Tjafset om Stieg Larsson rullar på

Det är intressant att se vilket surr som uppstått efter Stieg Larssons bortgång. Det är svårt att veta vad som är vad, dessutom inleddes bråken rätt snart efter hans död eftersom han inte hade något testamente. Familjen var snabbt framme och hans sambo sedan många år skulle inte få något alls. Nu har man, enligt uppgifter i media, gett henne ett bud på trettio miljoner men då ska man vara klar över att de förväntade inkomsterna på böckerna blir minst det tiodubbla, kanske långt mer.


Stieg Larssons släktingar
ger begreppet girighet ett ansikte. Men det stannar inte där, debattören Kurdo Baksi som kände Stieg skrev en bok om sin vän, och de som läst utdrag ur boken undrar om de verkligen var vänner. Nu spekuleras det dessutom om det verkligen var Stieg Larsson som skrev böckerna, för trots att han kallade sig journalist så kunde han inte skriva. Det säger DN-journalisten Anders Hellberg som tidigare var kollega med Stieg på TT.

DN: ”Till SVT:s ”Kulturnyheterna” säger hon (Eva Gabrielsson, Stiegs sambo) att uppgifterna om att Stieg Larsson brast i objektivitet samt intervjuade sig själv och sina kompisar under sin tid på TT ”är rent förtal”. – Jag har reagerat på att Kurdo försöker göra ett karaktärsmord på Stieg som journalist och säga att han var oseriös, fibblade med fakta, inte var objektiv – att han kort sagt inte gjorde sitt jobb vare sig på TT eller Expo.”

Att journalister ibland inte kan skriva har vi sett många exempel på, dessvärre finns det ännu större handikapp, det finns en del som inte kan tänka. Själv tänker jag i första hand på några borgerliga ledarskribenter som istället för att föra fram sin uppfattning om politiken, och hur den ska bedrivas, väljer

Stieg
tidningens plattform för att bedriva något som närmast är att likna vid hets mot folkgrupp.

Själv har jag läst Larssons Millennieböcker, jag tyckte att de var spännande och att han hade valt en märklig huvud-
person, inte speciellt trovärdig men likafullt underhållande. Den sortens triviala litteratur vinner givetvis sin publik och det ska förstås löna sig för skaparen. Om Gabrielsson har stått för skrivandet så är det tragiskt att hon inte står som medför-
fattare. Men ur rättvisesynpunkt så bör hon väl i alla fall få hälften av vad böckerna inbringar? Att Larsson var en slarver som trodde sig vara odödlig är det hon som får betala priset för i annat fall.

intressant Tags : , , , , , , , , , dn1234 ab12 svd123 t

  10 comments for “Tjafset om Stieg Larsson rullar på

 1. Karl
  22 januari, 2010 at 10:32

  Bra analys. Det är ett ganska stort OM dock: OM Eva i själva verket var medförfattare. Dock håller jag med om att hon borde ärvt honom om hon var hans sambo i så många år. Det är något konstigt med sambolagstiftningen i Sverige som behöver fixas.

 2. Mange
  22 januari, 2010 at 10:41

  Det är inte svårt att lista ut vem du menar när du plötsligen talar om hets mot folkgrupp… :-)

 3. Sara G
  22 januari, 2010 at 10:58

  Det är ytterst obehagligt med den här ”domen över död man”. Vad tjänar de för syfte att journalistvänner plötsligt vänder sig bort från en död kollega och mer eller mindre förtalar honom?
  Brödernas uppsåt är betydligt klarare och består av inget annat än av ren och skär girighet.

  • Erik Södergren
   22 januari, 2010 at 11:22

   Ja först visar släkten upp en girighet som inte är utav denna världen, de borde verkligen skämmas. Om inte annat så borde de erbjuda hälften som jinge skriver. Sedan börjar hans ”vänner” förtala honom. Att skriva i DN att en journalistkompis inte ”kan skriva” är något helt otroligt. Och Kudo Baksi sedan, man baxnar inför den ondska den mannen är fyld av. ”Vän”? jaså…

 4. N
  22 januari, 2010 at 13:36

  Kurdo Baksi kunde inte hålla tassarna borta från en död man som inte kan försvara sig själv. Har man fått tillfälle att arbeta tillsammans med och lära känna Larsson och själv inte har mycket att komma med så gör man vad som helst för att stjäla en del av glansen. I det här fallet har Kurdo enbart fått mitt förakt. Dessutom tror jag inte alls att han var någon vän till Larsson.

  Jag förstår att frestelsen var för stor för en sån som Baksi, men jag förstår för fasen inte att det finns förläggare som trycker skiten.

 5. 23 januari, 2010 at 04:06

  Ha, hade jag fått 30 miljoner hade jag varit mer än nöjd. Vad ska man mer pengar än så till?

 6. Hanna, Skellefteå.
  23 januari, 2010 at 11:27

  Jag har också funderat över om Kurdo Baksi verkligen var bästa vän med Stieg. Som det känns, så verkar det inte så.

  Sen funderar jag över detta med att Stieg nu inte kunde skriva, och har fått medhjälp genom sin sambo. Jag kan garantera att många kända författare tar emot en viss ”hjälp”. Då menar jag att de säkert vill ha tips och råd om innehåll och handlig. Nu fanns Stiegs sambo till hands, och de slog sina kloka huvuden ihop. Vad blev det? Jo, tre bra böcker. Jag tycker att Millenium-böckerna är bland de bästa jag har läst, otroligt välskrivna iallafall.

  Sen anser jag att alla dessa skriverier som dessa sk dagstidnigar ta upp om Stieg, efter hans död, är mest dåligt skrivna och en massa skvaller. Som du skriver: det finns många journalister som inte kan skriva alls. Säkert den där Anders Hellberg också.

 7. Hanna, Skellefteå.
  23 januari, 2010 at 11:33

  I farten glömde jag skriva, att din blogg verkar intressant. Jag lär komma hit fler gånger. Ler.

 8. Torsten (orginalet)
  23 januari, 2010 at 15:47

  Om jag skulle skriva en bok om min avlidne bäste vän, och om denne vän skulle vara i det närmaste helgonförklarad, skulle jag nog också försöka framhålla vännens mänskliga egenskaper. Eftersom jag inte själv är något helgon så är det ju just denna vanlighet vi har haft gemensamt.

  Jag misstänker därför att Kurdo Baksi blivit våldsamt misstolkad. Sorgligt.

  Huruvida Stieg Larsson skrivit det han påstås ha skrivit kommer det nog att visa sig med tiden. Men omöjligt är det nog inte.
  Jag slukade de tre böckerna på två veckor. De är spännande, annorlunda och exotiska. Men de är stilistiskt rätt usla och kan mycket väl ha skrivits av en medioker skribent med brinnande engagemang och massiv research. Ingen stor litteratur alltså, men ändå viktiga och bra böcker.

  • 23 januari, 2010 at 16:10

   Ingen stor litteratur utan en trivialdito. Men som sagt, spännande personer och handling, vad kan man mer begära? Jag blev underhållen i åtskilliga timmar och var ibland helt uppslukad av spänningen. DET är skickligt gjort och det spelar mig inte den minsta roll om det så vore hans sambo som skrev rubbet. Synd bara att hon isf inte står som medförfattare. Och liksom du så skulle jag inte skriva strunt om en avliden vän även om ingen människa är fullkomlig.

Comments are closed.