år. Den som har ett illegalt vapen har ju planer på att begå brott med detta vapen, lås in och släng bort nyckeln!

 11. Hazze
  24 oktober, 2010 at 13:33

  Som några påpekat redan, höga straffsatser fungerar inte avskräckande på potentiella brottslingar. Det är upptäcktsrisken som avhåller från brott!

  Långa fängelsestraff kan användas för att hålla brottslingar ’borta från trafiken’ ett tag (inkapacitering) men har i övrigt ingen nämnvärd inverkan.

  • 24 oktober, 2010 at 14:24

   Nej argumentet att det inte finns något som styrker att längre straff skulle leda till mindre brottslighet har vi hört länge nu. Men jag har än så länge inte sett något som visar att låga/lägre straff skulle ge mindre brottslighet.

   Drar man ut det i förlängningen så finns det ingen anledning att låsa in mördare då dessa ytterst sällan mördar igen. Eller kan det vara så att eftersom de blir inlåsta länge är orsaken att de inte mördar igen.
   Däremot finns det då anledning att låsa in vaneförbrytare mycket länge då detta avhåller dem från nya brott.
   Och om man låser in tillräckligt många vaneförbrytare tillräckligt länge så blir det en minskning av den typen av brott de begår. Leif GW sa för ett antal år (i TV hittar inte källan) sedan att om man låste in de 5.000 mest brottsbenägna personerna på mycket lång tid kan man räkna med en totalt minskning av brotten med runt 20-30%. Framför allt då egendomsbrott.

   Så visst kan brottsligheten minska med längre fängelsestraff.

   • Hazze
    24 oktober, 2010 at 17:21

    Nja, min poäng är nu bara att vill man ha ner brottsligheten så ska man satsa på att öka risken att åka dit. Dvs fler poliser, på rätt tid och plats, borde funka. Jfr den numer straffbefriade förseelsen att gå mot röd gubbe. Lite hårddraget, INGEN gör det framför en polisbil, ALLA gör det annars.Samma mekanismer även för andra brott.

    Brottslingen funderar i brottsögonblicket inte på hur hårt straff han får om han åker dit, han värderar risken för att åka dit. Punkt.

    Drar man ut det i förlängningen finns det inga mördare att låsa in om alla potentiella mördare har en polis inom armslängd. I övrigt beskriver du effekterna av just inkapacitering. Som f.ö. tveklöst fungerar (genom att undanröja återfallsbrott) men kan ha andra icke önskvärda effekter.

    Lätt bisarr diskussion i en vänsterblogg f.ö….

 12. Bosse
  24 oktober, 2010 at 15:37

  Jag tror tyvärr inte att strängare straff skulle minska antalet illegala vapen nämnvärt. Däremot blir galningarna själva naturligtvis satta ur spel en längre tid mha strängare straff vilket självklart kan vara positivt.

  Tankefelet som vanliga ickekriminella Svenssons gör när de tror att strängare straff skulle ha någon dramatisk inverkan på grov brottslighet är att de applicerar sitt eget sätt att tänka på de kriminella våldsbrottslingarna. Men grova brottslingar och yrkeskriminella resonerar inte på så vis att:
  ”Nu är straffen så höga att jag nog får lägga av”
  Nej ett sånt sätt att tänka ingår inte i deras värld helt enkelt. Det är nog tyvärr på det viset att så länge vi lever i ett fritt och högteknologiskt samhälle är det helt omöjligt att förhindra galningar att på något sätt beväpna sig och sätta igång med diverse sjuka ”missioner”.

  Inget land någonstans har någonsin visat på en bra lösning på detta problem och jag tror inte att vi heller kommer att göra det trots att vi gärna vill tro att vi är smartare och bättre än resten av världen, vilket knappast är fallet.

  Det enda som kan ha effekt på sikt, är nog att arbeta förebyggande med det uppväxande släktet.

  • BengtM
   24 oktober, 2010 at 19:07

   En kriminell alt. potentiellt kriminell person avstår inte ett brott för risken att åka fast. Han tror helt enkelt inte att han skall åka fast och lämnar naturligtvis inte in olaga vapen (vapenamnestin). Hårdare vapenlagar och ev. straff må i detta scenario framstå som måttligt verksamt och mest drabba hederligt folk. Det är avtryckarfingret som räknas.
   Som Leif GW sade för x antal år sedan: lås in ett antal hundra personer i Sverige och det mesta av brottsligheten skulle minska rejält. NYPD lyckades bra med riktigt hårda tag i början på nämnda potentiella kriminellas verksamhet i sin stad (New York).

 13. jonas
  1 november, 2010 at 11:43

  Helt rätt förslag. Då kommer alla vapen att försvinna

Comments are closed.