Sarkozy slut inom politiken?


Nu visar det sig föga överraskande att Nicolas Sarkozy åkte på en stor valförlust i Frankrike, men nu blir frågan hur högerextremisterna ställer sig i den avgörande valomgången. Kommer de rösta på vänstern? Knappast..

Paris/AB: ”Francois Hollande vinner första omgången av det franska presidentvalet.

Vallokalsundersökningar som publiceras efter att alla vallokaler stängt ger honom 27,4 procent av rösterna mot 25,7 procent för Nicolas Sarkozy.

Därmed är det klart att Hollande och Sarkozy möts i en andra och avgörande valomgång om två veckor. Högerextreme Marine Le Pen gjorde också ett sensationellt bra val.

Med sin seger har Hollande tagit ett första steg mot presidentposten.”

Den högerextremas Marine Le Pen fick runt tjugo procent, men mannen som beskrivs som kommunist, Jean-Luc Melenchon, fick enligt de nyheter som tickar in just nu mellan elva och tolv procent. Själv så tror jag att det är upplagt för dramatik ända in mot målsnöret den dag som Hollande ställs mot Sarkozy. Själv skulle jag inte våga satsa en tia på hur valet kommer sluta. Som det sägs är befolkningen trötta på sin nuvarande president, det gör väl kanske att han förlorar, och då blir det en fråga om högerextremisterna och vänstern förmår motivera sina sympatisörer att gå till valurnorna.

Men om, jag skriver om Frankrike får en vänsterregering så är fransoserna värda att lyckönskas. Men frågan är väl om det räcker med en vänsterregering för att reda upp den soppa som Frankrike består av idag, jag vet faktiskt inte, men jag tvivlar. Risken är överhängande att Frankrike kommer att sälla sig till de andra länderna inom unionen som bokstavligt talat hänger på gärdsgården. Vi är nog många som riskerar att få uppleva händelser inom EU som vi länge har oroat oss för.

it Andra om: , , , , , ab12 svt sr dn123 svd1 gp


5 svar till “Sarkozy slut inom politiken?”

  • Le Pen har ju alltid varit starka i jämförelse till SD i Sverige.

   Sen har ju Sarkozy lovat att göra upp med schengen avtalet ifall övriga i EU inte minskar utomeuropeisk invandring, vilka väljare tror ni den flörten var riktad till?:)

   • Givetvis med Le Pens väljare, men det hjälpte ju inte mycket. Få se nu om hennes väljare lägger sina röster på Sarkozy i andra omgången, eller om de avstår från att rösta öht.

    Och Hollande, lyckas han få röster från övriga?

    • le penn kan ju alltid få sina väljare att rösta på Hollande, för att öka invandringen och därmed den skara som är trött på den:)

 1. Det man ser är väl att långt ifrån alla FNväljare per automatik går till Sarko, och många kan tänka sig att ”protest” rösta på Hollande. Och om Sarkozy nu kastar sig över högerpopulisterna ihop om att att få en andel av de där tjugo procentenheterna, så riskerar han att tappa åtskilligt på mittenflanken.

  Men det är mycket spännande nu. Antingen äntligen en mitten-vänster president i frankrike, eller också avgrunden med högerpopulism och ännu mer främlingsfientlig politik från Sarkozy. Och vad som sedan händer i legislatives i juni är ju också avgörande.