Skänk apanaget till folket

På förmiddagens lilla runda så kunde jag konstatera att lösnummerförsäljningen idag handlar i första hand om kungahuset. Victoria har åkt till USA för att ta hand om något som hennes yngre syster skulle ha gjort, men som inte blir gjort eftersom systerns pojkvän förnedrat prinsessan offentligt genom att ägna sig åt andra damer.

Den sortens händelser får givetvis aldrig rubriker med mindre än att det är kungahuset som drabbas. De flesta av oss bryr oss inte ett skvatt om personer som vi inte känner ställer till det för sig personligen oavsett om det är på grund av egen klantighet eller inte. Men när det gäller den kungliga familjen så berör det oss alla anser tidningarna. Och visst, många av oss läser rubrikerna, el del av dessa läsare tycker att det är rätt åt dem som drabbas.

Och visst, jag läser jag också, rätt ingående till och med. Nu hånler jag inte direkt, men varje gång påminns jag om vårt odemokratiska statsskick. Visserligen är det bra för tidningsägarna, för jag antar att försäljningen ökar med en prinsessa på förstasidan. Någon av tidningarna skrev dessutom på löpsedeln att kungen gick på fest när Victoria åkte till USA för att trösta sin syster och hjälpa henne med jobbet.

Jag tror dessutom att New York Rangers målvakt, Henrik Lundqvist, låtit meddela i pressen att han och Madeleine inte har ett förhållande. I princip är vi nog omkring 4,5 miljoner svenska män som inte har ett förhållande med prinsessan. Alla som har lust kan delge oss andra om det aktuella läget i kommentarsfältet, givetvis även kvinnor.

Aftonbladet/Debatt: Kungahusets fallande stöd handlar om att allt fler svenskar tycker att monarki är fel. En större andel av svenska folket säger numera att monarki inte är förenligt med demokrati. Det faktum att kungens ämbete som statschef går i arv uppfattas stå i kontrast till demokratins grundregler. I ett modernt statsskick utses representanterna på demokratisk väg, inte genom arv. Nästan hälften av svenska folket säger att de vill ha en demokratiskt vald statschef. Det är inte så konstigt med tanke på att monarkin uppfattas som förlegad, inte minst ur ett internationellt perspektiv. Världens länder avskaffar monarki och därför är det färre än trettio länder som fortfarande har monarki. Demokrati och republik ligger i tiden, monarki är urtiden.

Ovanstående rader står att finna på Aftonbladets debattsida, de är skrivna av republikanerna Mona Abou-Jeib Broshammar och Peter Althin, och visst är monarki både urtiden och ur tiden. Kungens eget valspråk är ”Med Sverige i Tiden”, har jag för mig. Det känns lätt tjatigt att upprepa sig med jämna mellanrum, men tänk så bra det skulle kännas om vi lyckades släpa kungen till Mora sten. –> it ab1 svd ex

  10 comments for “Skänk apanaget till folket

Comments are closed.