Presidentkandidat i USA : Obamas budskap till Putin ”Gör som jag säger inte som jag gör”



För snart två veckor sedan publicerade New York Times en öppen ledare av den för mig okände John J. Mearsheimer, professor i statsvetenskap vid universitetet i Chicago och författare till ”The Tragedy of Great Power- politik”, vilket blev ett blogginlägg här. Och nedan återges en artikel 21/3 av Ralph Nader, tidigare presidentkandidat i USA och talesman för konsumenternas rättihgheter. Tänk om man fick läsa sådan klokskap i Dagens Nyheter eller Svenska Dagbladet, i stället för det ytliga stödet till USA:s brutala, utrikespolitik!

Ralph Nader gjorde sig först känd på 1960-talet för sin aktivism för trafiksäkerhet, konsumentintressen och kamp mot storföretag och senare som en förgrundsgestalt för miljörörelsen. Han har kandiderat till presidentämbetet vid 5 tillfällen. Flest röster, knappt 3 miljoner fick han år 2000. Det var knappt 3 % av rösterna, dvs. något under nivån för Centerpartiet och KD i aktuella opinionsundersökningar i Sverige.
Ralph-Nader-675x372-672x372
Idag publiceras ett öppet brev 21 mars till president Obama av Ralph Nader, känd konsumentadvokat och tidigare presidentkandidat. Tror någon att ett sådant måttligt kritiskt brev skulle få publiceras i okritiska DN Debatt? Inte jag, tyvärr.

”Kära President Obama!

När du begrundar dina potentiella drag mot president Putins annektering av Krim (där en stor majoritet av dess 2 miljoner människor är etniska ryssar), är det viktigt att komma ihåg att oavsett vilken moralisk ställning du kan ha haft hos världsopinionen så har skadats av de prejudikat som fastställts av tidigare amerikanska presidenter som inte gjorde vad du säger Putin bör göra – lyda internationell lag.

Under tal om vikten att respektera internationell rätt anklagar du ofta Putins militära engagemang i Krim och annekteringen efter en folkomröstning där den stora majoriteten stödde återförening med Ryssland. Även den mest rättvisa folkomröstningar, t.ex. inom ramen för FN, skulle ha gett majoritetsstöd för Rysslands annektering.

Varje dag bryter dina beslut som president mot internationell rätt, eftersom de inkräktar på den nationella suveräniteten med dödliga drönare,överflygningar och hemliga räder av soldater – för att nämna det mest uppenbara.
RyssKrig-768954

President Bushs kriminella invasion i Irak 2003 och förödelsen där innebär brott mot folkrätten och fördrag som initieras och undertecknats av USA (som Genèvekonventionerna och FN-stadgan). Hur var dina beslut om krig mot Libyen, nu fortfarande i kaos, beslut som varken var förenliga med konstitutionen och inte heller godkända av kongressen.
”Gör som jag säger inte som jag gör” är svårt budskap för ryssar att acceptera då de tolkar din protest som oärlig. Detta är särskilt fallet eftersom Krim blev en del av Ryssland för över 200 år sedan. År 1954 gav Sovjetunionens dåvarande ledare Nikita Chrusjtjov Krim till Ukraina av sympati för vad Ukraina utstå under nazistiska invasionen. Det betydde lite då eftersom båda var ”socialistiska republiker” och en del av Sovjetunionen. Det är inte helt klart om Chrusjtjovs beslut var förenligt med Sovjetunionens konstitution.

Jämför förresten USA:s annektering av Guantanamo från Kuba efter det spansk- amerikanska kriget 1898-1902, som bibehölls sedan Kuba blev självständigt för över hundra år sedan.
Putin untitled

Ryssarna har sina egna bekymmer och de har ett legitimt klagomål och rädsla efter USA:s åtgärder efter kollapsen av Sovjetunionen. Ledda av president Clinton lät USA bygga ut NATO med de nya länderna i Östeuropa. Detta var delvis en affär för att få dessa länder att köpa amerikanska stridsflygplan från Lockheed Martin och dels en onödig provokation mot en transformerad motståndare som försökte komma på fötter igen.

Som student i rysk historia och språk vid Princeton lärde jag mig om den djupa känsligheten hos det ryska folket när det gäller otrygghet västerut. Hitlers angrepp på Sovjetunionentog många miljoner ryska liv. Den långvariga belägringen av staden Leningrad beräknas ha kostat över 700.000 civila liv, vilket är ungefär dubbelt så många som det totala antalet amerikanska soldater som dödades i andra världskriget. Minnena av denna masslakt och förstörelse, samt av andra massakrer och tappert motstånd finns djupt i ryska sinnen. NATO:s provokation var bara en av västvärldens arroganta behandling av postsovjetiska Ryssland, vilket påpekats i sav ryska specialister däribland professor Stephen Cohen. Denna känsla av respektlöshet, i kombination med störtandet av den valda pro -ryska Ukrainas president i februari 2014 (vilket inte var lagligt, trots hans dåliga insatser) förklarar varför Putins absorption av Krim och hans historiska tal i parlamentet möttes med massivt stöd i Ryssland, även av många av dem som inte gillar hans auktoritära regering.

Nu står du inför frågan om hur sanktioner mot den ryska regeringen, dess ekonomi och dess härskande klass . Välkommen till globaliseringen.

Ryssland är tätt sammanflätad med EU, som säljare och köpare av varor, tjänster och tillgångar och i mindre men betydande grad med USA:s regering och dess storföretag såsom olje-och teknikföretagen. Sanktioner kan slå tillbaka, vilket skulle vara mycket värre än om de bara vara helt meningslösa. Obama hök untitled
När det gäller sanktioner tänka på följande: Om Ryssland förespråkade sanktioner mot USA inför Afghanistan, Irak, Libyen, Jemen och andra attacker – skulle detta ha avskräckt dig eller George W. Bush? Naturligtvis inte.
Om du vill ha fortsatt ryskt samarbete då det gäller de kritiska iranska och syriska förhandlingarna, ignorera de krigshetsande neokonservativa som alltid vill mer amerikanska krig, som de och deras vuxna barn undviker att delta i.

Släpp nonsensförslaget att avhysa Ryssland från G8 – ett forum för ledare. Låt USA följa internationell rätt och vår konstitution för att avsluta det amerikanska imperiets insatser över hela världen vilket som har rekommenderats av både liberala och konservativa/libertarianska lagstiftare tillsammans med en stark opinion.

Koncentrera dig på Amerika president Obama och dess många otillfredsställda behov.”


intressant.se Ukraina, , , , , , , , , ,

Ralph Naders artikel New York Times 14/3 NATO-blogg


DN 20/3 Åsa Linderborg, AB DN 17/3
USA-bloggen Annarkia Folkomröstning i Venedig I
a href=”http://sv.wikipedia.org/wiki/Veneto” target=”_blank”>Venedig Daily Telegraph om Venedig-valet Infowars 23/1 Globalresearch Nyhetsbanken 5/12 Nyhetsbanken 11/12 Proletären 20/12 SvD 5/1 2014 Sveriges Radio 17/12
Rozoff i Globalresearch
Annarkia SvD 1/3 DN 28/2 Synpunkt på anti-ukraina propaganda DN 1/3 Svenssonbloggen 1/3 Protester mot polisbrutalitet i USA Polis mot OWS
DN:s ledare 22/2 Expo Nuland om USA:s stöd DN 23/2
DN 19/2 SvD 19/2 Moscow Times Youtube-klipp Artikel med bild av Nuland och oppositionsledaren Globalresearch DN 23/1 Nyhetsbanken 26/1 DN 25/1 Kildén & Åsman Infowars 23/1 AB-intervju med Bildt omkring 25/1 DN 19/12 2013 Globalresearch Nyhetsbanken 5/12 Nyhetsbanken 11/12 Proletären 20/12 SvD 5/1 2014 Sveriges Radio 17/12
Rozoff i Globalresearch Knut Lindelöf 7/2


Ett svar till “Presidentkandidat i USA : Obamas budskap till Putin ”Gör som jag säger inte som jag gör””

  1. Ledaren för Storbritanniens populistiska United Kingdom Independence Party Nigel Farage har fått kritik för att han hävdar att Vladimir Putin förtjänar mer respekt än David Cameron, och syftade närmast på Putins hantering av krisen i Syrien som han ansåg vara ”briljant”.

    Biträdande premiärminister Nick Clegg ansåg kommentaren vara groteks och extrem, (och menade att Camerons föreslagna anfallskrig var mer normalt).