RQ-170 kan ha flugit vilse, enligt DN


Dagens Nyheter fortsätter sin rapportering om kränkningen av Irans luftrum med en spekulation från ISAF-styrkan i Afghanistan, den går ut på att spaningsplanet hade flugit vilse och därför hamnat i Iran.

DN: ”…det är möjligt att drönaren faktiskt hamnade i iranskt luftrum av misstag. Den förklaringen ges i ett pressmeddelande utfärdat av den Nato-ledda Isaf-styrkan.

”Den obemannade luftfarkosten som iranierna refererar till kan vara ett amerikanskt obemannat spaningsflyg som har använts för ett uppdrag i västra Afghanistan i slutet av förra veckan. Farkostens operatörer förlorade kontrollen över planet och har arbetat med att fastställa dess status”, står det i pressmeddelandet.”

Att förklaringen inte bär sannolikhetens prägel spelar ju mindre roll, meningen är antagligen att den nya beskrivningen ska ta udden av den kritik som i det här fallet har drabbat USA. Landets trovärdighet i den här sortens affärer är minimal som jag ser saken, och jag tvivlar på att speciellt många andra tror på förklaringen. Den uppskruvade retoriken mot Iran från amerikansk sida gör säkerligen att många tvivlar på att planet flugit vilse, dessutom flygs det av en pilot vid ett skrivbord som har tillgång till planets koordinater.

Enligt Dagens Nyheter så säger en iransk nyhetsbyrå att Iran kommer att svara på kränkningen med åtgärder utanför landets gränser, vilket givetvis ska tolkas som ett direkt hot.

Vi som har varit med ett tag känner givetvis igen den gradvis uppskruvade retoriken, dessutom minns vi hur diverse händelser lett fram till väpnad konflikt, händelser som i efterhand har visat sig vara arrangerade av USA. Vi kommer också ihåg allt tal om massförstörelsevapen och hur Saddam Hussein sades ha försökt köpa in anrikat uran för att kunna konstruera en ”smutsig bomb”, något som i efterhand visade sig vara fria fantasier skapade av Bush och Blair.

Jag tror att vi är väldigt många som börjar tröttna på USA:s ständiga kamp för att behärska världen och för att befästa sin självpåtagna roll som världspolis. Utvecklingen är skrämmande ur många aspekter, maktförskjutningen från väst till öst kan få till resultat att det kommer upp konkurrenter på banan, länder som har tillräckliga resurser för att utmana USA både ekonomiskt och militärt. Jag själv, och säkerligen de flesta med mig, önskar bara att få leva i fred men hoten är ständigt närvarande och de är inte i avtagande.

it Andra om: , , , , , , dn1 svd1 ex ab


3 svar till “RQ-170 kan ha flugit vilse, enligt DN”

  1. Det som är intressant här är att amerikanerna faktiskt bekräftar att de förlorat en drönare. De säger definitivt inte att iranierna ljuger, vilket de utan tvekan skulle göra om så var fallet. Det är därför en bortförklaring som i grund och botten erkänner att iranierna talar sanning.

  2. Det vore passande om Iran upprättade en flygförbudszon några mil in över gränsen mot Afghanistan. Det skulle vilket annat som helst fått göra i sammanhanget.