Saab minus tjugonio dagar


[column width=”49%” padding=”2%”]
Nu talar alla uppskattande om General Motors och det faktum att SAAB fått ytterligare trettio dagars respit. Det var antagligen en ren goodwillhandling från GM:s sida, kanske var det därför som GM:s VD tvingades avgå?

Den utsatta respiten slutar symboliskt nog på nyårsafton 2009 vilket gör att år 2010 inleds på ett trist sätt för Saabs anställda. Att en ny köpare ska anmäla sig som intressent är mer ett resultat av önsketänkande än vad de faktiska omständigheterna ger vid handen. Om möjligtvis ett kinesiskt företag lämnar ett bud på Saab så handlar det om att flytta produktionen till Kina, man bygger knappast bilar i Trollhättan avsedda för den kinesiska marknaden.

Man säger från GM:s sida
att en nedläggning ska ske varsamt, det ska bli intressant att se hur man avskedar 3500 personer på ett stillsamt sätt. För ögonblicket tillverkar Saab, enligt uppgifter i Ekot, hundra bilar om dagen. Det betyder antagligen att man producerar långt fler än vad man faktiskt har avsättning för. Men visst kan det vara en idé att köpa en av de sista bilarna och konservera den i något garage i trettio år. Ett skapligt minne för den som har pengar nog för att göra det.

I Ekot berättade man också att en amerikansk organisation redan hade sagt ifrån att de inte längre är intresserade av Saab, tidigare i morse nämnde man att det fanns en rysk sportbilstillverkare i Belgien som var intresserad, något som en journalist från en biltidning hävdade passade Saab perfekt sett utifrån Saabs sportigare profil. Själv undrar jag från vilken planet den journalisten kom.

Saab Automobil är historia, det vi nu kommer få bevittna är hur detta kommer gå upp gradvis för de anställda liksom för

[/column]
[column width=”49%” padding=”0″]saabxx

media. En tung, omodern och miljöskadlig bil finns det helt enkelt ingen marknad för idag. Och vem vill köpa en bilfabrik som tillverkar bilar som ingen vill ha?

Det blir en lång och smärtsam nedräkning till noll, något annat skulle förvåna mig oerhört.

intressant Andra om: , , , , , , , , , dn12345 svd123 ab123 ex123456 gp12 t
[/column]


7 svar till “Saab minus tjugonio dagar”

 1. Ja det här är bara att skjuta på nedläggningen. De borde ha gjort det med en gång istället. Nu blir bara personalen ilurad nytt hopp. Meningslöst. Fullkomligt meningslöst, vem fasen skulle vilja köpa en fabrik som tillverkar rullande antikviteter?

 2. ”Men visst kan det vara en idé att köpa en av de sista bilarna och konservera den i något garage i trettio år.”

  Tveksamt. Jag tror att de bilar som nu rullar av tillverkningsbandet har väldigt många småfel. All ovisshet måste ju påverka tillverkningen också. Jag har jobbat på SAAB:s efterjustering i Trollhättan så lite erfarenhet har jag…

 3. Jag fattar inte varför somliga vill rädda Saab? En gammeldax bil? Vem tror att någon vettig person vill äga en sån?

 4. Detta är en Potemkinteater utan like. Här harvades det med Kungsäggskojarna i ett halvår och nu med jul o nyår i antågande skall det bli bra på en månad?!?! Mååd jäser självbelåtet nu har hon gjort vad han kunnat.
  Det är självbedrägeri inget annat. Ställ om tänket redan nu och kasta inte bra pengar efter dåliga. Det är mycket sällan givande.

 5. Jag tror att en nedlägning inte behöver vara slutet, konkursförvaltaren skulle då ha möjlighet att städa bort de dåliga bitarna och ge företaget en nystart, då kanske det skulle finnas köpare. En helt naturlig del av kapitalism.

 6. Jag begriper mig inte på S och Sahlin. Hon ser ju bra ut, varför föryngra sig tjugo år via Photoshop? Hon gör sig själv till åtlöje, och är det partiets idé skulle hon omedelbart byta ut dessa medarbetare. Vad är hon? 52 år enligt Wikin, varför inte se ut som en 52-åring??

  Hon GÖR ju det och det är inget fel med det. En väl bibehållen donna dessutom.

  Löjlighetsfaktorn gör det hela helt absurt.

  • Det är väl något sådant därt postmodernt mumbo-jumbo.
   Ytan är allt, innehållet ointressant.

   När jag blir riktigt gammal, when I´m 90 för att travestera Beatles (64 känns inte SÅ gammalt längre), om sådär 30 år, kommer det inte att finnas några vackra, skrynkliga gummor, bara photo-shoppat tonåriga jämnåriga, på bild & IRL.
   De långa knivarnas natt kommer att ha en ny betydelse. Utseenderektifiering kommer att vara en stor och lönsam medicinsk specialitet.