Polisen, ett dåligt skämt?


Jag vet inte hur många som ser på Leif GW Perssons program i TV1 på tisdagskvällarna, jag gör det och jag anser att Leif är lika klok som underhållande. Att han dessutom är kunnig och uttrycker sig på ett unikt sätt gör inte programmet sämre.

Förra veckan tog han upp det faktum att den vanligaste åtgärden på en polisanmälan är – avskrivning. Till viss del är det säkerligen befogat, men min egen bild är att man helt enkelt inte vill ha mera arbete. Exemplen som tagits upp i olika sammanhang är skrämmande och problemet är säkerligen mångfasetterat. Det är på tok för många polismyndigheter och det saknas ledning för polisverksamheten i stort.

Detta går givetvis att åtgärda, om det då frigörs resurser så borde dessa satsas på ”miljonbrotten” och grov ekonomisk brottslighet. Skulle man lagföra skummisarna som smiter från skatt så skulle vi säkerligen kunna amortera på statsskulden, jag tror att det rör sig om många många miljarder nämligen.

Jag har haft tillfälle att samarbeta en hel del med polisen i mitt arbete, och rätt så nära mellan varven. Andelen Kvast och Kvant, eller vad de hette, är lika tät som inom andra verksamheter, men det jag haft någon liten inblick i har imponerat. Duktiga och ambitiösa poliser över lag, det enda problemet med dem som jag ser saken är deras yrkesskada, de tenderar att se civila som ”Häktade eller ännu ej häktade”, något som många kan vittna om.

Men titta på Leif GW Perssons program, jag tror att de tror att de även finns på SVT Play, det är i så fall de två senaste som är aktuella när det gäller polisens benägenhet att avskriva alltför många anmälningar.

it Andra om: , , , , , ab ex dn svd sr svt1


12 svar till “Polisen, ett dåligt skämt?”

 1. På tal om för många polismyndigheter, jag har för mig att jag hörde (kan har varit GW som sa det) att Sverige har 21 olika myndigheter. Om det stämmer är det ruggigt, nästan USA klass på det.

 2. Ja det är skrämmande hur polisen i iscensätter avskrivningar i industriell skala – på löpande band helt enkelt! Syftet? Att äska mer resurser. Orsaken att till de så ofta skriver ”spaningsuppslag saknas” är just för att de bär ner ärenden i källaren för att senare visa att hela källaren är full av ärenden, så de har inte tid att arbeta!

  Jinge har du hört talas om de tre kända Pna?

  P1 = Pengar
  P2 = Plats
  P3 = Personal

  Polisen avskriver nästan alla anmälningar med hänvisning till att: ”man vi har ju för lite resurser = P1 eller ”Vi har ju ingen lokal” = P2 eller ”vi är för få poliser” = P3.

  De här tre Pna flyttas sedan runt, runt i olika förhandlingsrum och de resulterar i att de löser färre och färre brott ju mer pengar, personal samt lokaler de får.

  Ja vet inte men kan inte sälja av skiten till tyskland eller nåt och börja på ny kula med GW Persson som chef.

  • Visst Ken! Vad vi behöver är inte poliser som är halvbröder med Einstein utan poliser som kavlar upp ärmarna, spottar i nävarna samt går till jobbet för att arbeta åtta timmar per dag! Inget annat!

 3. Sedan är det viktigt att tänka på hela kedjan. Måste tänka även på domstolarna och fängelse. Att har väl skett nerdragningar även inom domstolarna. Då riskerar bättre polisarbete bara leda till längre köer i domstolar, med sämre rättsäkerhet och avskrivna domar som följd. Vet inte om fängelse, men är nog svårt att bedriva vettig rehablitering om de blir för fulla. Fast där kan man kanske lösa problemet delvis genom fotboja och andra alternativ till fängelse.

  • Tvärt om Räven! Domstolarna har fått ökande anslag – i och för sig efter att släppat efter i många år.

 4. Polisen prioriterar brott där minst resurser läggs för att lagföra brottslingar. Millionbrotten skiter de i! Polisen ÄLSKAR brott där datorer är inblandande då all bevisning finns i chattloggar, mail samt historik då är det bara att beslagta burkarna och vänta i fikarummet – detta gör det hela så enkelt för dem att de helt enkelt slöar till. Hederligt gammaldags polisarbete tar betydligt längre tid och ger mycket mindre utdelning.

 5. Få uppklarade brott trots fler poliser. Färre brott klaras upp, och det tar längre tid för polisen att rycka ut – trots en miljardsatsning.
  Vi har också fått fler poliskommissarier, kanske av kommissarie Bäckström kaliber, och då blir inte så många fall lösta.

 6. Nu i veckan kom senaste programmet av Veckans Brott och mycket riktigt har det strömmat in tiotusentals vittnesmål om polisens overksamhet på på deras sait: https://tipsapejl.svt.se/miljonbrott/?brott= Strax efter dyker även Leif GW Persson upp i ett debattprogram i TV4 där frågan debatteras vidare! De ansvariga, högre, polisbefälen replikerade som de brukar göra med ”vi måste bli bättre” samt att ”vi tar åt oss av kritiken.” Jo morsning och goodbye! Samma visa har vi hört i årtionden.

  Konkurrensutsatt polisen! Sparka inkompetenta och overksamma utredare de kan bli kanonmat nåt åt FAS3 eller nåt?

  • Jag ska göra det lätt för de högra ansvariga polisbefälen i detta land att göra processen kort med overksamma polisutredare:

   Det är inte många arbetstagare i Sverige som vet att lydnadsplikten för en arbetstagare är nästan lika absolut som den som gäller för militärt befäls order till underlydande personal. Detta fastslog AD redan i en dom 1934, ArbetsDomstolen 1934 nr 179. Oberoende av avtalets lydelse och fackets tolkning av detta har arbetstagaren en absolut lydnadsplikt, och ordervägran, i synnerhet upprepad sådan, är saklig grund för avskedande.
   (Källa AD 2010 Nr 81)

   Alltså: ”Från och med i dag Herr Kristiansson och Kvant gäller följande: Minst fyra utredningar per dag skall klaras upp så att allmänheten förtroende återupprättas det är här Ni kommer in. All Er aktivitet loggas och hörsammar inte inte denna order så är det avsked på grund av ordervägran som gäller! Några Frågor? Bra! Klockan går och Ni har exakt 7 timmar 59 minuter och 55 sekunder på Er att behålla jobbet! KÖR!

 7. Kristiansson och Kvant var det ja :)
  Väldigt nära verkligheten ibland. T ex att missa en mördare för att man hamnat i mungemäng med en fyraåring på vägen till Arlanda.
  Och det var ju inte Potatisgris barnet sade heller. Det var Polis Polis Potatismos.

  K&K’s ointelligens är bortbyggd via polishögskolan numera. Istället är dumheten inbyggd i polisorganisationen och uppflyttad till ledningsnivå.