Rädd för Ryssen?

Jag vet inte hur många som har tänkt på att det en tid varit en hel del skriverier om diverse ubåtsaffärer. Själv upp-
täckte jag det genom att Dagens Nyheter puffade för ett antal artiklar på Newsmill, precis som om det vore nyheter. Förstasidan på hemsidan visade rubriken, men inte en rad i tidningen, än mindre i papperstidningen.

Det som torgfördes var uppgifter om att Sverige minsann hade sänkt ryska ubåtar, men att det var hemligt. Ryska matroser hade dött, men det var lika hemligt. Nyss läste jag på Newsmill om en svensk yrkesmilitär som genom ”personliga kontakter” inom Säpo och Must hade fått liknande uppgifter bekräftade, det var i alla fall det han gjorde gällande. Vad en sådan sak säger om Säpo och Must reflekterade ingen över, två separata myndigheter satta att värna landets säkerhet har medarbetare som inte vet att bevara hemligheter som berör rikets säkerhet.

Idag så får vi höra att FBI gripit tio ryska spioner i USA. Det är infernaliskt skickliga spioner eftersom det sägs att de stulit avlidnas identitet och gäller som amerikaner och amerikanska medborgare. Visst, vi kan vara övertygade om att det finns mängder med utländska agenter i USA, de tio gripna spionerna är bara grädden på moset. Ryssland har säkerligen hundratals spioner där, siffran tio kanske kan gälla Sverige som är ett litet land.

Mannen på Newsmill påstår att en svensk värnpliktig soldat sköt en rysk grodman med sin AK4 ute på någon kobbe i skärgården. Och det är ungefär där jag börjar undra hur det kommer sig att diverse historier om ryska spioner och ryskt spionage börjat dyka upp. Visst, det kan givetvis vara tillfälligheter, men i spioneribranschen brukar det inte handla om tillfälligheter. Man behöver inte vara särskilt disponerad för konspirationsteorier för att lyfta en aning på ögonbrynen.

Hur kommer det sig att DN puffar för spionhistorier på en Bonnierägd nätsida? Hade jag varit journalist så hade jag givetvis velat ha ”nyheten” även i papperstidningen, det handlar trots allt om viktiga saker för landet. Är verkligen Säpo och Must myndigheter som sitter på krogen och berättar hemligheter som rör rikets säkerhet för bekanta? Eller handlar det om en kampanj i avsikt att sprida desinformation?

i , , , , , , , , , , dn svd ab ex t

  3 comments for “Rädd för Ryssen?

 1. stigman
  29 juni, 2010 at 09:17

  Anders Jallai har skrivit Spionen på FRA…

 2. 008
  29 juni, 2010 at 09:17

  har de tagit oo7 nu det har varit tyst från honom ett bra tag nu ?

 3. Annti
  29 juni, 2010 at 18:47

  De har tagit bort spionanklagelserna och nu är det oklart vad de anklagas för, Sergei Lavrov, ryska utrikesministern
  krävde en förklaring och passade samtidigt på att notera den ”perfekta tajmingen”. Cia påstod ju att man spanat i ”flera år” men varför valde man att gå ut nu direkt efter ytterligare ett töväder mellan supermakterna uppstått i samband med Medvedev och Obama satt och käkade hamburgare på ett favorithak i godan ro?

  Som ryska dumaledamöter liksom Russia today sade är tajmingen ett direkt försök av de alltmer arbetslösa russofoberna och krigshetsarna från Reagan-Bush-Bush-åren att åter få igång kalla kriget igen. Den där ”återställningsknappen” som amerikanarna gav till ryssarna innebar ju bara mer vapenskrammel och stöd till Beslan-terrorister…

Comments are closed.