Reinfeldt har aldrig varit kul


Idag skriver Anders Lindberg en artikel i Aftonbladet som har fått rubriken ”Reinfeldt blir inte roligare än så här”, en artikel som stryker under det faktum att Fredrik Reinfeldt nu har nått vägs ände.

AB: ”För knappt ett år sedan stod Fredrik Reinfeldt (M) på TCO:s kongress och sa: – Vi har en god utveckling på svensk arbetsmarknad just nu och en utveckling med 300 000 nya jobb till 2015 är inom räckhåll.

Han pratade om öppen arbetslöshet på 3 procent. Eller 5 procent om man räknar som EU. Enligt SCB:s officiella statistik är arbetslösheten nu 7,8 procent. Sysselsättningsgraden, andelen av befolkningen med jobb, minskar. Siffran för ungdomsarbetslösheten, den statsministern en gång kallade ”skapad synvilla”, var i januari 24,2 procent.

Reinfeldts politiska idé var att sänka skatten och klämma åt sjuka och arbetslösa. Det skulle ge nya jobb och fler som ville ta jobben. Den politiken har prövats i snart sex år. Men, var är jobben? Fredrik Reinfeldt är klar nu, politiken är genomförd. Roligare än så här blir det inte.”

Det är egentligen ingen hejd på opinionsförändringen som nu är på gång inom svensk politik, plötsligen så har högeralliansen förlorat majoriteten i väljaropinionen och allt fler ser att alliansen inte är ute efter att förbättra för folkflertalet utan bara för ett fåtal, man vill förbättra för dem som redan har det bra. Det blir inte lättare av att Anders Borg hela tiden upprepar samma gamla beteende, han fräser åt näringslivet när TV-kamerorna är på, men gör aldrig något åt det. Han agerar som en talande docka, en marionettdocka som stoppas undan när kamerorna slås av.

Borg har nu fått överta Andreas Carlgrens öknamn, han kallas för ministerattrappen. Själv far han omkring på alla slags internationella konferenser och visar upp sin hästsvans och sin guldring och suger åt sig beröm för det som socialdemokratiska regeringar gjort åt honom. Att Sverige har en ekonomi som är i hyfsad balans beror på Göran Persson, alliansen har ännu inte lyckats knäcka den helt. Men alliansens politik kostar, därför planerar man att sälja ut LKAB i Kiruna, man planeras säkerligen en utförsäljning av Vattenfall AB, och kanske även av Svenska Spel.

Möjligen räknar man med att erbjuda ett fett jobbskatteavdrag i valrörelsen 2014, ett avdrag som ska finansieras av dessa utförsäljningar, allt för att få sitta kvar fyra år till. Man betraktar säkerligen oss som inte är miljonärer som något slags as, därför passar gestaltningen här av Reinfeldt extra bra.

it Andra om: , , , , , ab1234 svt sr1 dn123 svd123


8 svar till “Reinfeldt har aldrig varit kul”

 1. Jobbskatteavdraget är Nya Moderaternas enda egentliga egna politiska idé så det är troligt att de drar till med ett sådant i valrörelsen. Om bara konjunkturkurvan råkar peka åt rätt håll just då. Men jag är inte säker på att de kommer att kunna göra det med samma självsäkra entusiasm som förr. Idén är numera en symbol för idéfattigdomen.

  Det partiet behöver mest nu är väl att Schlingmann (eller någon annan, ännu bättre spin-doctor) överträffar sig själv. De behöver ”uppfinna” en helt ny politisk fråga som valet 2014 kan handla om istället för jobben, de ekonomiska klyftorna, etc. I brist på någon ny allvarlig omvärldskris behöver de muta in ett eget stort reformområde som får alla rubriker.

  Det blir tufft. Skol-, vård- och bostadspolitiken är redan körda områden. Försvarspolitiken ligger i ruiner. Näringspolitiken har dömts ut av alla, inklusive näringslivet. Alliansen har, på knappa två mandatperioder, hunnit med att misslyckas med det mesta. Det kommer att fordras uppfinningsrikedom.

 2. Man kan ju fundera över vad en god ekonomi egentligen är. Om det är att staten håller inne med all välfärd till småfölket så är väl EU/EMU garanten för en god välfärd? Om nu det är god ekonomi. Den debatten saknas helt i Sverige. En smockfylld spargris med hänglås mitt i en svältkatastrof med ansiktet fyllt av flugor, är det bilden av en ansvarsfylld ekonomi? Alliansen skulle nog inte ta fram nyckeln i det läget, det vore nog att lova allt till alla, det..

 3. I år spara rajraj och Borg 3,3 miljarder på att inte använda sjukförsäkringspengarna, som arbetsgivarna betalar in för sina anställda. Nästa år blir det 8.9 miljarder.
  Vart pengarna går istället talar man inte om.
  Är inte det snudd på stöld? Man utarmar sjuka, förvägrar dem det de har rätt till, fastän vi hade en bra reform som redan innan var väl finansierad.

  Har märkt att svenskarnas tandstatus har försämrats betydligt under de senare åren. Nu ser man ofta människor med gluggar och dåliga tänder.

  Nej, någon bra ekonomi handlar det inte om, den är inte ens i närheten av ”sund.”

  Rajraj har totalt misslyckats med det mest, vi har nu massarbetslöshet.

 4. Sara G:
  Nej arbetsköparna betalar inte in sjukförsäkringsavgifterna för de anställda. Det är de anställda som betalar dessa och de har förhandlats fram i avtal. En gång i tiden såg vi i lönekuvertet vad vi betalade till sjukförsäkringen, den finessen trollade S bort, i början av sjuttiotalet tror jag, av någon obegriplig anledning för det har resulterat i att arbetsköparna betraktar dessa avgifter som deras privata pengar, som de helst inte vill betala. Det är inte deras pengar det är arbetssäljarnas pengar det handlar om.

  • Visst, du har rätt Kerstin, men det är arbetsköparna som ombesörjer att pengarna betalas in , och hur som helst är det en form av stöld av alliansen att ta dessa pengar och godtyckligt placera dem hur de önskar. det rör ju sig om miljarder…

 5. Sänka skatten samt att försöka få folk att arbeta mer och billigare har varit M:s enda idé sedan partiet startades i stort sett! De bara hittar på nya sätt att säga samma sak.