Stanna hemma Henning Mankell !!

Igår skrev Per Gahrton en artikel i Aftonbladet där han i rubriken bad Carl Bildt att skydda Henning Mankell under hans medverkan i det opinionsbildande äventyr som går under namnet Ship to Gaza. Att Gahrtons begäran är befogad råder det inte något tvivel om, Israel har genom åren bevisat ett flertal gånger att de sätter sig över alla internationella konventioner, resolutioner från FN, och att de negligerar allt tal om mänskliga rättigheter.

Det senaste politiska mordet som jag känner till var det i januari då agenter med falska pass tog sig in på ett hotell i Dubai och mördade en palestinier, något som upprörde många länder eftersom den israeliska underrättelsetjänsten hade stulit pass från människor som hade turistat i Israel. Så att Gahrton tar upp saken är bra, Henning Mankell riskerar faktiskt livet.


Per Gahrton/AB:
”En kväll publicerade den cypriotiska tidningen Cyprus Mail en notis om att färjan Sol Phryne hade sålts till tre företrädare för al-Fatah. Dagen efter blev de mördade av en bomb som exploderade när de vred om tändningsnyckeln i sin bil. En dag senare förstördes Sol Phryne genom en explosion under vattenlinjen. Tre timmar därefter yttrade dåvarande försvarsminister Rabin: ”Den israeliska staten har bestämt att det är dess plikt att hindra PLO från att nå sina syften och vi kommer att lyckas med det genom alla medel som står till vårt förfogande”.”

Nu är jag inte säker på att israeliska myndigheter skulle ge sig på en konvoj med fredsaktivister som transporterar förnödenheter till Gaza, men osvuret är givetvis bäst. Som Gahrton berättar i artikeln så har det hänt förr. Men de vanligaste morden är annars de som vi aldrig får höra talas om, de som sker i Gaza och på Västbanken och i mera näraliggande länder.

I förhållande till sin storlek så spenderar Israel en mycket stor del av statsbudgeten på de olika underrättelsetjänster landet byggt upp, man har exempelvis lyckats infiltrera Hamas, något som ur ett svenskt perspektiv ter sig tämligen svårt. Man använder sig givetvis av palestinska överlöpare till sådant. På samma sätt kan man utgå ifrån att olika freds-
organisationer i väst utgör ett primärt mål för de israeliska underrättelseorgan som verkar i de aktuella länderna. Givetvis på samma sätt som dessa organisationer är föremål för intresse från svenska Säpo och deras militära motsvarigheter.

Ett av de mord som allmänheten fick kunskap om var det som drabbade en norsk restauranganställd med marockanskt ursprung i Lillehammer för ett antal år sedan, man tog den gången fel på person. Magnus Norell skriver angående årets mord på Mahmoud al-Mabhouh i Dubai på Newsmill.

Magnus Norell: ”Mordet på en av Hamas mer betydande militära ledare, Mahmoud al-Mabhouh, som ägde rum på ett lyxhotell i Dubai den 19 januari har gett oss en ovanlig inblick i de mer ljuskygga verksamheter som säkerhetstjänster kan syssla med. En mängd rykten har florerat kring vad som framstår som en ytterst professionellt genomförd underrättelseoperation. Mycket talar för att israeliska Mossad ligger bakom aktionen.”

Själv fyller jag sextiofyra i höst vilket i mitt fall betyder att jag deltagit i den politiska aktivism som startade 1968, om än perifert. Jag har var mer aktiv i FNL-rörelsen där jag inte bara deltog i varenda demonstration mot USA, jag delade dessutom ut flygblad och sålde tidningen i mån av tid och möjlighet. Efter det så deltog jag i det politiska arbetet i bakgrunden till olika större och medialt uppmärksammade politiska händelser, något som gjorde att jag kom i kontakt med både IB-agenter, en CIA-agent och diverse säkerhetspoliser. Minst en av dessa händelser har jag skrivit om förut, den slutade nämligen med att jag skjutsade Säpopolisen hem till Farsta eftersom jag ändå skulle den vägen. Hade det varit i Italien så kanske det inte hade slutat på samma sätt, men det kanske är en fördom om italienare från min sida?

ship to gaza
Jag tar upp detta eftersom det är självklart att det finns en del israeliska agenter även i Sverige. Hur många av dessa som har palestinskt ursprung vet jag inte, men man kan givetvis utgå ifrån att det rör sig om några stycken, samt att de skaffat sig positioner som innebär att de kan göra just det de är placerade i Sverige för att göra. Vad det innebär i praktiken kan jag givetvis inte säga, jag har inte den överblicken. Men man kan utgå ifrån att de föröker ta sig in i Palestinagrupperna och andra opinionsbildande organisationer, precis som man kan utgå ifrån att de israeliska underrättelsetjänsterna gärna skulle se att man fick in en eller fler av sina agenter i organisationer som t.ex. den nu aktuella ”Ship to Gaza”.

Palestina

Att vara en 60+ i 2010 års samhälle innebär givetvis att man drabbas av en eller flera politiska belastningar, men man blir samtidigt mer realitetsanpassad eftersom man har i färskt minne hur det gick till på sextio- och sjuttiotalet. IB-affären icke att förglömma. Jag kan bara hoppas att dagens aktionsgrupper och NGO:s är medvetna om de risker för infiltration som man ständigt utsätts för. Misstänksamhet är alltid en belastning, men en sund skepsis sitter aldrig i vägen. (Sträng kommentarsgranskning tillämpas)

i Tags: , , , , , , , , , , ab ex dn svd gp

  14 comments for “Stanna hemma Henning Mankell !!

 1. Niklas
  23 maj, 2010 at 09:38

  Är det ”på förekommen anledning” som du tar upp detta Jinge?

  • 23 maj, 2010 at 09:48

   Nja, det vet jag inte om jag vill påstå. Men som bloggare utsätts man ständigt för sådana som vill sprida desinformation av olika slag, mao så är jag själv ständigt påmind om det. Det är nog relativt sällan som det är ”utländska agenter” dock, mer vanliga är ”illiberaler” och ”rasister”.

 2. 23 maj, 2010 at 10:13

  Björn Afzelius skrev en mycket bra låt om händelsen, han skulle vara med på båten:

  ”Så fann man så ett fartyg,
  i Larnaca på Cypern,
  Och vi talade om vår resa
  halva natten.
  Och vi skrattade hysteriskt
  när israeliske ministern
  stod och upphöjde oss
  till mördare i TV.
  Men vi skrattade inte längre
  när vi såg i morgonbladet
  att dom som chartrat båten
  mördats samma natt.
  Man hade sprängt dom i atomer
  vid en räd mot deras bilar.
  Så nu satt vi framför nyheterna
  från Jerusalem.”

 3. Sara G
  23 maj, 2010 at 11:17

  Jag är inte alls övertygad om att israelerna inte vågar ge sig på Henning Mankell.
  Sionisterna mördade ju en medlem av den svenska kungfamiljen, en FN-delegat, prins Folke Bernadotte 1948 – och någon ny inställning hos regimen kan inte noteras hos de styrande usraelerna. Det är samma unkna dofter…
  Men det är hemskt att man så gärna vill uppmana folk att stanna hemma, eftersom man vet att det finns galningar i den där regimen som inte drar sig för att mörda varenda en de inbillar sig är ute efter landet de fått av gud.

 4. Pingback: Matte
 5. Nyfiken
  23 maj, 2010 at 14:21

  Det är det största försök från de internationella biståndsgrupper för att bryta den israeliska belägring av Gaza
  Nio fartyg med parrollen frihet flotilla har börjat sin resa till Gaza trots varningar från Israel att stoppa de för som det heter brott mot israeliska lagar

  5000 ton skol , medicin och bygg material ska flottan transportera till Gaza
  Konvojen är från Storbritannien , Algeriet , Kuwait , Irland , Grekland och Turkiet , den har 800 personer ombord

  Israelerna säger att detta är en provokation och brott mot landet lagar men de har inte sagt hur ska de stoppa konvojen
  Arrangerarna säger att varken israel hot eller våld kommer att stoppa de , de begär av FN att ingripa och agera för att stoppa Israel från att fungera som en stat utan lag och de vill att världssamfundet ska ta itu med Israel som skulle kunna äventyra flottans säkerhet

  Man får inte glömma att resan är bevakad av stora europeiska tv bolag samt Al Jazera

 6. Lomsky
  23 maj, 2010 at 19:16

  Detta ett land som anser sig vara upphöjt överallt annat, dvs Uber Alles.
  Israel har brutit mot alla internationella konventioner, stadgar och lagar.
  Israel är den viktigaste anledningen till instabiliteten i regionen och i förlängningen i världen.
  Någon borde sätta denna terrorist stat på sin plats – men vem? That, my dear, is a 64 dollar question

  • Sammi
   24 maj, 2010 at 18:19

   Hej, överdriver du inte litegrann nu va? Upphöjd över allt annat… och ett tyskt uttryck, mycket osmakligt!

   • 24 maj, 2010 at 18:22

    På vilket sätt menar du att det är osmakligt? Vi använder en himla massa uttryck från tyska, engelska och franskan, vissa ord är direkt lånade. Uber Alles är väl ett sådant såvitt jag minns. Jag tycker att din kommentar känns lite osmaklig eftersom jag förstår vad du syftar på… :-I

    • MX
     24 maj, 2010 at 19:13

     Jag tror att han syfter på att just den versen i Deutschlandlied numera har strukits, just därför …

   • Sara G
    25 maj, 2010 at 08:14

    Vi vet alla att israel säger sig vara en demokrati, den enda i Mellanöstern. Samtidigt är regimen så otroligt nationalistisk på grund av en massa sagor som de vägrar inse inte är annat än sagor.
    Förtrycket mot de ursprungliga urinvånarna , de inmurade palestinierna är precis lika hemskt som det som skedde i Tyskland under 30-40talet. Jag förstår inte hur folk kan undgå att inse det.
    Istället ska man stryka israelerna medhårs och tycka synd om dem för vad som skedde för mer än sextio år sedan – och ändå längre tillbaka. Flera tusen år!
    Det finns ingen regel som säger att man har rätt att vara brutal mot andra bara för att ens förfäder fått lida mycket.
    För övrigt har dagens israeler inte någon större del i vad som skedde under andra världskriget, och en stor del har bott länge i t.ex USA.

 7. Sara G
  24 maj, 2010 at 09:40

  Mer än hälften av landet är stulet från palestinierna – och om man ska vara riktig petig – närapå hela gamla Palestina har israel lagt sig till med med hjälp av en gammal sagobok och benägen hjälp från FN och vissa länder…
  Nu får dom ytterligare visa sina vansinniga och krigiska muskler!

 8. Meit
  24 maj, 2010 at 12:41

  Man kan nog utgå ifrån att det redan kan finnas sprängmedel ombord på de där båtarna, så kan en tänkbar gärningsman slå ifrån sig med att – vi var inte där ens…

  • Sara G
   24 maj, 2010 at 14:09

   Jag förstår inte hur du menar, inte förekommer det sprängmedel på dessa båtar!
   Då skulle ju hela åtgärden bli förfelad!
   Det är en demokratisk och humanistisk aktion är det tänkt!

Comments are closed.