Religiös fanatism – en faktor bakom Israelstöd

Detta är ett nytt viktigt gästblogginlägg av kirurgen Gunnar Olofsson, som flera gånger besökt Palestina.

Nästan hälften av amerikanerna vill stödja Israel även om det inte ligger i USA:s eget intresse. Det visar en opinionsundersökning utförd av Bloomberg Politics. Förklaringen ligger i religiös fanatism. 82% av amerikanerna betraktas som kristna och omkring en tredjedel av dem ser sig som ”pånyttfödda” eller ”evangeliska”. Amerikanska media som ofta kritiserar andra folk och länder – inte minst muslimska! – för att drivas av religiös extremism, missar här helt de religiösa strömningarna i det egna samhället.

Bush imagesCA1K6D8G
Kända evangeliska predikanter, som Pat Robertson, har förklarat att ”evangeliska kristna tror på att orden av Moses och de gamla profeterna var inspirerade av Gud” och att ”uppkomsten av en judisk stat i landet lovat av Gud till Abraham, Isak och Jakob var föreskrivet av Gud”. Guds utvalda folk har, enligt Robertson, en plikt mot Gud att slåss mot ”muslimska vandaler” så att Israel förblir enat i dess hand.

Religionen är dock inte ensam drivkraft bakom Israelstödet. Amerikaner har i generationer blivit upplärda att se Israel som en demokrati – den enda i ett hav av icke-demokratier i Mellanöstern – och efter händelserna 9/11, med dess följdvåg av anti-muslimska strömningar, har det också varit lätt för lobbygrupper som AIPAC att vinna stöd för Israels politik.

New York Times konstaterade nyligen att det finns en länk mellan kraftigt ökade donationer från mycket välbärgade judiska amerikaner, som kasino-magnaten Sheldon Adelson – den 18:e rikaste personen i världen – och det faktum att republikaner nu ”oftare är pro-Israel än någonsin”. Amerikanska skattebetalare står varje år för 3 miljarder dollar (drygt 24 miljarder kronor) i militärt stöd till Israel, och USA är det land som förser Israel med moderna vapen att använda i övergreppen mot palestinierna.

Även i Sverige finns samma typ av stöd för Israel som i USA. Den religiöst grundade fundamentalismen ses framför allt inom frikyrkorörelsen, organisationer som Livets Ord, vissa judiska församlingar och delar av kristdemokratin – medan Israel som en utpost för någon slags västerländska värden hyllas inom liberala media och partier. En verkligt Israelkritisk artikel i Dagens Nyheter eller Judisk krönika är i stort sett otänkbar, och andelen medlemmar i Folkpartiet och Moderaterna villiga att verka för palestiniernas mänskliga och demokratiska rättigheter är försvinnande liten. Sverigedemokraterna är ohämmade Israelkramare.
8bn.jpg Netanyahu
De som ser det israeliska kolonialprojektet som ett sätt att uppnå sina egna religiösa, demokratiska eller marknadsekonomiska drömmar är dock ute på farlig is, och riskerar att bli en negativ kraft i arbetet för en rättvis och fredlig lösning av konflikten i Israel/Palestina, och Jerusalem som symbol för fredlig samexistens mellan tre världsreligioner. Det borde vara självklart att de som idag verkar i partier och religiösa organisationer som ännu inte kommit ur sin låsning i frågan att se till att politiken ändras, fundamentalisterna isoleras och opinionen samlas kring en rörelse för verklig fred och frihet för alla människor och religioner inblandade i konflikten.

i Andra om: ,, , , , , , , , ,

John Pilgers artikel i Counterpunch Om Mads Gilbert i SvD John Pilgers hemsida Washington Post 24/7 GlobalresearchPalestina-grupperna på FacebookDemonstrationer i Tel Aviv DN Debatt 10/8 Counterpunch 6/8 Noam Chomsky 7/8 Guardian 7/8Israels krigsförbrytelser Nyhetsbanken 8/8 Lutz rapport Järnbastionen Palestinagrupperna 1/8PSG StockholmSRProletären FF DN Debatt 10/8 Carl Bildt i DN Debatt 31/7 CNN-bilder Henrik Linde på Knut Lindelöfs blogg Democracy Now 22/7 DN I 18/7DN kvällen 17/7SvD 17/7 Röda Malmö 17/7 Demonstration 16/7 DN 16/7 DN 16/7 ”Norsk läkare” Nathan Schackar DN Ulf Bjereld GP DN 13/7DN 11/7PSG i StockholmPSG i Sverige Göran Rosenberg i ExpressenDN 10/7DN II 10/7 Svenssons blogg 9/7 Ship to GazaBilderblogg 9/7 Anna Westers blogg 9/7

  13 comments for “Religiös fanatism – en faktor bakom Israelstöd

 1. Gammal krigare
  18 maj, 2015 at 18:50

  I ärlighetens namn så är stödet för Israel nästan obefintligt i Sverige. Stödet till palestinierna, Al Nusra och FSA i Syrien, Muslimska Brödraskapet i Egypten, Rohinyafolket i Myanmar och diverse muslimska organisationer i Sverige överträffar stödet till Israel eller judiska organisationer i Sverige med hästlängder. Som artikelförfattaren påpekar så är det väl endast SD som uttrycker visst stöd för Israel.

  • Peter Grafström
   18 maj, 2015 at 21:48

   Sveriges offentlighet har ställt sig bakom de neokonservativas aggressiva agenda som är riktad bla mot världens muslimer och som också spelar ut dem mot varandra. Det Storisrael som en del zionister drömmer om förutsätter att MÖ töms på folk eller skadas så svårt att de inte kan bjuda motstånd. Gammal Krigare säger tio ggr så ofta att allt är muslimers fel som han säger något om den faktiska bakgrunden: nämligen att all extremism framkallats av anglosaxarna medan alla sekulära regimer eller tendenser motverkats av anglosaxare. Har Israel stor makt över Usa? Många hävdar det. Är det britterna som genom B’nai Brith i själva verket styr och med judar som en mask? Det är i varje fall dessa tre kumpaner som ligger bakom ondskan och muslimer används som kanonmat. Det är fullt möjligt att strypa invandringen och samtidigt angripa Usa för att de tvingar muslimer att fly och understödjer deras radikalisering. Men de som kritiserar invandringen täcker upp för Usa i alltför hög grad.

   • Gammal krigare
    19 maj, 2015 at 14:52

    Jag motsäger inte vad du säger i sak men du tycks blunda för muslimers folkmord på icke-muslimer vilket de gör utan inblandning av USA. De massmördar oskyldiga människor på de mest fruktansvärda sätt i Syrien, Irak, Saudi Arabien, Qatar, Sudan, Somalia, Egypten, Nigeria, Thailand och flera andra platser. Media rapporterar inte ens en bråkdel. Något riktigt ondskefullt pågår sedan en tid i Östafrika. Får väl se om media kommer att rapportera det.

    • Peter Grafström
     19 maj, 2015 at 22:36

     De våldsdåd du beskriver är precis vad de neokonservativa krigshetsarna har tänkt ut: kreativt kaos kallas det och Leo Strauss deras ideolog var hjärnan bakom. Man kan inte undandra Usa ansvaret därför att deras terroristarmeer kan röra på armar och ben utan marionettrådar. Usa bedriver ju nu något som ser ut som en begränsad insats mot sina egna terrorister. Det gör det ännu krångligare att fatta och det är säkert avsikten om man inte tror att det finns en maktkamp i Usa vilket somliga hävdar.

  • Död åt Sionismen
   19 maj, 2015 at 19:37

   Sionisterna är och som vanligt gör sitt jobb – avleda, smutskasta och ljuga hej vilt.

   Vill man veta om vad det verkligen handlar om kan man läsa detta inlägg

   http://www.counterpunch.org/2015/05/19/why-israel-should-not-exist/

 2. 18 maj, 2015 at 20:36

  Min favorit är Jerry Falwell som sa att ”motsätta sig Israel är som att motsätta sig Gud”. Dessa människor tar ju i alla fall sin tro på allvar. Och de är ju tydliga med att det inte finns något att snacka om.

 3. Gösta Lilja
  18 maj, 2015 at 22:01

  Något stöd till palestinierna har jag inte sett till, undantagandes Ship to Gaza förstås. Wallströms erkännande av Palestina handlar om en bekräftelse av folkrättens skrivningar. Det här med kristna sionister och Israel började väl med FN-chef nr 1, Trygve Lie. Gjorde han någonting för att röka ut Folke Bernadottes mördare? Skulle inte tro det. Finns det någon israelisk krigsförbrytare som ställts till svars för någonting över huvud taget? Liberty t ex?

  Det här med att religiösa skrönor skrivna av nomadiserande hebreer för 3000 år sedan gör comeback som en realitet i dagens värld är en politisk felnavigering som för tankarna till Harry Martinssons Aniara.

  Europa och USA har exporterat ett antal miljoner människor till ett område på en annan kontinent där en bofast befolkning försökt värja sig mot invasionen. Nu är länder i regionen bombade till grus och aska. Statschefer och deras barn har mördats och liken gömts. Miljontals har dött i olagliga krig med olagliga vapen. Europas getton är återigen välfyllda och tiggare finns utanför alla affärer. Men vi har ju våra suvar och våra hus som bankirerna äger. Ska man dra någon slutsats utifrån tillgänglig information måste man konstatera att det stora problemet i dagens värld tycks vara Putin.

 4. Peter Grafström
  18 maj, 2015 at 22:30

  Det finns starkt stöd för det som artikeln tar upp om zionismen som ett anglosaxiskt projekt sen Oliver Cromwells tid. Enligt artikeln av Tierry Meysan ”Who’s the enemy?” http://www.voltairenet.org/article184973.html presenterade sig George Washington och Usas grundare som Cromwells efterföljare i exil. Ett utdrag från Meysan’s artikel:
  ”Till nära slutet av 1800-talet, var zionism därför ett uteslutande puritanskt anglosaxiskt projekt till vilket endast en judisk elit anslöt sig. Det fördöms kraftigt av rabbinerna som tolkar Toran som en allegori och inte en politisk plan.
  Bland de aktuella konsekvenserna av dessa historiska fakta, måste vi medge att om zionism syftar till skapande av en judisk stat, är det också grunden för Förenta Staterna. Därför är frågan om policybeslut tas i Washington eller Tel Aviv bara av relativ betydelse.
  Samma ideologi är vid makten i båda länderna. Vidare eftersom zionismen frambringat ett enande mellan London och Washington, är utmaningen att tackla denna den mäktigaste alliansen i världen”

 5. Johan Eriksson
  18 maj, 2015 at 22:34

  Problemet, som många socialister tyvärr inte vill se, är att en del av de som stödjer palestinierna också utgår från religiös fanatism. Hamas är en eaktionär rörelse som utgår från Islam. Syrien stöds av Iran, en stat där högsta makten tillkommer reaktionära präster. Tyvärr ägnar sig många socialister här åt att försöka mäta antalet grader i helvetet. En socialist måste kompromisslöst avvisa all form av religiös fanatism, vilken enbart syftar till manipulera underklassen för att säkerställa överklassen makt. Redan 1844 uttalade Marx att religionen är ett opium för folket. Det är tragiskt att dagens revisionistiska socialister helt verkar ha glömt detta.

  Det fanns en tid då den palestinska kampen drevs av revolutionära progressiva rörelser. Dessa har nu fått ge vika till förmån för religiösa fanatiker, som hatar socialismen lika mycket som de hatar judarna. I den revolutionära kampen finns ingen plats för religiösa fanatiker – om dessa fanatiker är judar, kristna, muslimer eller buddister är total betydelselöst och spelar ingen roll alls. Religiösa fanatiker måste elimineras från inflytande oavsett religion.

  • Peter Grafström
   19 maj, 2015 at 22:52

   Lite förenklat gäller att anglosaxarna har slagit ner alla sekulära rörelser och ligger bakom alla extrema yttringar. Precis som i Sovjet dit bolshevismen kom med anglosaxiska oligarkins finansiering kom religiösa ytterligheter till flera länder. Väl där får makthavarna vara pragmatiska. Om de inte utsätts för Usas ekokrig eller andra aggressioner kommer samhällena att evoluera, troligen mot någon form av konsensus där dugliga individer kan klättra i systemet. Proletariatets diktatur är i vår tekniskt komplicerade tid en anakronism även om du inbillar dig att det någonsin skulle ha fungerat.
   Du ser inte den ludna handen bakom muslimernas misslyckanden. Det har inte med ideologi att göra. Oavsett om Palestinierna hade en borgerlig huvudlinje eller socialistisk skulle anglosaxarna och Israel underminera och sabotera.

 6. Zokrates
  19 maj, 2015 at 15:43

  Israels och USA:s förhållanden är mycket ”märkligt”.
  Intressant är att den mest proisraeliska politikern hitintills är Obama(!) (något som intern press i Israel hyllat och fastslagit).Detta var dock innan man förstod att utnyttja den förljugna motbilden. Obama ”nu” får ta emot kritik från både AIPAC och de konservativa/reaktionära krafterna inom både demokraterna och republikanerna (med BIBI i spetsen). Mycket intressant och ett synnerligt väl dokumenterat tecken på en aggressivt driven ”internt” politiskt kampanj från just de ”sektorer” som ovanstående artikel mycket väl beskriver.

  Målen är en en ytterligare radikalisering genom militarism och ytterligare ekonomiska bidrag till militärbasen Israel. Som inte bara fungerar som en del i MIC och den regionala USA–vapendepå/off-shore base, utan sedan länge allierat sig med interna reaktionära krafter och använts för både intern politisk styrning och utrikespolitisk fundament. Man har lånat in varandras fundamentalism för att beskriva det milt…

  Samtidigt går ”vänsterObama” ut med en avmilitarisering av den inhemska polisen och en ”liberalisering[liebertarian]” av retoriken och genom Elizabeth Warren en driven populism [backa tillbaka till minimal del; den reaktionära agendan] riktad mot dem breda folklagren som har beröring med de ”medvetet” obskyra vänstertonerna som Obamakampanjen försökte insinuera och ”tyst” vinna röster på genom ”glory by association” förövrigt legio i politisk psykologi. En propagandainrikting som högern raljerat över som socialist Obama.

  Angående Zionismen är den ett politiskt och militärt maktprojekt som delvist utnyttjats och förstärkts av först britter sedan arvtagarna USA. Båda länderna har i sin interna mytologi odlat propagandan om exeptionalism. En Paragon i amerikansk politisk självbild [och interna rationale] som sedan Israel genom Abba Eban använt i sin egen politiska retorik och förstärkt i sitt nationella mytiska epos och narrativ (politisk arkeologi någon?). Religiösa och politiska anakronismer i all ära och vanära men det är lätt att glömma att mycket politik och religion är mindre sekulariserat i länder som USA och Israel än övriga västvärlden. En stor del av detta moderniseras och anpassas för att anpassa i den samtida propagandan. Vi ser här tydliga tecken på den sammantvinnade kraften mellan politik och religion

  • Peter Grafström
   20 maj, 2015 at 19:43

   Instämmer beträffande den komplicerade dynamiken kring Obama. Detta övergår med bred marginal vad msm klarar att återge ens om de ville och döljer inte bara det onda utan även i förekommande fall det goda. Det försvårar ett uppbyggande av konstruktiva opinioner i den tilltagande politiska dimman.

 7. ERIK
  19 maj, 2015 at 20:44

  De kristna sionisterna i USA stödjer Israel och motsätter sig varje israel/jude som vill ha fred. Deras version av fundamentalism har som målsättning att Israel ska erövra de palestinska områdena och att alla judar ska flytta till Israel. När så skett återkommer Messias och alla judar inser då att kristendom är Guds sanna tro och konverterar.
  Idag tar Israel emot stödet men betackar sig för de kristna fundamentalisternas syn på judarna som bara ett verktyg för Jesus återkomst och den judiska trons undergång, dvs en form av antisemitism enligt många judar. Den mest extrema kristna högern i främst USA är farligare än judiska sionister då de inte värjer för ett kärnvapenkrig när Israel ska erövra västbanken och Gaza. Det för oss bara närmare Harmagedon!

Comments are closed.