Smittar oroligheterna Sverige?Kravallerna i England får mycket uppmärksamhet i media, och det med all rätt. Nu har det visat sig att den 29-åring som polisen sköt ihjäl inte hade avlossat något skott mot polisen, han hade visserligen en pistol men den var inte använd. Det kommer knappast att stilla protesterna.

AB: ”Kritiken mot den brittiska regeringens frånvaro har varit svidande och både Cameron och hans inrikesminister Theresa May har tvingats avbryta sina semestrar för att visa ledarskap.

På torsdag återkallas parlamentet för att debattera kravallerna. Labour lär ställa Cameron och hans regering till svars för en politik som försämrar människors framtidsutsikter.

Storbritannien är ett av Europas tuffaste klassamhällen. I inget annat industriland är chanserna till social rörlighet så små som här, enligt OECD. I Tottenham, där kravallerna startade, är arbetslösheten uppe i 8,8 procent och barnfattigdomen är utbredd.”

Att Cameron samlar parlamentet på dess ledighet är väl det minsta han kan göra för kravallerna i Tottenham, Birmingham, Bristol, Nottingham och Liverpool kan mycket väl sprida sig över hela ön, och kanske till och med till grannländerna. Man brukar ju kalla Göteborg för lilla London, något som det finns viss grund för med tanke på kommunikationslederna rakt över havet. Arbetslösheten är hög i Göteborg likväl som i resten av Sverige.

Vi vet av tidigare erfarenheter att det närmast är standard med bränder och skadegörelse i samband med att höstterminen ska börja, man kan möjligen tvista om orsaken men i år så kan det bli det extra tydligt med en ständigt ökande arbetslöshet. Högerregeringen har vi haft sedan 2006, vilket har inneburit att klyftorna i samhället har ökat på ett närmast alarmerande sätt. Jag skulle definitivt inte förvånas om dessa kravaller sprider sig även till Sverige.

När sedan många ser att rikets ledning har påtagliga problem med empati så är risken uppenbar att vissa anser att de inte blir sedda eller lyssnade på, det vore inte speciellt konstigt om en sten kastas mot ett skyltfönster, eller om vissa sätter eld på några containers. Jag säger inte att det är försvarbart, men jag tror att risken finns och att den är långt ifrån obetydlig. (texten fortsätter under annonsen)

Lägger man sedan till oron för ekonomin och en på sikt stigande arbetslöshet, och ett ökande utanförskap, så inser nog de flesta att situationen lätt skulle kunna bli mycket allvarlig även i Sverige. Det finns dessutom krafter i samhället som verkar för att alla skärmytslingar ska skyllas på muslimer vilket givetvis kan leda till att somliga ser sin chans att själva starta något som sedan invandrarungdomar kommer att få skulden för.

it Andra om: , , , , ab12 ex123 dn12 svd12 sr svt gp


9 svar till “Smittar oroligheterna Sverige?”

 1. Jag betvivlar att det finns en risk för sådana kravaller i Sverige, med mindre än att de föregås av någon sorts långtgående organisering (som i Göteborg 2001). Nog för att det finns områden med utbredd social oro även här, men det handlar trots allt om så relativt få individer som kan komma ifråga.

  När exempelvis Rosengård enligt medierna har ”stått i lågor” har det ju visat sig vara ett inte ens tvåsiffrigt antal ungdomar som ställt till det. Samma ena varje gång.

  Man bör nog också vara försiktig med att översätta de brittiska förhållandena till svenska. Det är ett land med enorma välståndsklyftor och segregation. Desssutom numera med en toryregering som genomför ojämförligt kraftiga nedskärningar i samhället. Dessa har redan mötts av våldsamma demonstrationer, så man kan knappast säga att detta nya utbrott kom som en blixt från klar himmel.

  • Jag vet inte men enligt mig så är även detta ett land med enorma, eller iaf stora, välståndsklyftor och segregation, dvs de med mer pengar bor för sig och de med mindre pengar för sig, mer eller mindre, vilket utmynnar i tex olika kvalitet på skolor, vård m.m. Ta som exempel att vissa löner är låt säga 80.000 per månad medan en del har 10.000 per månad. löneklyftor alltså. Sen vad gäller välfärden så är tex tandvården väldigt dyr. Å andra sidan har jag fått bilden av att folk i norden verkar mindre benägna att protestera än tex frankrike och storbritannien. Göteborg anser jag inte var organiserade kravaller utan utlösta av polisens agerande förvisso adderat med kravallbenägna personer i vissa av demonstrationerna, ta tex vittnesmålen i boken göteborgaskravallerna.

   • Jag var ju i demonstrationerna 2001 (och flydde undan både kravaller och beriden polis) och håller med om att det är en j-vla skilnad. Göteborgskravallerna var en kombination av ett gäng militanta av AFA-typ som tog över en fredlig demonstration, och antagligen fick med sig ett gäng adrenalinstinna tonårspunkare. Våldet var riktat, och politiskt.

    Våldet i London har mer av gängkaraktär. Det är ungar från de fattiga kvarteren som plundrar och härjar. Det finns en mycket tydlig stöld-vinkel, och vad jag uppfattar som trofejakt (Det finns en bild på facebook som folk har mycket roligt åt – en unge som poserar med en påse ris som han snott på Tesco nedför gatan från mig – uppenbart inte det ekonomiska som lockar där)

   • Bakgrunden till Göteborgskravallerna kan förstås diskuteras, men vad jag menade var att demonstranterna inte allihop bara råkade befinna sig i landets näst största stad just den veckan. De var organiserade såtillvida att de aktivt samlats där.

    Att sådana saker skulle kunna uppstå spontant på valfri plats i Sverige, utan föregående specifik anledning, tror jag alltså är osannolikt.

    • Men storstäderna innehåller tillräckligt mycket folk för att det ska bli möjligt med bråk, det har vi sett mängder av exempel på.

 2. Jag bor en en förort som haft ett par upplopp i modern tid. I centrom för dessa upplopp har familjer kring den lokala beskyddarverksamheterna stått och stridigheterna har bara varit del i en maktkamp, mellan de som upprätthåller ordningen här. Att tumultet i ekonomin skapar en lågkonjuktur även i den kriminella branschen är inget konstigt och att det blir strid om resurserna i den branschen är inte konstigare än striden på börsen.

 3. Tror inte att vi får se samma sak i Göteborg – om inte annat för att det är större geografiska avstånd. Här kan en grupp ungdommar marchera förbi Westfield och när de inte kommer in går de vidare till mitt lokala köpcentrum och härjar där. Och det är bara några hundra meter mellan misär och lummiga medelklassområden. Överför nu den typen av beteende till biskopsgården eller hammarkullen. Kanske lite kravaller lokalt och stenkastning på brandbilar, men den typ av plundringståg som vi har här betvivlar jag kommer till gbg

  /Göteborgare i London