Riktiga män byter inte blöjor

Norges befolkning har det inte lätt, visserligen har de en vacker natur men synar man landet lite närmare så åker töntstämpeln fram, obevekligt. Nu senast var det en ”främlingsfientlig” nationalist som agerade, han tog på sig rollen att vara både domare och bödel, och nu har en norsk kvinnlig dagischef fullföljt den tradition som kastar ett löjes och skammens skimmer över konungariket Norge.

SVT: ”På den norska privata förskolan Sporvongane i Bryne söder om Stavanger byter endast de kvinnliga anställda blöjor på barnen. Männen slipper.

-Hos oss är det kvinnorna som byter blöjor. Jag vet att det är gammaldags och politiskt inkorrekt men män måste få vara män, säger dagischefen Tone Elin Grönstad, till norska Aftenbladet.no.”

Att män måste få vara män är vi eniga om, men att vara man innebär inte att man inte byter blöjor på småttingarna vid behov. Alla män som jag känner, och som är föräldrar, har bytt blöjor på sina små när de var i den åldern. Det Tone Elin egentligen säger är att det inte är manligt att byta blöjor, jag trodde uppriktigt talat att jag inte skulle få läsa något så ålderdomligt ens från Norge. Det påverkar givetvis mitt bildval, bilden visar antagligen Tone Elins uppfattning av hurdana män är.

Det skulle förstås vara intressant att veta hur hon säger om kvinnor. Kvinnor måste få vara kvinnor, ja det kan vi vara överens om, men betyder det att de bortsett från blöjbyten ska laga mat, städa, tvätta, knyppla och ge mannen all tänkbar markservice? Ja, det ligger nog i farans riktning om man säger så. Orten Bryne söder om Stavanger blir nog nästa mål för antropologer på upptäcktsfärd.

it Andra om: , , , , , , svt ab dn svd gp

  7 comments for “Riktiga män byter inte blöjor

 1. Gripen
  8 april, 2012 at 09:47

  Som en pappa och man måste jag säga att riktiga män byter blöjor och är fortfarande säkra i sin manlighet om de skulle göra något som folk kan se som kvinnligt.

  Nu till ditt bild val, jag vet inte hur bekant du Jinge är med Masters of Universe. He-man där kanske ser ut som Conan barbaren och en mansgris men han är en mjuk velour man med social liberala och socialistiska värderingar. Han skulle utan tvekan byta blöjor på barn och hjälpa kvinnor med vilka som helst av det så kallade kvinnliga sysselsättning. He-Man är en perfekt exempel av hur man ville att män skulle vara i mitten av 80 talet. Jag har skrivit en genus studie om honom och kan bara säga fler män skulle vara som han, för han är en väldigt jämlik man som till och med Gudrun Schyman kan ställa sig bakom att män ska vara som honom, men kom ihåg att hans värld är väldigt sexistisk och det gör att han står fram mycket mera.

  • 8 april, 2012 at 09:55

   Aj fasen, men nej sådana detaljkunskaper har jag inte, och jag tror inte andra har det heller. Bilden ser stereotyp ut och därför valde jag den. Jag vet inte vad Masters of Universe är, och jag vet nog inte heller om jag VILL veta det.

   • Gripen
    8 april, 2012 at 10:30

    Jag växte upp med Master of Universe leksaker och filmer och serie tidningar, så jag tror jag är skadad av min uppväxt:p

    • 8 april, 2012 at 10:52

     :-)

 2. Gösta Berling
  8 april, 2012 at 12:42

  Ja det var ju klart att det var en norska som hade dessa ideer …

  Emellertid blev ju detta en nyhet även i Norge, varför vi kan utgå från att hennes åsikter är udda även där !

  Låt oss alltså inte dra alla norskar (och He-men) över en kam ! Även om det förstås är frestande …

  • 8 april, 2012 at 12:43

   Det är inte bara frestande, det är QL !! :-)

 3. Linda
  8 april, 2012 at 20:55

  Konstigt att män ens får jobba på Tones dagis… Men om Tone vill omge sig med det hon kallar riktiga män så finns det många bättre ställen än Norge att starta dagis på. Texas till exempel. Tror inte hon blir så saknad…

Comments are closed.