Psykisk sjuka ska hittas i Skolan? Igen?
Jag har ägnat en stund åt att bläddra i den skrift som Anders Behring Breivik skickade ut till valda mottagare en timme före dådet, den har jag också lagt ut på nätet HÄR!

Bilden här bredvid är hämtad ur Behring Breiviks långa skrift och den föreställer någon slags fantasikostym, en blandning mellan en Gestapouniform och något slags högtidsuniform kanske. Det skulle inte förvåna mig alls om Frimurarorden eller Tempelherreorden (L´Ordre de Sion) klär sig på det sättet i samband med att de ska genomföra extatiska riter av olika slag.

Själv är jag alldeles för dåligt orienterad när det gäller dessa extremistiska sammanslutningar, men ser man på Frimurarorden så är den extremt ljusskygg. Man släpper inte in främmande personer i sina lokaler, de olika riter som man ägnar sig åt är – hemliga, allt för att hålla på sin exklusivitet och säkerligen befästa intrycket av mystik. Det som Anders Behring Breivik har åstadkommit är möjligen en ögonöppnare för allmänheten inför dessa slutna sällskap samtidigt som det sätter en blixtbelysning på de olika rasistiska, fascistiska eller rent av nazistiska organisationer som idag säger sig vara politiska partier.

Anders Behring Breivik nämner särskilt Sverigedemokraterna i positiva ordalag i den skrift som jag lagt upp för nedladdning på Bilderblogg.se, möjligen har han nämnt även Nationaldemokrater och/eller andra ljusskygga grupper, jag har inte hunnit läsa speciellt mycket i dokumentet, uppgiften som jag relaterar kommer från SVT nu på morgonen.

Aftonbladet tar upp risken för s.k. copycats, och citerar en läkare i uniform: ”Enligt Per-Olof Michel, överläkare vid Kunskapscentrum för katastrofpsykiatri vid Uppsala universitet, är de psykologiska mekanismerna enkla i fråga om risken för svenska ”copycats” – det kan trigga andra. Men han tycker inte att allmänheten ska vara orolig för ett liknande vansinnesdåd i Sverige. – Människor kan inte gå omkring och vara rädda. De som är satta att vara vaksamma, skolpersonal och polisen till exempel måste vara vaksamma på tendenser hos sådana här människor, säger han.” (texten fortsätter under annonsen)


Jag reagerar på att skolpersonal återigen blir inblandad i frågan, sist var det Jan Björklund som menade på att lärare skulle rapportera direkt till SÄPO, nu är det en militär som säger att skolpersonalen ska vara vaksam. Men Anders Behring Breivik hade lämnat skolan för länge sedan så det tipset är helt värdelöst, dessutom är det nog utomordentligt sällan som skolelever pratar om att begå terrorattentat mot politiker eller civilpersoner. Läkaren som fäller yttrandet ska enligt tidningen vara psykiater.

Att Säkerhetspolisen i Norge har missat den här personen är nog ställt utom allt rimligt tvivel, problemet är att folk som bestämmer sig för dylika illdåd knappast annonserar om det direkt. Det gjorde de inte igår, och det gör de definitivt inte i morgon heller.

it Andra om: , , , , , , , , , , ab12345 ex12345 dn12345 svd1234 ekot123 svt123 gp123


28 svar till “Psykisk sjuka ska hittas i Skolan? Igen?”

 1. Samma sas vif TV nyheter idag (vem det nu var). Skolan ska ju fixa allting idag men de klarar inte ens att lära alla barn att läsa så mycket hopp finns nog inte att de kan hitta terroristerna.

 2. Jag tror att uniformen han använt är en paraduniform från amerikanska marinkåren. Dekorationerna han bär har han köpt och sedan beskrivit i sitt manifest där han ägnat massor med tid åt att hitta på en alternativ historia omkring dessa. Själv får jag vibbar till den tid i min ungdom då jag spelade rollspel och ägnade massor med timmar åt att befolka en värld för mina medspelare att utforska…

  Frimurarorden brukar faktiskt visa de lokaler där man tar Johannesgraderna, däremot så visar man inte de lokaler som hör till högre grader, detta för att inte förstöra upplevelsen för kommande frimurare. Pedagogiken som ligger bakom frimureriet förutsätter att man inte i förväg skall få veta vad som händer vid en gradgivning. Jämför med skolans värld, om du vet frågorna innan en examen så visar inte resultatet på provet din verkliga kunskap.

  • Jag tillåter mig att vara utomordentligt skeptisk till hemliga sällskap med lika hemliga riter. Skulle bara hälften av alla rykten som går kring frimureriet innehålla ETT korn av sanning så vore det bedrövligt. Det finns andra föreningar för dem som vill klia varandras ryggar som Lions, Rotary m.fl…

  • Ett av de sällsynta vettiga svar jag läst på nätet om frimurarna. Självfallet är det en högst egendesignad dräkt pyntad med diverse antik och loppisfynd. Inga uniformer förekommer inom det svenska frimureriet om man undantar fracken som även används vid bröllop, nobelfester och andra ”suspekta” sammanhang.
   För den som till äventyrs vill vidga sitt vetande – eller bekräfta sina fördomar – rekommenderar Jag Svenska frimurarordens egen hemsida : http://frimurarorden.se/
   P.s Norska frimurarorden är en helt självständig organisation som dock arbetar efter samma principer som den svenska.

 3. Anledningen till att skolpersonal ska vara vaksamma, får jag ANTA, är att de ska upptäcka om det kommer någon nisse in på skolan där de jobbar för att skjuta folk. Förmodligen är det därför de nämns tillsammans med polisen som ”de som är satta till att vara vaksamma” – skolpersonal har ansvar för elevernas säkerhet.

  För övrigt heter Tempelriddarna ”Ordre du Temple” eller ”Templiers” på franska. Du kanske tänker på Prieuré de Sion, vilket är något helt annat. Båda är i allt väsentligt utdöda katolska sekter.

   • Vilken Wiki är det du menar? Engelska Wikipedia skriver ”Ordre du Temple or Templiers” på franska och den svenska Wikipedia har ingen fransk översättning. Uttrycket ”L´Ordre de Sion” förekommer inte i någon av texterna alls.

     • Knappast. Att hacka på fascister, vare sig de heter Breivik, eller Liberman för den delen, är inte negativt. Däremot ville jag påpeka ett faktafel jag hittade. Breivik hävdar sig vara medlem av någon slags återupprättad Tempelriddarorden han har hittat på, inte Prieur de Sion. Det är två olika organisationer.

      • Vad jag vet så är det bara en, hans imaginära tempelriddarorden finns antagligen inte annat än i hans huvud.

       • Där är vi överrens. Han hävdar att det finns några till inblandade, någon slags kompisklubb för potentiella massmördare med fascistiska idéer.

        Men killen sprängde en regeringsbyggnad som en avledning för att avrätta nästan 90 ungdomar ur nästa generations (som han såg) maktelit, i ideologiskt urval, och han gjorde det – som jag förstår det av hans manifest – som någon slags marknadsföring: han funderade på andra aktioner men kom fram till att detta var bästa sättet att få uppmärksamhet. Det är också därför han tycks vilja ha en väldigt uppmärksammad, öppen rättegång, för marknadsföringsvärdet.

        Om det nu finns fler som deltar i hans imäginära klubb torde det ju därmed finnas ett uppenbart intresse i att luska ut vilka dessa är, innan de också får för sig att skrida till verket.

        • Jag hoppas och tror att det inte finns det. Lider man av samma åkomma som han så tror jag möjligen att man kan tala med dem, lyssna på dem, skoja med dem, men ingen i närheten ser något av dem…

 4. Han är tyvär inte så olik många andra höger extremister jag har sett.

  Jag har sett hans 12 minuter långa film han hade på Youtube och jag har börjat läsa hans manifest som nu sprids som en löpeld över internet. Jag är också rädd att detta ska inspirera andra nu sovande extremister till aktioner. Hnas fiender var inte bara muslimer utan också socialister, marxister, liberaler, humanister och nazister. Han talar om ett heligt korståg för att rena Europa från dessa.

  Han har varit i kontakt med grupper som EDL och Gert Wilders grupp i Holland.

  Nu försöker extreme krista grupper placera han som en frimurare och inte en kristen men nu är det så att för att vara medlem i dem så behöver man i många loger vara kristen

  • I hans manifestation skriver han att:
   Han har skrivit i boken han skickade ut innan dådet att -”Regarding my personal relationship with God, I guess I’m not an excessively religious man. I am first and foremost a man of logic. However, I am a supporter of a monocultural Christian Europe.” Dvs han verkar alltså inte vara någon ”extrem kristen” person.
   samt
   ”As for the Church and science, it is essential that science takes an undisputed precedence over biblical teachings. Europe has always been the cradle of science and it must always continue to be that way.”

   • Det finns flera ställen där han motsäger sig själv och hans avslutning med att han ska sitta och festa med Gud i paradiset efter hans attentat (ja han planerade att låta polisen döda honom)och bli en martyr. Låter inte som en icke fundamentalist enligt mig.

 5. Frimurare har varit på tapeten för inte så länge sedan då man försökte forskar kring ett mycket farligt samhällsföreteelse som blev fullt syngligt först i och med invasionen av Irak, nämligen Blackwater. En hel stad höll på att förintas tack vare dem, Falloja. De var så råa och bedrev rena slakten på befolkningen. När befolkningen fick panik och reagerade lika grymt, jämnade man Falloja med marken. Man jämnade staden med marken med sådan ammunition att Fallojaborna får vara glada om de någonsin kan föda några friska barn mer.

  • mycket farligt samhällsföreteelse som blev fullt syngligt först i och med invasionen av Irak, nämligen Blackwater.

   Källa?

   • Källor! Blackwaters grundare och ägare är tempelriddare och hans legosoldater rör sig ofta med pass från tempelriddarstaten som har ambassader men inget territorium. Jag trodde att det här var allmän kunskap.

     • Att vika foliehattar är ingen allmän kunskap vad jag vet. Men det vore väl nyttigt för dig att försöka ta reda på fakta än att gissa graden av kompetens i påhittade benämningar som besparar dig tankens möda. Jag tycker att det är spännande att betrakta kompetensen hos dem som utvecklat bruket av skygglappar till en konstform.

 6. varken, SÄPO, MUST, FBI, CIA eller Mossad hade kunnat upptäcka denna stolle i tid, då han skrev inget direkt hot innan han gjorde det, han bara hade ett datum som han höll för sig själv, sedan så körde han…

 7. Det högst verkliga, konkreta hotet från höger-extremismen, hur ska det det hanteras? Det är en fråga som nog många i landet nu vill att riksdagen ska avbryta sommarlovet(!) för att debattera intensivt. Media bör givetvis också understryka faran från högerpartierna på ytter(?)kanten; dansandet i folkdräkt & den ungdomliga ”piggheten” har kollrat bort många, i grunden goda, väljare. Socialdemokratin har givetvis ett ENORMT ansvar nu för utvecklingen framöver, dess politiska kursändring är faktiskt den grundläggande orsaken till varför det politiska (skräck)landskapet ser ut som det gör.

 8. Är inte ett av problemen att sådana personer som Breivik ersätter umgänge med normalt funtade personer med samma stollar som han själv via nätet? Se bara på alla som fastnar i olika sekter. De isoleras från samhället för att inte börja tänka kritiskt. Om man då isolerar sig med likasinnade så får man sällan höra kritik.

 9. fra boken ”Frimurernes hemmeligheter, fortalt fra innsiden” (2009) av Roger Karsten Aase, selv frimurer til 9. grad før han ”hoppet av”, side 465;

  ”I 1826 bestemte daværende konge av Sverige at alle mannlige medlemmer av kongehuset automatisk skulle bli medlemmer da de ble født, men at de ikke fikk bære det røde halskorset før de hadde fått 11. graden i frimureriet… Kongen kan innlemme medlemmer fra andre land, og han er også det svenske frimureriets høyeste beskytter og bærer det røde halskorset. Man antar at kongen selv er frimurer, da ingen i følge statuttene kan være Stormester i Carl XIIIs Orden uten å inneha ellefte graden i frimureriet… Også Stormesteren i Norge, Ivar A. Skar, er medlem av Kong Carl XIIIs Orden og aksepterer svenskekongen som Stormester og Guds stedfortreder i frimureriets høyeste grad.” Så kanskje norsk frimureri ikke er helt uavhengig av det svenske?

 10. Jag tror inte att det går att upptäcka”knäppgökar” redani skolan.
  Många beteer sig på ett helt oklanderligt sätt.