Skattebetalarna finansierar bankernas bonusar


[column width=”49%” padding=”2%”]Oavsett vad bankerna säger så är det skattebetalarnas garantier som finansierar bankernas bonusar för närvarande. Bankerna själva säger att det tar tid att förändra avtal, men då kan de se till att avstå från samhällets stöd.

AB: ”Aktiemäklare, aktieanalytiker och fondförvaltare på bankerna kan räkna med extra påslag i år. Trots att bankerna dras med kreditförluster och lån får de anställda 5,4 miljarder i bonusar. SEB är den bank som förväntas betala ut mest bonus. Enligt en sammanställning som DN Ekonomi har gjort rör det sig om 2,4 miljarder kronor som ska ges till de anställda. Detta trots att bankens vinst samma år bara ligger på knappt hälften av den summan; 1,1 miljard.”

Att Swedbank och SEB är inblandade i detta förvånar knappast. Den regering vi har stöder givetvis att skattemedel överförs till bankernas ägare, hade bankerna varit mån om sina kunder så hade man strukit bonusar och sagt åt dem som förväntar sig den sortens belöningar att de får söka sig nya arbeten. Men det är kanske inget att förvåna sig över. Räntan som en bankkund får på insatt kapital är praktiskt taget obefintlig, men bankernas avgifter för diverse tjänster ökar brant.

Och när svenska staten ska vara garant för bankernas

[/column]
[column width=”49%” padding=”0″]banker

likviditet så passar de på att skänka bort pengar till alla dem som anser sig gjort sig förtjänta av den sortens belöningar. Bankernas kunder kan aldrig förvänta sig någon bonus, de får bara högre kostnader. Skattebetalarna får ingen bonus, under den sittande regeringen räknar man med att arbetslösheten ska gå upp till över tolv procent. Men ”arbetslinjen” består..

[/column]
intressant Andra om: , , , , , ab dn12 svd ab2 va av t


16 svar till “Skattebetalarna finansierar bankernas bonusar”

 1. Detta är vad den röd/blåa makteliten gör. Här hjälper staten sina polare med hjälp av våra pengar för att de vet att ingen kommer göra något. Vad skall någon göra? Som jag har sagt vid en tidigare kommentar om Mona, Sverige är en demokrati där alla kan säga vad man vill, tyvärr lyssnar ingen och kommer aldrig heller göra det. Ingen vare sig det är Sossar eller Moderater kommer någonsin att lyssna på folket och det är mycket frustrerande. Vi kunde lika gärna leva i en diktatur, i slutänden är det ingen skillnad för det vanliga folket.

 2. Det är rent kriminellt. Vi ska se till att de ansvariga ställs inför rätta och blir satta i fängelse! Jag uppmanar alla att ta ut era pengar från SEB, Nordea, Swedbank och Handelsbanken. Stöd inte dessa bedragare längre!!

  Apropå demokrati så har vi ingen demokrati i Sverige. Folket har noll inflytande över ekonomin! Demokrati betyder folkstyre! Vi har inte något att säga till om Sverige! Stat, kommun och rättsväsende är alla korrumperade och springer storföretagens ärenden! Sossar är lika korrumperade som högern! Läs vad Noam Chomsky skriver om demokrati så förstår ni!

  • Men, Boris, vad ska vi göra med inkomsten – och räkningarna om vi inte går till banken? Jag skulle gärna bojkotta om det gick…
   För övrigt så tycker jag nog att sossarna är nästen mera korrupta – och dessutom oerhört oärliga.

 3. Hur fan kan Ohly sitta still när inte Måna säger något offentligt om dessa bonusar?

 4. Alla ni som kritiserar dagens banker och deras bonusar mm varför söker ni inte tillstånd och startar er egen bank? Gnälla på andra går bra men göra något åt situationen det är ju jobbigt så det kan ni inte tänka er… Vänstern är full av snack men ingen verkstad.

   • Så det är korkat att vilja se att folk gör något åt vad de anser vara problem. Hm, vi lever nog i lite olika världar du och jag. Själv tycker jag det är lysande när folk tar tag i problem och löser dem. Men tack för badbollen!

  • Har du lärt dig det här snicksnacket , Rudis, när du snedseglar i Sturerplans bakvatten?
   Du och jag kan väl startar en bank, om du frågar papsen så kanske du får stå rför startkapitalet – och att ingen ränta eller några optioner får utdelas. Jag blir verkställande, och
   du står för idéerna, som jag hela tiden förkastar, eftersom du inte tillhör begåvningsreverven….

   Men om vi inte lattjar, så vet alla nu att av över 80 miljarder indragen skatt så har 60 procent av landets 10 procent rikaste fått lättnader i miljonklassen.
   Det är väl det du kallar verkstad, att ta från de fattiga och ge till de rika och bankernas optioner som stjäls från skattebetalarna? Skyddad verkstad, skulle jag påstå…

   • Du och jag Sara kanske inte har så lätt att starta en bank, men varför inte LO? Man har ett antal miljarder i startkapital, och skulle enkelt kunna etablera en bonuslös bank om man kände för det. Varför gör man då inte det? Förmodligen för att man gör bedömningen att våra vanliga banker gör ett så bra jobb att man inte kan konkurrera med dessa.

    Sedan handlade min kommentar om banker, inte om skattesänkningar. Men visst, att folk får behålla mer av de dom arbetar ihop är naturligtvis bra.

    • Skattesänkningar, bonusar och andra klassmarkeringar som Alliansen gör hör ihop, Rudis. (Är det papsen som gett dig smeknamnet?) Man kan nästan kalla det för nepotism eftersom det gynnar just de grupper som flera av gubbsen ur Alliansen tillhör.

     Det är bra med kreativa uppslag, men tyvärr, det ligger inte i LO:s uppdrag att etablera banker.

  • Rudis, du tycks leva upp till namnet, det krävs en hel del tillstånd och byråkrati för att starta upp en bank. Till och med en ekonomisk förening kan vara nog så bökigt att starta upp.
   Men en kuriosagrej, i sverige är det sällsynt med kooperativa banker, i us är det betydligt vanligare och de klara sig bra. Undeligt, va?

 5. Lars Ohly = Anna Anka? När jag föreslog att ett mycket bra och effektivt sätt att bemöta bankbonusar mm var att starta egna banker så kallades jag för Anna Anka och vann en badboll (Tack förresten, jag har aldrig ägt en badboll! Mina kontaktuppgifter kan bloggförfattaren skaffa via min mail.). Jag hävdade aldrig att det var enkelt, men att det var ett bra sätt att lösa problemet, se min kommentar om att det rimliga nog pga praktiska svårigheter vore att LO drev frågan. Och huruvida det ligger i LOs uppdrag att etablera banker är rimligen upp till medlemmarna och inte till kommentatorer på den här bloggen. Om medlemmarna tycker att bonusar är ett tillräckligt stort problem så varför inte?

  Idag föreslår V att det ska bli enklare att starta egna banker och äga andelar i banker för att detta är ett effektivt sätt att komma åt bonuskulturen (SVT Text s.114 när detta skrivs, 20.00 Torsdag 1/10). Min fråga till bloggförfattaren samt er vänsterdebattörer som kommenterat min text är följande – innebär detta att Lars Ohly = Anna Anka? Eller är det så att bloggen och ni övriga direkt anpassar er efter er husbondes röst? Eller var förslaget fel i onsdags och helt plötsligt rätt idag? Ska bli skoj att se era kommentarer om bloggen publicerar detta…