Rasisterna går bakåt

Det enda som är statistiskt säkerställt i den nya SIFO-
undersökning som SvD och GP gjort är att det rasistiska partiet går bakåt och att moderaterna ökar.

AB: ”Moderaterna går fram rejält i Sifos väljarmätning, vilket gör att regeringsalliansen knappar in på oppositionen. Skillnaden mellan blocken har sedan förra månaden krympt från 10,3 till 3,4 procentenheter. Moderaterna ökar med 3,8 procentenheter till 29,6 procent jämfört med förra mätningen. Kristdemokraterna minskar med 0,1 procentenhet och skulle hamna utanför riksdagen, med 3,9 procent. Sverigedemokraterna backar med 1,6 procentenheter till 3,4 och skulle inte heller klara spärren. Förändringarna för Moderaterna och Sverigedemokraterna är de enda som är statistiskt säkerställda.”

Den här undersökningen gjordes efter det som kallades superveckan, en vecka som innehöll ett antal debatter mellan Sahlin och Reinfeldt, personligen har jag svårt att tänka mig att socialdemokraterna förlorat två procent på de debatterna så förklaringen ligger nog någon annanstans. Om det inte är så enkelt att begreppet ”statistiskt säkerställt” inte har någon täckning i verkligheten. Jag har svårt att tänka mig att moderaterna kan gå upp efter att alltfler upptäckt partiets konsekventa ljugande och en förmögenhetstransferering i första hand gått till de tio procent som är mest välsituerade.

Dessutom visar undersökningen att centerpartiet har ökat, låt vara med bara 0,6 procent, men i realiteten så borde partiet göra Kristdemokraterna sällskap på 3,9 procent, dvs. under

rödgrön

spärren till riksdagen. Jag har mycket svårt att tänka mig att Stureplanscentern och deras nya stjärna Ursula af Drakbane gör något större intryck på partiets kärnväljare. Med andra ord så tror jag att valkvällen 19 september kan komma att innebära att två politiska partier får gå hand i hand ut ur riksdagen, något som säkerligen skulle vara bra för landet.

Det tråkiga med en sådan sak är att vi alltmer närmar oss en amerikansk situation med i första hand ett tvåpartisystem, i vårt fall de rödgröna och de konservativa. Ordet liberal borde kanske strykas ur den svenska ordboken eftersom det väl närmast betraktas som en svordom?

intressant Tags : , , , , , , , , , ab1 svd dn12 gp t

  24 comments for “Rasisterna går bakåt

 1. 14 februari, 2010 at 08:58

  Tack för att du också tar upp tvåpartisystemsdebatten Jinge!

  De enda som vinner på polariseringen är moderaterna. De har uppenbart inget att vinna på fler alternativ eftersom det då skulle kunna bildas ett socialliberalt alternativ utan dem. Vänsterpartiet vinner inte heller på en polarisering trots att de är ute på andra kanten eftersom de har mindre stöd än m och därför behöver föra en mer egen, tuff politik för att få stöd i opinionen.

  Moderaterna berövar oss det socialliberala mittenalternativet fp+c+mp i minoritetsregering som nästan blev en realitet 2002. Idag skulle jag inte vilja se en sådan regering men det beror på att Alliansen har förstört både fp och c och att de har pajasar till partiledare.

  Att moderaterna ökar tycker jag inte är ett dugg märkligt. De kannibaliserar på de andra partierna inom Alliansen. Skillnaderna blir mindre och moderaterna är i regel mer benägna att undvika misstag. Reinfeldt framstår som kompetent jämfört med de andra tre pajasarna, se hur han väntar ut dem i debatten och faderligt tar ton och lägger tillrätta orden efter att Maud och Göran har svamlat i sina hjärtefrågor.

  Jag är övertygad om att kd och c inte har så stort stöd som opinionsmätningarna säger. Det är få som intervjuas och flera allmänborgerliga väljare som egentligen skulle rösta fp eller m säger säkert att de ska rösta på kd eller c eftersom de inte vill att bilden av Aliiansen ska skadas mer av en debatt om att två partier kommer åka ur. Kd har med undantag av Alf Svenssons storhetstid nog aldrig haft mer än 2,5% utan det är borgare som taktikröstar på dem för regeringsmaktens skull. Än mindre nu när de har sålt ut sina hjärtefrågor (vilka 98% av folket skyr som pesten men det är en annan historia…)

 2. Sara G
  14 februari, 2010 at 10:04

  Moderaterna har valfuskat vilt, ändå går dom framåt!
  För övrigt har jag inte hört ett enda vettigt ord komma ur Reinfeldts mun under hela den här regeringsperioden.
  Kan de ha något med viktnedgången, Boss-kostymen och Longinessklockan för närmare 80 000 kronor(minst sex gånger dyrare än M. Sahlins 50-års present, den omtalade väskan) att han betraktas som en statsman av så många dumbommar?

  • Christer W
   14 februari, 2010 at 12:32

   Sara, ”Boss-kostymen och Longinessklockan” ingår i bilden och förväntningarna på en moderat statsman. Han kan inte komma i en konfektionskostym och ha en noname-klocka, då skulle han aldrig tillåtits blivit moderat statsman.

   På s- och v-politiker är förväntningarna att de ska ha konfektionskostymer och ”medelmåttiga” klockor, det var orsaken till ”väskattacken” mot Sahlin. (rent symbolisk fick hon ett par rejäla svingar av väskan på sig, trots att hon höll i den själv)

   När det gäller moderatfusket, så är de definitivt inte ensamma om fula tricks när det gäller valsedlarna och placering på dem. Därför har jag sedan länge åsikten att vi väljare ska själva numrera i vilken ordning vi vill ha våra kandidater, därigenom kan vi också tydligt klargöra vilka vi inte vill se i parlamenten.

   För närvarande pratar Brown (england) om att ändra till ett val där väljarna själva kan rangordna sina kandidater. Orsaken är att det har visat sig att det är så mycket fusk och mygel både till parlamentet och i det.
   Han vill dock inte ha proportionellt val eftersom det missgynnar dem och de konservativa, så likt förbannat sitter myglargenerna djupt.

   • Sara G
    14 februari, 2010 at 14:48

    Christer, om ett statsmannaskap sitter i den allra dyraste kostymen och klockan som står att finna, då vinner ju för farao Berlusconi flera hästlängder före Reinfeldt!
    Statsministern får för min del komma iklädd konfirmationskostym och klocka från samma tillfälle
    bara han uttalade sig klokt för en gångs skull och gör något vettigt, för Sverige och EU.
    Men si det har han inte gjort! Han har gjort NADA! Han har skapat orimligt stora klassklyftor, ren fattigdom och ett av allt större mått utanförskap.
    Samtidigt som han är ytterst arrogant, förljugen och översittaraktig i debatterna!
    Ljuga riktigt bra däremot, eller för att vara snäll, trixa med siffror det kan han!
    Naturligtvis är inte moderaterna ensamma om att fixa till det för sig inom politiken och valfuska, men den här gången var det ovanligt utbrett och närmade sig maktens innersta korridorer med stormsteg.
    Det handlade inte bara om att strategiskt placera ut valsedlarna, det handlade om att betala för vissa.

    • Christer W
     14 februari, 2010 at 15:53

     Sara, varken du eller jag tillhör vare sig moderaternas innersta krets eller väljare och vi har inte nog känsla för den kläd- och attribut-kodex som är viktig för Reinfeldts och hans gelikar. (våra egna sitter i ryggmärgen) Om han skulle ha kommit i konfirmationskostymen och med konfiramationsklocka så hade han inte ens varit tänkbara som partiledare, utan bara betraktas som en kuf. Ett förhållande som förmodligen gäller samtliga riksdagspartier.

     Att Reinfeldt inte har gjort något vettig för Sverige och EU? Reinfeldt har ju gjort det moderaterna förväntade sig av honom när det gäller Sverige och EU, så du har helt fel i att han inte har gjort något.
     Har han skapat orimliga klassklyftor, det beror nog på hur betraktaren ser på det. Själv tycker jag att det inte ens bör finnas rimliga klassklyftor men jag kan tänka mig att det finns en del som tycker att klyftorna är orimligt små.
     Däremot har Reinfeldt inte gjort det du eller jag helst skulle se, men det är något helt annat.
     Den dan högern börja driva vänsterpolitik, då skulle jag nog höja på ögonbrynen

     • Sara G
      14 februari, 2010 at 22:05

      Christer, jag tror nog att gamla Algots skulle räcka, om Reinfeldt bidrog till att Sveriges fattiga och riktigt urfattiga fick en levbar tillvaro.
      Jag tror också att det är allt mindre människor ser till ytan, för det är inte kläderna som gör mannen har man börjat förstå…
      Fler och fler känner också till tillståndet i världen och anser det mer och mer motbjudande med alla dessa olika dresskoder, där ofta unga kinesiskor jobbar än fjorton timmar för att förse de politiska gubbsen med ”märkeskläder.”
      Vad jag menar med att Reinfeldt inte gjort någonting, så behöver jag inte förklara någonting av dfet uttalandet, eftersom du vet att han bara jobbat för sin egen klass – och nu för sin politiska överlevnad.

      • 14 februari, 2010 at 22:10

       Moderaterna valfuskar ju dessutom, undrar vad detta kostar i valet?

      • Christer W
       15 februari, 2010 at 00:28

       Sara, i Reinfeldts sfär duger det inte med Algots. Förstår du inte att din norm är inte deras norm. I den sfären är algots, skoda, kläder från dressman eller HM nerköp av deras sociala status. Däremot är inte 48 tums tv någon viktig statuspryl längre, ej heller en halvavancerad mobil är det, för var och varannan kan skaffa sig det idag.
       Fortfarande är det så att yttre attribut är oerhört viktiga för många, helt enkelt för att signaler framgång, makt, ställning, anseende etc. Därför gäller det ha rätt klocka, rätt antal knappar på kostymärmen, och det ska vara knapphål till dem. När det gäller kvinnorna så är klädernas ursprung lika viktigt, kanske till och med än viktigare (titta på Maud Olofsson). Även bilarnas märke och storlek har betydelse. Ta t.ex. de på senaste tiden omtalade bilar, Spyker och Koeningsegg, desssa ”sportbilar” har egentligen bara en funktion, att tala om att köparen är rik, för som sportbilar är de värdelösa, de är för instabila.

       När det gäller vilka som jobba med vad så är det nog så att samma underbetalning gäller för alla importprodukter vi köper, oavsett om vi är fattiga eller rika. För rent reellt, de importdojor du köper 250 sekiner kan ha tillverkats i indonesien eller kina av någon lågavlönad. Den största skillnaden är att advancen för fabrikören är större på lyxproduktionen.
       Jag såg förresten nåt kul, i Italien så har polisen beslagtagit piratkopior av kända märken i flera stor lager. Jag drog på munnen när jag läste det eftersom det är mycket möjligt att det är samma fabriker som har tillverkat både orginalprodukterna och kopiorna. Det behöver inte ens vara någon kvalitetsskillnad utan samma råmaterial.

       • Sara G
        15 februari, 2010 at 19:37

        Christer, jag vet allt det där. Det är därför jag bl.a raljerar över orden – säg Algots det räcker…
        Men Reinfeld blir inte i mina ögon en större statsman hur mycket stålar han än lägger ner på ytan.
        Han har som sagt var inte uttalat ett viktigt, hållbart ord under de tre senaste åren av sin regeringstid – och ännu färre åren innan…
        Om man nu inte tycker att ”arbetslinjen” är ett mycket vackert ord och en sentens att tro och förlita sig på , nu när fler och fler blir arbetslösa förstås…

        Du har väl ändå inte innerst inne fallit för Reinfeldts blötögda charm och utsökta garderob , Christer!

 3. Pingback: Anders
 4. Torbjörn
  14 februari, 2010 at 11:55

  Helt väntat att brunblå moderater överger SD och rättar in sig i moderatleden.

  • Marcus R
   14 februari, 2010 at 12:45

   Torbjörn – ”Helt väntat att brunblå moderater överger SD och rättar in sig i moderatleden.” – Jag skulle vilja påstå att den största andelen partisympatier faktiskt kommer från S. Ta och leta upp Henrik Oscarssons (professor i statsvetenskap) bok ”Regeringsskifte. Väljarna och valet 2006”. De har en hög andel LO-anslutna (lika många som S) och en hög andel väljare som ser sig som ”arbetare”. Dessutom har de en väldigt låg andel väljare med högskoleutbildning (9%). Du hittar inte många moderater med de kriterierna.

   Jinge – ”Det tråkiga med en sådan sak är att vi alltmer närmar oss en amerikansk situation med i första hand ett tvåpartisystem” – Jag skulle tyvärr vilja säga att vi har haft ett sådant system i ända sedan innan senaste valet. De två stora partierna har så pass mycket mer väljare att de små partierna har haft väldigt lite att säga till om. Det hade kanske varit intressant nu när Mp är så stora som de är men de har ju gått och allierat sig med S och V.

  • Fredrik M
   14 februari, 2010 at 16:13

   Jag tror att du har rätt och jag hoppas att en hård valkamp kommer innebära att SD tappar till andra partier då regeringsfrågan blir central. Moderaterna har länge centralt haft en tydlig antirasistisk profil, där framförallt MUF propagerat för fri invandring i libertariansk anda. Tyvärr finns det en hel del lokalpolitiker och sympatisörer som är brunblå. Jag vet, jag har varit medlem. Men Torbjörn, glöm inte att det också finns brunröda personer. Den kommande hårda valkampen mellan Alliansen och de rödgröna kanske kan rädda oss från rasisternas inträde i riksdagen. Den här gången.

 5. Per
  14 februari, 2010 at 11:59

  Ja det är i sanning skönt att Sveriges Fascistparti tappar i opinionsundersökningarna. Jag tror tat folk börjar förstå att de är sprungna ur nazismen fast deras moderna företrädare har slips.

 6. Patrik Johansson
  14 februari, 2010 at 14:25

  Per: Nazisterna i tredje riket hade också slips. Jag har för mig att Hitler-jugend också hade det.

  • 14 februari, 2010 at 14:27

   Ja, du ser…

 7. Magnus
  14 februari, 2010 at 14:44

  Man får inte ljuga här! / Jinge

 8. Magnus
  14 februari, 2010 at 14:47

  Håll dig till ämnet! / Jinge

 9. Magnus_
  14 februari, 2010 at 15:02

  Kan inte jag få kommentera trots att jag är dum i huvet, i hela huvet??

 10. cesar
  14 februari, 2010 at 15:44

  Fungerande mailadress?

 11. 14 februari, 2010 at 17:00

  Jag tror att skälet till att resultaten i opinionsundersökningarna skiftar så är att de osäkra sällan redovisas. De lär vara fler än någonsin detta valår, kanske uppåt 25 procent. Vore väldigt intressant att få en redovisning av vilka de är (ungdomar, kvinnor, män nysvenskar?)

 12. cesar
  14 februari, 2010 at 17:27

  Fejkade mailadesser INTE välkomna här!

 13. Joop
  14 februari, 2010 at 20:12

  Om man ser på dessa siffror helt kyligt …

  För Sverigedemokraternas del gäller det dock att deras andel skulle, med siffran 3.4 %, troligen trots allt stiga över 4 %-sträcket. Så ifall den så kallade ”skamlighetsfaktorn” fortfarande gäller. Dvs, dom intervjuade är något blyga på att svara SD. För Danska Folkprtiet brukar man räkna in typ 1-2 % och det brukar gälla för SD också. Ifall dessa siffror håller ändå tills slutet av valrörelsen verkar det fortfarande mer sannolikt att SD kommer in än att dom inte skulle göra det.

  Alltså om man skulle slå vad om saken tror jag är SD skulle få odds typ 1.35. Nåja, Unibet verkar ge 1.40 för och 2.50 emot riksdagsinträde. Det skulle krävas gallupsiffror under 3 % innan ”emot” passerar ”för”.

 14. Karl
  15 februari, 2010 at 14:35

  Tyder de här SIFO-siffrorna på ett litet återtåg från elitmoderaterna till moderpartiet? glädjande i så fall.

Comments are closed.