Russiagate – en bra video med Greenwald och Risen


Många artiklar här är långa, med många länkar och en massa siffror. Dock inte denna. Här framträder den amerikanske journalisten och juristen Glenn Greenwald som gjorde en viktig insats då Snowden framträdde. Tillsammans med James Risen. Denne har jobbat på Los Angeles Times och senare på New York Times. Båda finns nu på den utmärkta siten The Intercept En utmärkt video om Russiagate som är lika aktuell även om den inte är dagsfärsk.

Greenwald och Risen
Glenn Greenwald och James Risen diskuterar Russiagate

i Andra om: , , , , , , , , , , , , , , ,, ,,


7 svar till “Russiagate – en bra video med Greenwald och Risen”

 1. DN demonstrerar på nytt att man ”jobbar … med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik”
  https://www.dn.se/nyheter/sverige/svensk-grupp-i-rysk-propaganda-om-giftattacken-pa-spion/
  Anders, ditt namn nämns också där men DN ”glömmer bort” att länka till källorna/bakgrunden så att läsare kan på egen hand bedöma ”trovärdighet och opartiskhet” i deras ”kvalitetsjournalistik”. Varför skall DN:s läsare besväras med sådant trams när sanningsministeriet (DN) kan servera alla ”fakta” och slutsatser åt dem.

  Ytterligare ett skamligt försök att tvinga till självcensur genom grupptryck och publik upphängning.
  Anders, det vore intressant att fråga DN/flaggbäraren Mikael Delin om de kanske har några planer på att intervjua Craig Murray https://www.craigmurray.org.uk/ för han också har en annan sak att säga om ”giftattacken” och honom känner den brittiska utrikesdepartementet till … apropå DN:s ”Faktar”:”Gruppen förekom under våren 2017 frekvent i ryska medier men var i Sverige okänd, varken Läkarförbundet och Läkareföreningen känner till dem.”.

   • Flera timmar efter att chefen för det brittiska militära kemilabbets chefs intervju för Sky News vilket annonserats i förväg avvaktar svensk falsk media med att rapportera något om det.
    Alla väntar på instruktionerna uppifrån om hur man skall hantera och presentera detta för allmänheten.
    Troligtvis väntar men också på hur de stora falska MSM skall vinkla det så att de kan stämma in i narrativet.

    Craig har redan hunnit intervjuats på RT https://www.rt.com/uk/423097-russia-skripal-nerve-agent/ där han lyfter upp en märklig sak kring intervjun där han antyder att man spelat in sista delen efter att intervjun var klar (ändringarna i studion tyder på det) för att representanterna för den brittiska regeringen som med all säkerhet befann sig i studion var missnöjda med hur det lät så man fick lägga till i slutet att det är troligt att bara statliga aktörer hade kunnat tillverka nervgiftet.
    Hur som helst den korta intervjun Creig gjorde (dryga 5 minuter) är väl värd att se på.

 2. Videon är lärorik fast tyvärr på ett skrämmande sätt. Här har vi James Risen som skrivit bra grävande reportage om amerikansk underrättelsetjänst och USA:s krigföring och ändå kan han inte se igenom dimridåerna kring Russiagate. Två faktorer, tron på den amerikanska exceptionalismen och den ingrodda russofobin är så starka att inte ens en journalist som själv trakasserats upprepade gånger kan kasta av sig denna falska självbild. Vad kan man vänta sig av gaphalsarna i TV-studion ? Och det är detta faktum som ökar krigsfaran: ”Vi är den goda sidan” och kan därför göra som vi vill, de andra är skurkar per definition. Lägg till detta att man blint tror på sin överlägsenhet på krigsfältet och slaget kan börja.

  Vid tidpunkten då denna debatt ägde rum torde det redan ha varit allmänt bekant att både Julian Assange och William Binney med flera gått ut och sagt att DNC inte hackades vare sig av ryssarna eller andra och att en läcka ägde rum, något som kunde tekniskt härledas, och att denna läcka förmodligen var Seth Rich som mördades kort därefter – amerikaner mördar inte sina egna som W. Hansson skulle säga.

  Risen går på lösa rykten i denna fråga medan Greenwald kräver fakta på bordet. Greenwald kunde ha gått mycket hårdare mot Risen eftersom det borde ha stått klart att hela storyn var ett projekt från Clintons sida att fälla Trump och bortförklara det egna misslyckandet. Även moderatorn Scahill som skrivit bra böcker om Blackwater visar hur polariseringen i USA omöjliggör en fungerande debatt. Scahill gör utfall mot Fox-journalisten Tucker Carlson som faktiskt faktabaserat påvisade hur FBI, DoJ och andra från Obama-tiden använde statliga myndigheter till att attackera Trump både före och efter valkampanjen. Att USA valde mellan pest och kolera är deras sak – men valet bör ske på ett regelrätt vis.

 3. I både Russiagate och i viss mån i nervgiftsdramat i England figurerade samme fd MI6 agent. Christopher Steele med tidigare specialisering på Ryssland.
  Det är inte bara en intern amerikansk historia.
  Men Stephen Cohen misstänker att Steele i sin tur fick uppgifterna för Russiagate från Cia och eller FBI.
  Cohen verkar vilja tro att Cias Brennan skulle ha motiverats av risk för att missa en bättre karriär med Trump vid makten än om Clinton vunnit.
  Cohen vill alltså som jag uppfattar det kanske inte tillskriva Steele ngn självständig roll som företrädare för Britternas intressen vilket känns föga självklart för mig.

 4. Ukraina dyger upp som gubben i lådan där. Första domen i Russiagate, på en bekännelse, vilket givetvis är värdelöst i ett land som USA där till och med medel så som tortyr är accepterat. Den dömde hade gjort sig ovän med Julia Tymoschenko.