Pressetik och Haiti


[column width=”49%” padding=”2%”]
Som vanligt så får Aftonbladets chefredaktör försvara sig för de undantag man gör från pressetiska regler. Själv kan jag tycka att det är lite onödigt.

Jan Helin/AB: ”Katastrofen i Haiti är ofattbar. Inga säkra uppgifter finns, men allt fler uppskattningar pratar om 100 000 döda och 2,5 miljoner människor som är drabbade. Inget vatten, ingen el. En till synes oändlig mängd lik som kantar gatorna. Om uppskattningarna stämmer är jordbävningen en av de största katastroferna i modern tid efter Tsunamin.

Sitter i skrivande stund och tittar på de fruktansvärda bilderna som i natt kommer från Haiti. Normalt är vi restriktiva med att visa bilder av lik i tidningen, men vid katastrofer som den här menar jag att det är nödvändigt att gå ifrån den policyn för att vi ska förstå vidden och djupet av det fansansfulla.”

En katastrof av den dimension som drabbat Haiti ska givetvis skildras med de bilder som krävs. Vi talar idag om 50 000 bekräftade dödsoffer och man tror på fullt allvar att slutsiffrorna kan bli ända upp till 200 000 döda. Man ska givetvis inte visa de allra värsta bilderna, för dem har tidningarna också tillgång till, men ett litet torg fullproppat med döda människor illustrerar allvaret i katastrofen utan att för den skull utsätta enskilda offer för kränkningar.

Det vore utomordentligt illa om tidningarna valde att skildra det inträffade med mer neutrala bilder förställande enbart hus som har rasat. Själv har jag tittat igenom en del av det utbud som media har, för som vanligt har http://www.boston.com/bigpicture/ samlat ihop en försvarlig mängd pressbilder och visar dem för intresserade, i en del fall försedda med en varningstext som man måste acceptera innan bilden visas.

[/column]
[column width=”49%” padding=”0″]haiti

Själv är jag ofta kritisk mot i första hand kvällspressen och de överväganden som görs på redaktionerna. Men ibland blir verkligheten så otäck att man faktiskt måste låta läsarna se själva för att kunna koppla samman de svarta rubrikerna med vad som faktiskt har inträffat. Sedan finns det förstås en massa beslut där det handlar om ekonomiska överväganden, det är oftast dessa beslut som gör att många läsare känner förakt gentemot journalister i allmänhet och kvällspressens i synnerhet.

Men man ska inte behöva försvara beslut som inte är fattade utifrån rent spekulativa syften. Och kan man någonsin hävda att det är extraordinära förhållanden så är det nu.

intressant Tags : , , , , , , , ab12 svd12 dn12 t
[/column]


2 svar till “Pressetik och Haiti”

  1. Jag läser bara kvällspressen som ett komplement till seriösa tidningar. Att skriva om ”mjukporr” ena dagen och katastrofer nästa gör ju att man tar allting som skrivs i Expressen och Aftonbladet med en rejäl nypa salt. Jag anser nog att det bästa som kunde hända är att de lägger ner verksamheten för gott…