Ska Kina gå in i befrielsekriget i Syrien?

Enligt rapport i Sputnik News och Asia Times är det möjligt att Kina engagerar sig militärt i kriget. Sputniknews

Även om Kina har lämnat politiskt stöd till Damaskus och förväntas spela en viktig roll i uppbyggnaden av Syrien efter kriget, har Peking hittills avstått från att erbjuda direkt militärt stöd till den syriska armén. Kinas ambassadör i Syrien Qi Qianjin har sagt att Peking snart skulle kunna utrusta styrkor för att hjälpa den syriska armén i dess kommande idlib-offensiv, förutom terroristverksamhet i andra delar av landet.

Enligt tidning av Al-Watan i Syrien på torsdagen sade den kinesiska diplomaten att de noga följer konflikten och tillade att den kinesiska militären ”är villig att delta på något sätt vid sidan av den syriska armén som bekämpar terroristerna i Idlib och i någon annan del av Syrien.”

En källa på det syriska utrikesministeriet berättade för Sputnik-reportern Suliman Mulhem att han inte var medveten om planern från Kina att militärt gå in i kriget, men sade att den syriska regeringen ”välkomnade allt stöd” i sin pågående strävan att köra bort terrorister från Syrien.
Kinas militär-attaché Wong Roy Chang sa till Al-Watan att det finns ett militärt samarbete mellan de två länderna och sade att Kina vill stärka sitt förhållande till den syriska försvarsmakten.

När frågan ställdes om utsikterna till kinesiska styrkor som hjälpte den syriska armén i dess verksamhet att befria Idlib sade Chang detta ”kräver ett politiskt beslut”.

Kinesiska militärer. Bild från Asia Times

Kinesiska militärer. Bild från Asia Times

Tusentals hårdföra islamistiska militanter från Uyghur har rest till Syrien med sina familjer under åren, och huvuddelen av dem har bosatt sig i Idlib-provinsen tillsammans med andra utländska och inhemska jihadister.

Den kinesiska regeringen är otvivelaktigt oroad över dessa militanter, eftersom de kan utgöra ett hot mot Kinas nationella säkerhet, men utplaceringen av ett stort kontingent av styrkor i Syrien skulle vara överraskande, särskilt när kriget närmar sig slutet.
Istället kommer Peking sannolikt att sända ett begränsat antal specialstyrkor soldater och militära rådgivare för att hjälpa de syriska regeringskrafterna, samtidigt som de samarbetar med Syriens olika underrättelsetjänster för att förhindra Uyghur-militärer att smyga sig tillbaka till Kina och utföra terrorattacker. i Andra om: , , , , , , , , , , , , ,, , , , , krig

  6 comments for “Ska Kina gå in i befrielsekriget i Syrien?

 1. Gert
  4 augusti, 2018 at 11:21

  Ha ha ha ha. Äntligen!

 2. Kerstin Stigsson, medlem i Sveriges Kommunistiska Parti
  4 augusti, 2018 at 13:33

  Brics är imperialister och har en nyliberal politik. Så här skriver Patrick Bond, ekonomisk professor i Sydafrika, den 17 juli 2018:
  ”But that was then – now the Brics are mainly corrupt and undeocratic under Michel Temper, Vladimir Putin, Narendra Modi, Xi Jingping and Cyril Ramaphosa. Thanks to the rulig parties ploicies, the five contries are more unequal, pariarchal, homofobic, racist and polluting.
  There is not space here to explore systematic policy critiques of Brics countries, wich range across feminist, evvironmentatist, generational (specially youth), class and race lines. Brutal versions of neoliberal ideology prevail in all five Brics […].”

  • 4 augusti, 2018 at 13:41

   Framgår av artikeln.

  • Peter Grafström
   4 augusti, 2018 at 17:37

   Patrick Bond är en av den angloamerikanska oligarkins vapendragare och den aktivism han medverkar till mottar finansiering inom George Soros Open Society.
   Bond är propagandist för globaliserarna.
   Det finns mer kunniga personer som också kritiserar Brics för att vara på något vis initierat av Britternas storfinans, men hittills har jag inte sett ngt övertygande bevis för det. Däremot vore det inte förvånande om nämnda aktör har ett finger med i spelet.

   • Kerstin Stigsson, medlem i Sveriges Kommunistiska Parti
    5 augusti, 2018 at 09:46

    Patrick Bond tar inte alls emot finansiering av Soros Open Society. Tvärtom. Bond är emot den nyliberalism förekommer i Sydafrika.
    https://en.wikipedia.org/wiki/Patrick_Bond

 3. Syrien är rått fritt!
  4 augusti, 2018 at 20:35

  Terrorråttorna flyr Syrien. Kriget är vunnet. Regime change projektet har havererat. Glädje för den sanna globala kampen mot terror. Läs mer om detaljerna kring den lyckade anti-cimex arbetet i Syrien här:

  https://syrianperspective.com/2018/08/la-guerre-est-fini-isis-annihilated-in-syria-as-terrorists-seek-to-return-to-europe.html

  Eller från självaste förlorarnas mun, d v s USA, israel, Saudier
  https://foreignpolicy.com/2018/07/23/the-syrian-war-is-over-and-america-lost/

Comments are closed.