Petter Northug


Ingen tvivlar väl på att den norske Petter Northug är en extraordinär skidlöpare, men idag, den sista av de vinterolympiska dagarna så vet dessutom alla att han är en av Norges värsta pratmakare.

Idag har han sista chansen att ta guld i Vancouver men personligen skulle jag inte sätta många kronor på att han klarar av uppgiften. Det mesta runt den skidåkaren tycks vara prat, mycket prat dessutom. Att man som idrottare emellanåt visar upp en kaxig attityd är väl inte helt ovanligt, men Northug är unik när det gäller förmågan att misslyckas när det gäller. Lyssnade man till hans tal före OS så lät det som att han var tvungen att frakta hem medaljerna sjövägen efter OS eftersom det skulle bli för tungt att ta dessa på flyget, och trots att det numera bevisats flera gånger att han inte klarar av att leva upp till förväntningarna så fortsätter han sitt oefterhärmliga tal.

Det är möjligt att han roar sina landsmän med den attityden, men personligen anser jag att den bara är tröttsam. Alla som sett honom tävla vet hans kapacitet, men tyvärr verkar den i första hand vara en verbal sådan.

En annan effekt av hans oupphörliga självhävdelse är förstås att svenskarna, som normalt alltid hejar på Norge som andranation, nu håller tummarna för att de norska deltagarna ska misslyckas. Sist skyllde han sitt stavbrott på Marcus Hellner, och tidigare har det varit skidteknikerna som fått skulden. Vad han ska skylla på efter femmilen funderar jag en hel del på och mitt tips är – motvind.

intressant Tags : , , , , , , , , ab1 tv2no d n1 svd pol t


16 svar till “Petter Northug”

 1. Northug är ganska kul tycker jag, från detroniserad efter dubbeljakten till normal kaxighet bara ett dygn senare. Jag tycker att han behövs i en ganska anonym längdskidvärld, och hans kaxighet är ett bevis på att svensk skidåkning är tillbaka på allvar, Northugs svada fungerar nog som en slags utdrivning av den gamla blågula demonen. Ingen norrman vill ha en ny Wassberg/Svan-epok. Bara svenskarna förmår skaka av sig hans psykningar så får han snacka bäst han vill.

 2. Man måste ju tänka på att det inte är så lätt att vinna en individuell guldmedalj i ett OS, alla kan ju inte vara starka som svenskarna…

 3. Jeg tror Petter Northug har skadet Norge omdømme, ikke bare i Sverige, men i hele ski verden. Når han går opp med andre skiløper i oppkjøringen og bare stirrer på dem og smiler mens han skader hele ski. Jeg skammer meg.

 4. Northug är dock en otrolig skidtalang, och han var den som betydde mest för att ro hem silvermedaljen i långa stafetten liksom guldet i den korta. Dessvärre är han en lika dålig vinnare som förlorare, det är inte direkt ”kaxighet” han har. Om han vinner så är det aldrig för att någon annan är bättre, utan just på grund av divese olyckliga omständigheter.

  Dessutom ogillar jag att han tenderar att lägga av och slöåka när han inser att han inte kan ta medalj, som under 15km-loppet (där han gled in som nummer 41). Jag tycker det är charmigt med de som tar ut sig ordentligt och ger allt, trots att de ”bara” åker in på 10 plats.

 5. Ser at det i Norge og spesielt Sverige foregår en mediekampanje mot Petter Northug.
  Misunnelse(svartsjuka) og det faktum at PN ikke bestandig er villig til å godta pressens ofte urimelige premisser har gjort at han har blitt et takknemlig (tacksamt)offer.
  Norge har dominert siste års langrennssport og det kan jo være vanskelig å svelge for enkelte svensker som føler sin verdighet krenket av å ha en økonomi som nå for første gang lagger etter den norske. Kan trøste dere med at dette er av midlertidig karakter, oljen tar snart slutt. I mellomtiden har vi verdens beste langrennsløper, da forutsatt at det ikke er abnormale, freaky forhold i løypene(spåren) og at han ikke har mye dårligere ski enn sine konkurrenter.
  -So lighten up ! Som vi sier i Norge.. :)

  • KUl att ni är duktiga på skidor, annars hade ni ju varit efter oss svenskar i alla andra sporter tex fotboll hockey friidrott…. så jag unnar er era segrar i skidor för det är ju det ända ni har i sportväg=) !

  • Men du, chill va? Det är ju just sådana här dumheter som föder den fiktiva tanken på att det skulle finnas något att vinna på att vara tupp på den lika fiktiva gödselstacken. Svenskar och norrmän som håller på som du är fan inget annat än patetiska. Det är SPORT det handlade om. Ett par brädlappar man ska hasa omkring på för underhållningsvärdet. Något i sig fullständigt oväsentligt om man betänker att folk svälter och blir offer för krig och andra otrevligheter, även när svenskar står på dem.

   • Eva skriver du till mig eller till Ola? svårt att tolka när du skriver ”Svenskar och norrmän som håller på som du är fan inget annat än patetiska” Skriv lite tydligare, så man vet vem du riktar dig till!! Sen så tycker jag du borde ta och lugna ner dig lite.. det är ju nämligen som du säger bara sport vi pratar om, att man inte skall kunna disskutera idrott utan att du kommer och drar in krig och liknande som inte har något med diskusionen att göra överhuvudtaget tycker jag mest verkar vara ett skrik på uppmärksamhet från din sida, ta och slappna av lite…. Folk har rätt att prata om sport även om du uppenbarligen inte tycker det!!

 6. +1 ha ha !

  Ikke for å gjenta slitne (trøttsamma)Sverige vs.Norge-klisjeer(klyschor(?), men når det bor 8 mill. i Sverige og 4.5 mill. i No så gjør vi det ikke så dårlig..

  Sverige er verdens nest beste land..

  Peace and Love from Norway !

 7. Petter Northug må vara kaxig och arrogant, men ingen kan ta ifrån honom att han också är en riktigt bra skidåkare och närmast oslagbar (ännu så länge ;) i en spurtuppgörelse man mot man. Så grattis Petter Northug och Norge till femmilsguldet.

 8. Jeg gratulerer deltakerne med meget gode prestasjoner!
  Det er de 3 første plassene som teller. Her kom Norge desverre på bare 4. plass, og Sverige på en god 7.plass!

  Norge er på 1.plass gjennom tidene.

  Hemmasløjden ventar….

 9. Det var väl skönt att den stora bäbisen vann tillslut, annars hade han väl aldrig slutat gråta!!

 10. Jeg skal begynne med å si gratulerere med ett bra OL.

  Jeg har ikke orket å lese alle innleggene her så det er mulig det jeg skriver har vært nevnt før, beklager på forskudd. :)

  1. Det skrives mye om at Northug skulle ta gull i alle distanser og at Ol skulle være en eneste stor triumf. Northug sa selv(til og med på Svensk-TV) at han ville være fornøyd om han kom tilbake med 1 gull. Personlig tror jeg han håpet og trodde på mer, men han sa altså 1 gull. Det er andre som har hauset opp og snakket om medaljer i alle distanser. HAn kom hjem med 2 gull 1 sølv og 1 bronse etter 6 distanser. Rimelig bra uttelling spør du meg…

  2. Jeg skal være den første til å innrømme at Northug er tøff i kjeften(kaxig?). Men igjen, mye er media skapt. Etter at den norsk-svenske ”krigen” i media startet var jeg ofte innom Expressen og Aftonbladet(også SVT, men det var mer edruelige reportasjer der) og reportasjer som ble gjengitt fra norske aviser var blåst opp og klippet i stykker for å skape trøbbel. Reportasjen som hevdet at Northug skyldte på Hellner etter stavbruddet var på trykk FØR Northug i det hele tatt hadde uttalt seg til pressen. Åge Skinnstad(sjef for det norske herrelandslaget) formidlet till NRK at staven til Northug hadde blitt ”tråkket på”. Like etter på ble Hellner intervjuet og han fortalte at det var han som hadde tråkket på den, og at det er sånt som skjer. Og det er sånt som skjer, det er høy fart og fellesstart…

  3. Jeg er enig i at om du i enkeltløp ikke har dagen og du ser at du ikke har sjangs på en respektabel plassering i ett løp så kjører du på og gjør ditt beste. Dette gjorde ikke Northug på åpningsdistansen i OL, han gikk bare rolig rundt uten å gå for konge og fedreland. Men det skjønner jeg godt! Hva er vitsen med å ofre resten av OL for å få en 20 plass i stedet for å haven på 41. plass når du skal gå 5 løp til i løpet av få dager? Ol kommer hvert 4. år, Northug hadde sjangs på medalje i alle starter, det er ikke sikkert han hadde kommet hjem med 4 medaljer dersom han hadde ofret formen for å komme på 20. plass. Han fullførte, det var det ikke alle som gjorde. I OL teller bare 1-2-3, nummer 4 er ALLTID en skuffelse.

  Regner ikke med at dere bryr dere, men godt å få sagt det alikevel.