Prioritet Finans knäcker IFK Göteborg?


Gårdagens Uppdrag Granskning kom som en kalldusch för IFK Göteborg, Hammarby handboll och Redbergslid. De trodde att de hade skaffat sig en ny sponsor som hade tillräckliga finansiella resurser för att kunna stödja dessa lag även framöver, men idag finns det anledning att fråga sig om företagsgruppen runt Prioritet Finans kommer att finnas kvar på andra ställen än i historieböcker och i diverse polis-
utredningar.

Företaget har enligt Uppdrag Granskning varit inblandade i affärer med grovt kriminella, det talas bland annat om Uppsalamaffian, Naserligan och Bandidos. Dessutom visade Uppdrag Granskning att företaget var villigt att medverka till penningtvätt. Företaget skulle vid behov leverera stora kontantbelopp så att chaufförer kunde få sina svarta löner, jag vill minnas att UG visade upp sju områden där Prioritet Finans samarbetade med kriminella, och är bara hälften korrekt så kommer företaget att försvinna från marknaden.

Dessutom var det pinsamt för IFK Göteborg att de avvisade Uppdrag Gransknings reporter på ett bryskt sätt, något som de givetvis ångrade i samma stund som inslaget visades i programmet. Nu kommer givetvis IFK:s supporterskara fråga sig vilka inom föreningen som hjälpt Prioritet Finans att bli ”stjärnsponsor” och därmed försämrat IFK Göteborgs varumärke rejält. De allra flesta är nog av den uppfattningen att föreningens ledning har smutsat ner klubbens rykte på ett dramatiskt sätt.

Dessutom kan man ju ställa sig frågor om Prioritet Inkasso, Prioritet Kapital och de andra företag som finns i koncernen. Är de lika belastade med kontakter bland grovt kriminella så borde givetvis Finansinspektionen agera omedelbart. Nu är tydligen ekobrottsmyndigheten redan inblandad, och själv skulle jag inte bli förvånad om flera av Prioritet Finans anställda anhålls redan idag. Ska polisen klara av att utreda denna härva så måste man antagligen försäkra sig om vissas medverkan i en sådan utredning. (forts nedan..)

Alla som såg programmet blev nog helt på det klara med att det inte finns särskilt mycket rent mjöl i de påsar som vi blev förevisade, samtidigt är det skakande att våra myndigheter har så utomordentligt dålig kontroll av företag som verkar inom finansmarknaden.

För IFK Göteborg,Hammarby handboll och Redbergslids handboll handlar det idag om skademinimering. Jag tvivlar starkt på att Prioritet finans finns kvar som sponsor efter helgen, om inte annat så måste man agera för fansens skull. Att se favoritklubben spela matcher i en tröja som gör reklam för ett skandaliserat företag gör knappast fansen speciellt glada.

it Andra om: , , , , , , , , , , , , , , , ab1 svt gp1 ex dn svd


5 svar till “Prioritet Finans knäcker IFK Göteborg?”

  1. Ja, så här kan det gå när våra gamla f.d. hederliga svenska idrottsföreningar, ofta liksom IFK Göteborg med rötter i svensk arbetarrörelse, när dessa vill försöka att (som i IFK Göteborgs fall) till nästan varje pris vill skaffa sig ekonomiska muskler för att försöka komma ut som europeisk/internationell storklubb. DETTA kommer ALDRIG att funka här i vår svenska idrottskultur. Idrottsrörelsen här i Sverige har djupa rötter som folkrörelse. Den internationella sportkulturen att skaffa sig stora ekonomiska muskler för att nå internationell/kommersiell framgång funkar helt enkelt inte i Sverige. Vi är i alla avseenden för små för sådana planer/tankegångar. Vi kan av och till tillfälligtvis och kortvarigt konkurrera internationellt i olika idrotter, men då handlar om att vi är ganska duktiga på att i folkdjupet ta fram, utveckla och vårda de talanger vi ändå har hos oss. Att anstränga sig såpass att i detta lilla land skaffa sig ekonomiska muskler för att nå internationell konkurrenskraft, ja då är sannerligen inte konstigt att man hamnar i situationer typ IFK Göteborg nu, men detta är inte det första och troligen heller inte det sista fallet vi serav idrottsklubbar som går vilse i den ekonomiska djungeln. Tragiskt, jag bor själv inte i Göteborg men har länge gillat IFK Göteborg på distans. Men inte nu längre.

  2. Nu är det dags för ekobrottsmyndigheten att ta tag i saken. Om inte kommer mitt fötroende för förmågan att bekämpa brott minska rejält nu när det känns som att de redan har försummat att ta tag i Saab-affären.

  3. Stackars IFK har inte begripit något tror jag. Jag hörde en intervju i radio med styrelseordföranden som påstod att dom inte tänkte ändra något i avtalet med Prioritet Finans. Dessutom finns inte en rad på IFK’s hemsida om UG’s program vad jag kan se. Jag trodde faktiskt att idrottsklubbar var lite noggrannare när dom valde sponsorer. Men allt är visst till salu numera – det är bara en prisfråga!