Palme och Polisens förlorade heder


Mordet på Olof Palme är som en kräftsvulst för oss som är lite till åren komna, för oavsett vad man har för politisk uppfattning så accepterar man inte att någon dödar politiker även om man inte gillar dem. Ikväll kommer Leif GW Persson ta upp mordet i Veckans Brott i TV1, och de rader jag citerar nedan kommer från en artikel i Aftonbladet.

AB: ”Låt oss gå 26 år och några dagar tillbaka i tiden, det är i den senare delen av februari 1986. Sven-Åke Grönberg kör E4:an söderut mot Stockholm. I bilen sitter också hans yngre vänner Magnus och Rickard. – Jag visste att de skulle köpa amfetamin. De hade fått tips om någon lägenhet i Kista, berättar Sven-Åke Grönberg. De stannar till vid Tönsbergs-
gatan 9. Magnus och Rickard ringer på en dörr på en loftgång två trappor upp. När de kommer in får de en chock. En man sitter och snurrar med en revolver och säger ”Jag ska skjuta Palme”. De visste då inte vem Christer Pettersson var. Men efter att långt senare ha sett bilder på honom kände de igen honom som mannen i lägenheten.”

Dessa amfetaminkunder tog direkt kontakt med polisen i Gävle när mordet hade skett, och polisen i Gävle kontaktade givetvis den avdelning som då utredde mordet på Olof Palme. Men det kom att dröja många år innan man åter tog upp Pettersson som misstänkt, något som berodde på att Holmér hade hindrat det innan, Holmérs våta dröm var nämligen att det var kurder som låg bakom mordet.

AB: ”En av Palmeutredarna som försökte driva spåret mot Christer Pettersson, före detta kriminalinspektör Thure Nässén, jobbade länge i motvind.

– Vi hade ju uppgifter från tipsare att vi skulle söka mördaren på gatan där busarna höll till. Men då sa Holmér ”du ska inte inbilla mig att Palme blev skjuten av någon jävla gatulangare” och då lades allt det här ner, säger Nässén.

Men tipsen mot Christer Pettersson blev allt fler. I december 1988 greps han och åtalades senare misstänkt för mordet. Pettersson nekade och friades till slut av Svea Hovrätt.”

Det är troligt att bägge dessa citat, ur en artikel skriven av Westlund och Aschberg i Aftonbladet, illustrerar den svenska polisens absolut värsta bottennapp. Det får under inga omständigheter vara så att man låter en polischef styra en mordutredning, och jag tycker att vi nu har sett hur det kan gå.

AB: ”Långt senare, i mitten av 90-talet, avslöjade spelklubbsägaren Sigge Cedergren på sin dödsbädd att han hade lånat ut en revolver till Christer Pettersson månaderna före Palmemordet.”

Som parentes kan jag nämna att en av mina dåvarande klienter, en ”rikspundare” och känd heltidsnarkoman, berättade för mig i bilen på väg ner till ett behandlingshem i Småland att han visste att det var en ”pundare” (amfetaminmissbrukare) som hade mördat Olof Palme. Det berättade han bara en vecka efter mordet, något som jag givetvis förde vidare till den nystartade Palmegruppen. Jag kunde inte berätta namnet på grund av sekretessen, men Palmegruppen hörde aldrig av sig, de var engagerade med att jaga kurder…

it Andra om: , , , , , ab1 dn svd sr


21 svar till “Palme och Polisens förlorade heder”

 1. Jag tycker att mycket tyder på att Christer Pettersson var mördaren och de som utredde mordet är nog av samma uppfattning.

  Däremot inte Leif G W Persson som kommer att ta upp mordet i kväll. Han har väl varit inne på att någon inom polis, säpo eller militären är den skyldige.

   • Om man läser boken ”Inuti labyrinten” som är en noggrann redogörelse av händelseförlopp, vittnesmål m.m. kan man inte hitta något som tyder på att Pettersson skulle vara den skyldige.

 2. Christer Petersson var vid tiden för mordet förhållandevis spänstig, vilket bl.a. polisen spaningsbilder i Gunnar Walls bok visar. CP skulle lätt klarat av trapporna som mördaren gjorde. CP var väl förtrogen med området och var på plats vid bion före mordet. Om CP ville skjuta Palme eller Sigge Cedergren är frågan?

  Vittnet som stod mellan containrarna och som kände CP sedan tidigare säger sig inte känt igen CP som mördaren som passerade. Kan detta bero på att vittnet var uppskakat eftersom han bevittnat en skjutning på håll, mördaren på väg mot honom och han gömmer sig för denne? Under den tiondels sekund mördaren passerar honom på håll har han fokus på att gömma sig och inte själv bli skjuten. Människor och strutsar tenderar då mentalt att stoppa huvudet i sanden. Om jag plötsligt möter en granne utanför porten i mörker så hoppar jag till och det tar oftast någon sekund innan jag fattar vem det är.

  Finska tjejerna. Vem säger att dessa inte är ’attention whores’ som av personliga skäl vill ’ge igen’ en kille på deras gym? Det började som en ploj grej för att få uppmärksamhet och sedan spårade det ur och efter det kunde de inte ta tillbaka det de sagt.

 3. Tillhör dem som instämmer med familjen Palme om att vem som sköt Olof Palme är känt, sen är det en annan sak med det juridiska.

 4. Det där är intressant bara om Christer var skyldig, vilket ärligt talat är väldigt lite som talar för, men något som Aschberg och AB sålt många tidningar på. Att missa detta vittnesmål var knappast det värsta bottennappet och att det skulle ha varit Chrille de såg där är väldigt långt ifrån att vara ens sannolikt. Men det är så AB bygger upp sin ’sanning’ om mordet. Det är sorgligt,för det skapar historia, det bygger ett allmänt medvetande och en tro att det var så det gick till och att polisen hade tagit honom efter en vecka om de inte varit så dåliga. Att på allvar söka sanningen om mordet borde vara viktigare än så.

  Däremot fanns det ju många andra långt viktigare vittnesmål som de aldrig gick vidare med, som pressfotografen som på sin ”polisradio” hörde någon prata om mordet tom innan Palme var på sjukhuset, han hördes inte förrän flera år senare. De vittnen som sett och rapporterat in uppgifter om män med Walkie Talkie, det äldre paret som kom ut från Bingo och kunde klocka tiden exakt (någon minut efter mordet) och såg hur en man med bärbar radio sprang längs med sveavägen bort från mordplatsen, trovärdiga vittnen utan någon som helt anledning att hitta på eller ljuga. Om bara ett av dessa vittnen, (långt mer trovädiga än pundarna som fem år efter mordet pekat ut Christer) hade hörts och tagits på allvar, om en av dessa stämmer är en ensam mördare utesluten. Christer Pettersson hade definitivt inte medhjälpare med skinnjackor och walkie talkie.

  Håller med Jinge, man ska lyssna på GW och alla som på allvar vill veta sanningen.

 5. Man kan nog utgå ifrån att det mest troliga scenariot är det som Aftonbladet presenterar idag, -eller- Leif GW Perssons misstankar mot en Säpopolis, som han har beskrivit i en av sina böcker. GW har en unik inblick i målet och har dessutom en del ”off the record”-info.

  Det ska bli intressant att kolla programmet ikväll, mycket intressant.

 6. Det låter som att det blir ett mycket intressant program ikväll. :-)

  Jag vet inte hur pass allmänt känt det är, men en journalist vid namn Anders Leopold har under mer än 20 år granskat fallet och menar att han hittat bevis för att det var en konspiration som låg bakom mordet. Eftersom bloggen endast tillåter länkar till etablerade källor kan jag bara tipsa om att ”googla” Anders Leopold. Siten jag talar om borde vara den som hamnar överst i listan.

  http://bit.ly/9vwNQG

 7. Min rent spontana kommentar på Crille som gärningsman: Att vara pundare är inte ett motiv!
  Sätt det på Crille och utredningen är fortfarande inte färdig…

  (Bor i hans gamla kvarter och stötte på honom ett par ggr medan han levde.)

  • Enligt somliga så gjorde han det eftersom den där bombmannen/pyromanen var förbannad på Palme, jag minns inte vad det var för gök, men det var ett motiv. De satt nämligen tillsammans och CP hade lovat honom det. Någon av de böcker jag läst (6-7 stycken) handlade om det.

 8. Jag är inte övertygad om att CP skulle skjuta Palme med avsikt eller om det var Sigge Cedergren som var målet. Om han var påverkad och flummig som han verkade vara kan vilket som stämma. Det som är dock olustigt är att polisen rörde till utredningen redan från början magalomaniac Holmer eller icke Holmer. Det finns nog en uns sanning att det kan vara en sammankoppling mellan brottslingar och poliser som vill tjäna lite extra. Vi har diskuterat detta i oändlighet, teori på teori men det är alltid något som är för stort antagande. I fallet Sigge Cedergren finns det mycket som faller på plats men man måste komma över att Palme inte sköts som en statsman utan mer som ett misstag eller som föremål för hat av en pundarsvensson. Det är ett enorm hinder för många att ta man vill att hans död skall vara något stort, döden skall ha mening. Se dock på Anna Lind som knivades av en förvirrad Mihaljo på löst hatiska grunder, hade inte det varit så många vittnen och kamerabilder skulle spekulationerna om sammansvärjningar och utländska agenter stå som spön i backen.

  • Om nu Christer Pettersson ville skjuta Palme, hur i hela friden skulle denna pundare känna till att paret Palme skulle gå på bio och på just denna film denna kväll. Det är inte trovärdigt.
   Om det var Christer P som sköt kan jag bara tro på förväxlingsteorin.

   • Fråga inte mig, men CP lär ha mött dem redan innan bion startade, och väntade sedan på dem utanför. Tyvärr så minns jag inte allt, men jag har läst en förklaring iaf.. :-)

    • Ja, om jag inte missminner mig eller har missuppfattat något så går ju Pettersson- scenariot ut på att Rikspundare P råkade se paret Palme gå på bio, varefter han väntade ut dem för att sedan skjuta Palme.
     Han skulle alltså ha suttit flera dagar innan mordet och dillat om att skjuta Palme. Genomförde han sedan planen genom att ihärdigt smyga omkring på stan, beväpnad med en revolver ”stor som en halv spädgris” för att citera Leif G W, i väntan på att råka hitta sitt mål?
     Verkar inte som den rimligaste av alla teorier om mordet.
     Det har cirkulerat åtskilliga andra vittnesmål, minst lika trovärdiga, som pekar åt div. andra håll.
     Det enda som Palmeutredningen hittills lyckats utreda är väl faktiskt att Palme inte mördades av de kurder som Hans Holmér genast bestämde sig för att ”jaga med blåslampa”

     F. ö. var kvällens TV-inslag tämligen innehållslöst vad gäller Palmemordet.

     • Det betyder att någon annan mördare, med en revolver ”stor som en halv spädgris”, skulle kuta runt på stan med den puffran. DET talar ju MOT en gärningsman från Säpo/Must eftersom de kände till att Palme inte bar skottsäker väst..

      • Jag säger inte att Säpo/Must skulle ha planerat och utfört mordet, eftersom jag inte tror det.
       Det fanns en del kopplingar mellan mörkermän inom bl. a. polisen och div. utländska krafter. Googla t. ex på WACL ”World Anticommunist Leauge)
       Omständigheterna kring kulorna och hur de hittades är ju också märkliga. Vapenfrågan är nog inte 100% klarlagd.

 9. Jag tycker det intressanta i hela Palmemordet är tiden efter mordet? Hans kropp hade knappt kallnat förrän vi hade reklam-TV. Så vi är nog alla skyldiga till hans död. Att det skulle vara Christer Pettersson som var mördaren tror jag inte ett dugg på. Har gedigen erfarenhet av den typen av kriminalitet.

 10. Christer Pettersson klarade lögdetektortestet (sänt i TV för många år sedan). Jag vet att detta inte har bevisvärde i Sverige men ger ändå en indikation, tycker jag, på att han var oskyldig. Däremot var han förstås skyldig till mycket annan grov brottslighet.

 11. Svårt att tro att det var ett ”proffs” med tanke på hur det hela gick till, om man får tro media. Möjligen då en yrkesman som ville framstå som att han inte var det (men det är ju filmernas värld, med tanke på riskerna inblandade). Därmed är polis-inblandning avförd. Märkligast är väl ändå att skulden inte läggs där den hör hemma: att inte livvaktsskydd/noga planerade resor var obligatoriskt. Och löjligt med de upprepade fraserna om att ”oskulden försvann”, som om mitten av 80-talet var någon form av ”flower-power zenit” där ingen låste ytterdörren & alla blåögt litade på andra! Om folk traskar runt med synliga guldklockor i kända ”barrios” på semstern, är det någon som då blir chockad när de blir rånade? Det kanske folk blir? ”-Men hur kunde det hända, jag fattar ingenting!” kanske folk säger? Så slappt & dumt kanske det är på sina håll.

 12. Man får inte påstå saker hur som helst, läs reglerna för kommentarer! / Jinge