Skänk apanaget till folket

På förmiddagens lilla runda så kunde jag konstatera att lösnummerförsäljningen idag handlar i första hand om kungahuset. Victoria har åkt till USA för att ta hand om något som hennes yngre syster skulle ha gjort, men som inte blir gjort eftersom systerns pojkvän förnedrat prinsessan offentligt genom att ägna sig åt andra damer.

Den sortens händelser får givetvis aldrig rubriker med mindre än att det är kungahuset som drabbas. De flesta av oss bryr oss inte ett skvatt om personer som vi inte känner ställer till det för sig personligen oavsett om det är på grund av egen klantighet eller inte. Men när det gäller den kungliga familjen så berör det oss alla anser tidningarna. Och visst, många av oss läser rubrikerna, el del av dessa läsare tycker att det är rätt åt dem som drabbas.

Och visst, jag läser jag också, rätt ingående till och med. Nu hånler jag inte direkt, men varje gång påminns jag om vårt odemokratiska statsskick. Visserligen är det bra för tidningsägarna, för jag antar att försäljningen ökar med en prinsessa på förstasidan. Någon av tidningarna skrev dessutom på löpsedeln att kungen gick på fest när Victoria åkte till USA för att trösta sin syster och hjälpa henne med jobbet.

Jag tror dessutom att New York Rangers målvakt, Henrik Lundqvist, låtit meddela i pressen att han och Madeleine inte har ett förhållande. I princip är vi nog omkring 4,5 miljoner svenska män som inte har ett förhållande med prinsessan. Alla som har lust kan delge oss andra om det aktuella läget i kommentarsfältet, givetvis även kvinnor.

Aftonbladet/Debatt: Kungahusets fallande stöd handlar om att allt fler svenskar tycker att monarki är fel. En större andel av svenska folket säger numera att monarki inte är förenligt med demokrati. Det faktum att kungens ämbete som statschef går i arv uppfattas stå i kontrast till demokratins grundregler. I ett modernt statsskick utses representanterna på demokratisk väg, inte genom arv. Nästan hälften av svenska folket säger att de vill ha en demokratiskt vald statschef. Det är inte så konstigt med tanke på att monarkin uppfattas som förlegad, inte minst ur ett internationellt perspektiv. Världens länder avskaffar monarki och därför är det färre än trettio länder som fortfarande har monarki. Demokrati och republik ligger i tiden, monarki är urtiden.

Ovanstående rader står att finna på Aftonbladets debattsida, de är skrivna av republikanerna Mona Abou-Jeib Broshammar och Peter Althin, och visst är monarki både urtiden och ur tiden. Kungens eget valspråk är ”Med Sverige i Tiden”, har jag för mig. Det känns lätt tjatigt att upprepa sig med jämna mellanrum, men tänk så bra det skulle kännas om vi lyckades släpa kungen till Mora sten. –> it ab1 svd ex

  10 comments for “Skänk apanaget till folket

 1. Marcus R
  8 maj, 2010 at 14:25

  ”Nästan hälften av svenska folket säger att de vill ha en demokratiskt vald statschef.” Det är ju tyvärr det där ”nästan” som är problemet. Svenska folket får vad de förtjänar för majoriteten vill inte bli av med monarkin.

 2. Kurt
  8 maj, 2010 at 14:31

  Jag tyckte det gick mycket underligt till när Prinsessan Madeleine plötsligt skulle avstå från alla offentliga framträdanden. Det verkar ju precis som om hon inte vore medveten om arbetslinjen? Har hon verkligen varit i kontakt med försäkringskassan? Numera brukar det brukar det ju vara ganska svårt att övertyga Försäkringskassan om att man verkligen är så sjuk att man inte är arbetsför.

 3. ola
  8 maj, 2010 at 15:24

  du skriver ju själv en hel del om kungahuset
  våra stora problem som ungdomsarbetslöshet,det markant ökande våldet i samhället mot kvinnor lyser med sin frånvaro
  i dina texter,borde inte dessa vara en hjärtefråga ifrån v-sidan?

  • 8 maj, 2010 at 16:17

   Du menar att jag är en dålig vänsterpartist? :-P

 4. 8 maj, 2010 at 15:42

  Tydligt är att kvällspressen älskar att ägna sig åt frosseri i kungafamiljens förehavanden. Viktigare än att rapportera om väsentliga nyheter som berör oss alla.
  Om någon skall ha något presstöd så inte är det Aftonbladet och Expressen. Tycker inte att presstöd skall gå till nonsensnyheter.

  Kan också meddela att jag inte heller haft något förhållande med någon medlem ur kungahuset. Men däremot har jag kört genom kungens kurva en gång.

 5. 8 maj, 2010 at 17:37

  Vad hände med det gamla slagordet ”bevara monarkin, stoppa kungen i formalin”? Eja om en vore en ilsken pöjk igen!

  • 8 maj, 2010 at 18:18

   :-)

 6. ola
  8 maj, 2010 at 18:40

  dålig v-partist? vet ej,jag har helt andra värderingar så det kan jag inte bedömma
  jag tittar in här dagligen för att bredda mitt perspektiv på tillvaron
  jag ser andra mkt angelägnare problem att ta tag i tex ungdomsarbetslösheten,den är mkt farligare än greklands ekonomi
  för oss

  • 8 maj, 2010 at 18:56

   Möjligt, men jag skriver om en massa andra frågor som berör vänstern. Mina egna ungar närmar sig 40 i rask takt så det är inget jag har daglig kontakt med. Hade jag haft skolbarn hade jag säkert funderat mer på dessa frågor.

 7. 17 maj, 2010 at 15:37

  Bloggspam undanbedes! / Jinge

Comments are closed.