Regeringen gräver sin egen grav

Jag har glädje att få publicera en artikel av en av bloggens läsare, en företagare som föredrar att vara anonym, här kallad ”Gästkommentatorn”.
Regeringen
Under 2016 vill regeringen att riksdagen ska godkänna det så kallade värdlandsavtalet med Nato. Svenskarna matas med budskapet att det är nödvändigt för att skydda vårt land. Att Sverige ska kunna ta emot och ge militär hjälp, heter det så fint. Men många svenskar tror inte på det utan ser farorna och framför stark kritik.

När försvarsminister Peter Hultqvist gör sina utspel, såsom att försöka bortförklara ”myterna” om värdlandsavtalet (dvs kritiken mot det), kommer jag att tänka på VD:n i ett företag där vi i familjen var delägare.
Peter Hultqvist
I detta företag hände märkliga saker. En rådgivare anlitades, som till slut i praktiken tog över företaget helt och allt blev förstört. Mannen som var VD vid den tiden trodde först blint på rådgivaren, som verkligen kunde prata och att smygvägen ta kontrollen. VD:n förklarade ofta att läget var lugnt och att vi som anade oråd inte hade inget att oroa oss för. Någon annan delägare i företaget var djupt imponerad av rådgivaren och kunde inte stå emot honom, som senare av någon kom att beskrivas som psykopat.
En gång minns jag speciellt då VD:n försökte stå upp emot rådgivaren och hävda att gamla överenskommelser fortfarande gällde, men det tog bara någon dag så hade rådgivaren fått VD:n att böja sig igen, nu ännu djupare. Företaget visade sig under rådgivarens indirekta ledning ägna sig åt vissa saker, som var djupt oetiska, för att inte säga kriminella. Från min familj försökte vi förgäves räta upp situationen i företaget, men som minoritetsägare var det omöjligt, så vi lämnade företaget även om det innebar att vi inte fick ut något som stod i proportion till vad vi hade satsat. Ingen fick ut något bra, utan flera insåg väl till slut att de hade blivit utnyttjade. Idag finns bara en spillra kvar av företaget. Även på det personliga planet utvecklades livet på ett mycket tragiskt sätt för någon av nyckelpersonerna.

På motsvarande sätt händer märkliga saker i landet Sverige, som kan förstöra så mycket av det som är bra här. ”Smyganslutning” till Nato har tidigare en grupp med bland annat tidigare riksdagsledamöter från båda blocken varnat för och uppmärksammat frågan hur Nato kan utöva ett inflytande på försvarsmakten och samhället i övrigt. Men försvarsministern försöker få oss att tro att läget är lugnt, när medborgare anar att Sverige i praktiken håller på att säljas ut och därför protesterar. Paul Craig Roberts, tidigare medarbetare i Reagan-administrationen, beskriver Europa och Nato som Washingtons vasaller och varnar för att de skapar krig.
NATO - militärer

Misslyckade krig, som aldrig tycks ta slut. Exempelvis har kriget i Afghanistan varat i snart 15 år och stämplas som olagligt av Francis A. Boyle, amerikansk professor i internationell rätt. Som Jan Guillou framfört om Natoalliansens krigsinsatser där, är redan misstanken att svensk militär personal befinner sig i en ”ledningscentral” som sysslar med krigsförbrytelser outhärdlig. Men trots att Margot Wallström nyligen tog upp Israels utomrättsliga avrättningar, tycks hon och hela regeringen förbigått uppgifterna med tystnad om att svensk militär medverkar i utomrättsliga avrättningar. Vår inblandning i Afghanistan har också uppgetts som ett motiv för ett terrordåd i Sverige. Det är en tragisk utveckling att Sverige genom Nato-samarbetet brutit vår svit av nära 200 år utan krig och bland annat var med och förstörde Libyen. Med värdlandsavtalet kan tragedin få ännu större dimensioner. Det ligger nära tillhands att tro att vi blir grovt utnyttjade.
NATo-demonstration III
Att Socialdemokraterna, trots partiets officiella ställningstagande emot Nato, ändå fortsätter det som kallats smyganslutning kan vara en del av förklaringen till regeringspartiernas dåliga opinionsläge.Flyktingkrisen uppges annars vara en huvudorsak till opinionsläget, men den är till stor del orsakad av Nato-ländernas krig, där Sverige ibland deltar. Därigenom gräver Socialdemokraterna sin egen grav och även Miljöpartiets. Antagligen ett bra läge, för en stormakt som vill spela sitt spel med Sverige.

Att försvaret har så svårt att rekrytera hänger antagligen också ihop med detta. Vi har inte tillräckligt många desperat fattiga, för att det nuvarande systemet ska fungera, och om Sveriges militär ska vara knähund åt USA vill nog ännu färre vara med.

Varför skulle regeringen göra så, kan man undra. En möjlig förklaring är att Sverige redan kan ha förlorat mycket självbestämmande och i praktiken snarast är en satellitstat till USA. I samband med tidigare propåer till Sverige, exempelvis om att skicka personer till tortyr, har vi sett att många som var satta att beskydda Sverige istället tycks ha intagit en roll att krypa för USA. En förklaring skulle också kunna vara att svenska politiker och militärer redan har gått så långt med Nato bakom ryggen på svenska folket, att man nu känner att man måste fatta officiella beslut om det. Wikileaks-grundaren Julian Assange uppger att ”Sverige är en hemlig medlem av Nato”, som ett exempel på de viktigaste resultaten av läckorna. Att delar av svensk militär drivit ett hemligt spel, för att styra Sverige i mer Nato-vänlig riktning, framgår bland annat av det Lars Borgnäs skriver om ubåtskränkningarna i sin bok ”Nationens intresse”.

Man kan inte låta bli att också fundera på om beslut om Sverige och Nato redan har fattats utanför landets gränser? Att alla Allianspartierna plötsligt vill gå med i Nato talar för att någon har pekat med hela handen för dem. Vissa ledande Socialdemokrater lär också vilja gå med i Nato, men är inte öppna med det. Andra inser att Nato är en dålig idé för Sverige, men gissningsvis är vissa så svaga att de på sin höjd försöker förhala det hela. Hultqvist verkar nu skapa en soppa med militära överenskommelser med flera länder som kan betecknas som satellitstater till USA. Ett land är Polen, som bland annat har inhyst ett av CIA:s hemliga tortyrfängelser. Efter senaste valet ifrågasätter också allt fler om Polen lever upp till de demokratiska principerna längre. Det förefaller som om USA hur som helst har ”helgarderat”, så nästan oavsett vad svenskarna röstar på ska slutresultatet bli detsamma: Nato.

Det finns andra aspekter av Nato, som ingen verkar prata om, men som några kanske ser som positiva: Karriärmöjligheter som öppnas (Jens Stoltenberg är ett exempel). Både personal och vapen får fler möjligheter att provas ut i krig (ofta på en helt underlägsen fiende i ett land med företrädesvis muslimer). Några kanske till och med tycker det är positivt att militären får erfarenhet av att döda. Krigsindustrin vädrar säkert nya exportmöjligheter och är ökänd för sin korruption. Olika typer av tjänster och gentjänster förekommer säkert även i fredstid. Ett känt fall av en cyberattack i fredstid är då svenska FRA hjälpte NSA att hacka det belgiska företaget Belgacom. Betydelsen av att Sverige också får blod på händerna och blir medbrottsling ska inte underskattas. Ett självständigt Sverige som verkar för fred på riktigt kan naturligtvis av vissa upplevas som ett hinder.
NATO-demonstration IV

Jag tror dock inget av ovanstående uppskattas av speciellt många väljare. För att inte hamna i graven de själv gräver, skulle regeringspartierna istället behöva stå upp för sina partiprogram och avbryta smygäktenskapet med Nato, eftersom det varit så negativt och kan bli ännu värre. Bara så kan de få en trovärdig politik, inte minst för att förebygga att fler görs till flyktingar.

Eller är det så att alltför många av politikerna fortsätter böja sig under USAs tryck? Massmedia är uppenbarligen ett möjligt verktyg för det, vilket ingen borde tvivla på efter den tyske journalisten Udo Ulfkottes bok ”Gekaufte Journalisten”. Bland annat från den avhoppade CIA-agenten Philip Agee vet vi också att det finns ännu tuffare verktyg som använts i exempelvis Latinamerika. Den 28 februari 2016 är det 30 år sedan Olof Palme mördades. En teori, som har fått nya belägg bland annat genom Gunnar Walls senaste bok, är att Natos Stay Behind var inblandade. ”Palme stoppade Nato – Nato stoppade Palme”, har Anders Jallai skrivit. Många svenska politiker är säkert medvetna om att det är en möjlig förklaring, även om de aldrig skulle medge det, och agerar därefter.
palme
Artikelförfattarens referenser.
http://www.dn.se/nyheter/sverige/peter-hultqvist-allvarligt-sprida-myter-om-natosamarbetet/
http://ulfbjereld.blogspot.se/2016/01/vardlandsavtalet-med-nato-och-pratet-om.html
http://www.svd.se/stoppa-smyganslutningen-till-nato/om/debatt

http://www.paulcraigroberts.org/2015/12/07/war-is-on-the-horizon-is-it-too-late-to-stop-it-paul-craig-roberts/
http://nsnbc.me/2016/01/09/from-2001-until-today-the-afghanistan-war-was-and-is-illegal/
http://www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/janguillou/article21851902.ab http://www.svd.se/sverige-medskyldigt-till-avrattningar http://allafrica.com/stories/201408211204.html
http://www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/janguillou/article21603855.abhttp://www.dn.se/nyheter/varlden/assange-sverige-en-hemlig-nato-medlem/
http://www.svd.se/sverige-okar-militara-samarbetet-med-polen
https://www.amnesty.se/nyheter/nyheter/europa-ansvariga-regeringar-maste-agera-efter-amerikanska-senatens-tortyrrapport-1614/
http://www.svt.se/nyheter/utrikes/allt-frostigare-mellan-eu-och-polen
http://www.svt.se/ug/hacker-program ”>http://www.svt.se/ug/hacker-program
http://www.dn.se/nyheter/sverige/forsvarsministern-vi-ska-kunna-genomfora-cyberattacker/
http://www.gekaufte-journalisten.de/
http://www.philipagee.com/
http://www.gunnarwall.se/kop.html
http://www.dn.se/debatt/hemlig-motstandsrorelse-kopplas-till-palmemordet/
http://www.jallai.se/2012/12/palme-stoppade-nato-nato-stoppade-palme/

intressant.se, , , , , , , , , , , , DN 29/1 NATO-utredningen SvD-debatt om NATO 18/1 Expressen 27/1 SvD Kosovo som modell för folkrättsvidrigt USA-anfall mot SyrienNew York Times 24/8 DN 24/8 kl 14.21 SvD 24/4 emSvD 24/8 Mötet 29/5 SvD 11/7 Expressen 13/7 DN 26/5 2012 Globalresearch DN antal miljardärer i Sverige Equality Trust DN 20/9 recension av Nina Björks bok

  16 comments for “Regeringen gräver sin egen grav

 1. Gammal krigare
  1 februari, 2016 at 08:38

  Det skriver jag under på. Det riktigt underliga i kråksången är dock vad det är för typer i ledningen för Sveriges militär. De NATO-vänliga under Kalla Kriget hade Sveriges bästa för ögonen och var som folk i största allmänhet. De har alla nu tvingats sluta och bytts ut mot nya NATO-anhängare som inte är folkliga alls utan tillhör dagens politiskt korrekta nomenklatura. Dessa militärer föraktar vanligt folk och inbillar sig att de tillhör en elit. En elit bestående av likasinnade inom NATO, EU och Obamas nya världsordning. De tycker krig är häftigt och har inget emot att sättas in mot vanliga svenskar om det skulle uppstå protester mot regeringen. Media och diverse vänstergrupper är nyttiga idioter och springer deras ärenden.

 2. sl
  1 februari, 2016 at 11:04

  Sveriges militära alliansfrihet baserades på ett starkt försvar. Fram till 80talet hade vi egen försvarsindustri, flyglottiljer över hela landet, dussintals ubåtar som fungerade samtidigt, pansarförband och infanteri i form av allmän värnplikt över hela landet.

  Strypandet av försvarsanslagen inleddes i slutet av 60-talet, vi betalar numera för ett halvt försvar. Det finns en flygflottilj i norr och en i väst, två ubåtar åt gången, leasade tyska stridsvagnar, inget infanteri utan bara hemvärn, och försvarsindustrin är såld till koncerner från USA och Storbritannien.

  Sverige är mycket riktigt en del av västvärlden, med näringslivet i symbios med EU och USA, vi ligger geostrategiskt som en loträt tandpetare nära det ryska imperiet. Historisk materialism är en utmärkt vägvisare i analys av den politisk-ekonomiska kampen. Sveriges skattebetalare vill inte betala 100 miljarder för ett försvar, utan bara 45.

  Mao´s ord gäller alltid; ”ett land har alltid en armé, sin egen eller någon annans”. Vi har inte längre någon egen armé, så vi får någon annans, nämligen den kombinerade EU/USA-armén.

  • Gammal krigare
   1 februari, 2016 at 13:16

   Helt riktigt. Det fattas väl bara att statsministern ger order om att beväpna de ensamkommande också med en dålig ursäkt att de behövs för att bygga upp numerären i vårt försvar. Ingenting är längre omöjligt i detta dårhus som Sverige blivit.

 3. 1 februari, 2016 at 16:16

  ”Gästkommentatorn” har skrivit en mycket läsvärd analys av de febriga försöken att pressa oss in i NATO.
  Dagens Nyheter och Expressen mal på om NATO-medlemskapets fördelar snart sagt varje dag. – Ett tillägg till
  ”Gästkommentatorns” text: USA har placerat rysslandshataren Sbigniew Brzezinskis son Mark Brzezinski som
  ambassadör i Sverige. Vilket knappast är en tillfällighet. Det är uppenbarligen mycket viktigt för USA att lyckas
  tvinga in oss som medlem i NATO. I slutet på texten tar ”Gästkommentatorn” upp mordet på Palme. En lista på ledande statsmän som mördats av USA: Lumumba Kongo, i Panama Omar Torrijos (störtat flygplan), president Jaime Roldos Equador (störtat flygplan), Allende i Chile, Gaddafi Libyen. Så de ständiga mordförsöken på Fidel Castro. Vad gäller mordet på Palme vågar ingen ens tänka tanken…..
  Ulla Johansson

 4. Lena
  1 februari, 2016 at 16:36

  Har du några källor på att FRA var inblandade i GCHQ operationen mot Belgacom?

  • 1 februari, 2016 at 17:08

   Ja här:https://theintercept.com/2014/12/13/belgacom-hack-gchq-inside-story/
   Artikeln börjar så här ”When the incoming emails stopped arriving, it seemed innocuous at first. But it would eventually become clear that this was no routine technical problem. Inside a row of gray office buildings in Brussels, a major hacking attack was in progress. And the perpetrators were British government spies.”

   • Lena
    1 februari, 2016 at 17:23

    Varken Sverige eller FRA nämns i den artikeln. Belgacom nämns i Uppdrag Gransknings artikel om FRA, men aldrig att FRA på något vis skulle vara inblandat. Hittar över huvudtaget ingen grund för det påståendet, har läst ett 10-tal artiklar nu, bland annat den artikel du ovan nämner från The Intercept – som är källan till avslöjandet.

    • 1 februari, 2016 at 18:49

     Gästbloggaren har informerat ”Angående kommentaren om källa till att FRA var inblandade i operationen mot Belgacom, kan Uppdrag Granskning vara värda att framhålla – se http://www.svt.se/ug/hacker-program. (Den länken tycks ha kommit med två gånger efter själva artikeltexten, men ändå kanske inte alla har sett den.)
     Några relaterade länkar:https://edwardsnowden.com/fr/revelations/ (sök på sidan efter FRA),
     https://theintercept.com/2014/11/24/secret-regin-malware-belgacom-nsa-gchq/ och http://www.theguardian.com/world/2013/jul/05/us-blocks-espionage-talks-europe-nsa-prism

     • Lena
      2 februari, 2016 at 14:26

      Jag har följt alla länkar i Gästskribents kommentar och kan fortfarande hitta några belägg för att, citat, ”FRA hjälpte NSA att hacka det belgiska företaget Belgacom”. Att FRA har samarbete med både GHCQ och NSA är välkänt – men att FRA skulle ha varit inblandad i detta denna operation finns det inget belägg för.

      • 2 februari, 2016 at 23:39

       Svar från Gästbloggaren:
       Av Uppdrag Granskning framgår att åtminstone i april 2013 deltar FRA i Quantum, som innebär NSAs hemliga hackingprogram. På http://www.svt.se/ug/hacker-program kan man också läsa att: ”Men det är inte bara misstänkta terrorister som är måltavlor i hackingprogrammet Quantum. NSA och den brittiska motsvarigheten (GCHQ) ska enligt tidigare läckta Snowden-dokument också ha hackat användare av internettjänsten TOR som gör att man kan surfa skyddat, och organisationen OPECs huvudkontor i Wien, och företaget Belgacom. Bland Belgacoms kunder finns EU-kommissionen, EU-parlamentet och EU-rådet. För att komma åt telebolagets data- och samtalstrafik genomfördes en hackerattack.”

       https://theintercept.com/2014/12/13/belgacom-hack-gchq-inside-story/ skriver journalisten Ryan Gallagher om Quantum och hur problemen på Belgacom blommar upp som värst i juni 2013. Vi vet inte exakt vad FRAs roll kan ha varit i fallet Belgacom, men klart är i alla fall att FRA då under en tid hjälpt NSA/GCHQ inom Quantum-verksamheten att hacka datorer.

       Ryan Gallagher skriver ytterligare om den svenska inblandningen på http://notes.rjgallagher.co.uk/2013/12/gchq-quantum-hacking-surveillance-legality-nsa-sweden.html. Där framgår att NSAs mål hela tiden har varit att överföra verksamhet, som bedöms som olaglig i Storbritannien, till Sverige.

 5. Martin Kullberg
  1 februari, 2016 at 20:57

  Marknadsundersökningar(opinionsundersökningar) är inte gratis och de senaste 10 åren har man väl publicerat ett mycket stort antal, förmodligen ett stort antal opublicerade marnadsundersökningar.

  Varifrån kommer pengarna till dessa undersökningar?

 6. 2 februari, 2016 at 10:55

  När det gäller Afghanistan kanske tidigare regimer med mer krigsvänlig försvarspolitik ingått avtal vi inte utan stora krav på skadestånd/konsekvenser kan bryta? Det enda som är säkert med NATO och USA är att ingenting är frivilligt. Vi ha dessutom satt oss i hissen med att leka med den förtärande elden..

 7. sl
  2 februari, 2016 at 22:33

  Lusten att smita från notan är fullständigt öronbedövande.
  Fördubbla försvarsbudgeten och slipp Nato-anslutning.
  Det är alternativen.

  • Peter Grafström
   3 februari, 2016 at 04:37

   Sl
   Återigen:Ryssland är inget hot. Men vårt medlöperi är ett hot mot Ryssland. Upphör vårt medlöperi återstår hotet att Nato kan tilltvinga sig ställningar här. Av det skälet behöver vi dels högre försvarsanslag och dels en utrensning/omskolning av medlöpare så att den nya försvarsmakten företräder folkmajoritetens intressen.
   Men det är alltså uteslutande Usa/Nato som är problemet.
   Den mycket välinformerade Michael Hudson finner att det är kostnaderna för Usas MIC som orsakar all patologi i världsekonomin.

  • 6 februari, 2016 at 13:47

   Om det är som Jag Öberg skriver
   (http://blog.transnational.org/2014/05/tff-pressinfo-sverige-inte-langre-akt
   or-for-en-battre-varld/) att eliten i Sverige är mer lojal mot Nato, USA och
   EU än sitt eget folk så hjälper det nog inte att bara höja försvarsbudgeten.

 8. Pingback: 2 feb |

Comments are closed.