Saab, nedräkning pågår..


Dramat runt Saab fortsätter att rulla på i svenska tidningar, igår hävdade det kinesiska Pang Da att avtalet de hade med Saab inte längre gäller på grund av att företaget beviljas rekonstruktion. Ett begripligt beslut eftersom den utestående skulden till Pang Da riskerar att helt frysa inne.

DN: ”Efter haveriet med kinesiska Hawtai kom återförsäljarkedjan Pang Da in som ny kinesisk livlina och räddare för Saab Automobile. Företrädare för bolaget fanns på plats i Trollhättan när produktionen tillfälligt återstartade den 27 maj i år.

Pang Da beställde stora volymer bilar från fabriken, omkring 2.000 fordon. Totalt betalades 45 miljoner euro i förskott mot löfte om leveranser från september i år, något som Saab inte kunnat leva upp till.

Tillsammans med kinesiska Youngman skulle Pang Da investera ytterligare motsvarande 2,2 miljarder kronor i Saabs ägarbolag Swedish Automobile. Pang Da skulle därmed få en ägarandel på 24 procent.”

Men Mullers agerande saknar helt trovärdighet, han har från och till meddelat att lösningen är på väg, likaså pengarna. Men ingen har sett vare sig pengar eller lösning. Jag kan inte säga att jag är överraskad, det som däremot skulle överraska mig enormt är om de ens kan rulla ut en enda bil ur fabriken i Trollhättan. Samtidigt så meddelas det att kinesiska företag är helt ovilliga att rädda Saab, och varför skulle de inte vara det. De vill köpa en del maskiner som kommer att säljas vid konkursen, inte hålla en liten omodern och osäljbar bil vid liv. (forts nedan..)

Saabs aktier handlas tydligen fortfarande på börsen, idag har de fallit med tjugonio procent enligt Dagens Nyheter, den som inte säljer nu kommer att förlora vartenda öre. Dessutom diskuteras nu reglerna för den rekonstruktion som är under utredning, det visar sig att den kan stoppas i samma sekund som det blir klart för Tingsrätten att affärerna med kineserna inte går att genomföra för att Pang Da (vilket namn) och Youngman dragit sig ur. Då finns det inte längre några beställda bilar.

Personligen förstår jag inte att tidningarna ens offrar trycksvärta på detta, Muller har lyckats komma åt drygt två miljarder via ECB, han får nog nöja sig med det oavsett vilka charader han spelar upp.

it Andra om: , , , , , , dn svt sr svd ex ab


3 svar till “Saab, nedräkning pågår..”

  1. tyvärr har SAAB varit dött så länge regeringen hållit Antonov ute, vilket de ljugit om att de inte gjort…

    nu vill det till ett mirakel…

    • nu vill det till ett mirakel…

      Nej, inte ens GUD kan rädda Saab nu. En bil som inte har tillverkats på ett halvår, vilken sansad medborgare skulle vilja köpa en sådan?