Per Gudmundson om Sverigedemokraterna

Att Jimmie Åkessons debattartikel väckt en berättigad uppmärksamhet är klart, och min inställning till Aftonbladets publicering är positiv. Det var bra att folk själva får läsa om partiets åsikter, även om det givetvis också är stötande att läsa sådant i landets största tidning.

I en något mindre tidning som ägs av samma koncern skriver Per Gudmundson. Och idag ondgör han sig över en struntsak, hans problem är att Socialdemokraterna röstat efter sin övertygelse i Trelleborg, och att de rasistiska Sverige-
demokraterna delat sossarnas uppfattning och röstat likadant.

Per Gudmundson/SvD: ”I Ekots lördagsintervju i helgen sade Mona Sahlin att ”man kan aldrig bygga en politisk majoritet i någon politisk instans på Sverigedemokraternas stöd”. Men S lever inte som man lär. I måndags var det omröstning i fullmäktige i Trelleborg, om den av det borgerliga styret införda skolmåltidsavgiften. S och SD vann med 29 mot 22. Men det är förstås en struntsak.”

Jag lyssnade också på Ekots lördagsintervju men hörde aldrig Sahlin uttala att (S) skulle lägga ner sin röst eller rösta tvärtemot de främlingsfientliga vare sig i kommuner eller i andra forum där de kan bli invalda. Diskussionen var snarare om man skulle acceptera att (SD) fick en vågmästarroll i en kommande riksdagsomröstning om vem som ska bli regeringsbildare i händelse av att de kom in.

Expressens ledarskribent Ann-Charlotte Marteus uttryckte också sin förvåning över Svenska Dagbladets ledarredaktion för ett tag sedan.

Ann-Charlotte Marteus/Expressen:Kan en regering med självaktning samarbeta med dessa nationalstollar? Det tycker Svenska Dagbladets ledarskribent Per Gudmundsson. I högertidningen ”Svensk linje” talade han för en tid sedan om vikten av att inlemma Sverigedemokraterna i ett regerings-
underlag.

En framtida alliansregering bör ge SD ”politiska köttben”, tycker han. Exempelvis kan man förbjuda slöjor ”på vissa håll”.

SD
Själv har jag under en längre tid följt Gudmundsons skrivande. Han är en duktig skribent, men han halkar allt som oftast till tämligen rejält i sitt tyckande. Den som följer hans skrivande i Svenskan vet detta och det är många som inte längre fäster något avseende vid hans texter. En av orsakerna är förstås hans egen blogg, en hemsida som är fylld med samma sorts islamofobi som Åkesson uppvisar. Att han anser att en kommande regering bör ge de främlingsfientliga politiska köttben förvånar knappast. Men vad värre är, bloggens kommentarsmöjligheter är obegränsade. Det betyder att allehanda rasistiska kommentarer exponeras på bloggen, och de raderas inte.

Orsaken är enligt honom själv att han är för det fria ordet. Han är så till den grad för det fria ordet att han alltid protesterar ljudligt när andra åsikter förs fram med stöd av samma argument. Det är ett beteende som förr eller senare kommer att begränsa hans egna möjligheter att vara megafon för sådant som andra upplever som ren främlingsfientlighet.

intressant Andra om: , , , , , ab1 t

  9 comments for “Per Gudmundson om Sverigedemokraterna

 1. Kerstin
  21 oktober, 2009 at 12:58

  Det är väl värt att läsa intervjun med Per Gudmundson i tidningen ”Svensk Linje”, där han talar om att moderaterna borde använda sig av ”politiska köttben”, som t ex att förbjuda slöjor på vissa ställen (det har ju redan centerpartistiska riksdagsledamöter tagit fasta på), förbjuda täckande kläder i badhus, stoppa muslimska friskolor, stoppa all invandring från specifika länder t ex Irak, för att stjäla initiativ från SD i specifika profilfrågor. Enligt Per Gudmundson är den övre gränsen för främlingsfientlig populism i Sverige 46% av befolkningen, och därför borde moderaterna utnyttja denna möjlighet.

 2. 21 oktober, 2009 at 21:56

  Gudmundson är precis och balanserar på gränsen till en anmälan om HMF. Jag kommer inte att tveka en sekund att anmäla honom.

  • Mange
   21 oktober, 2009 at 23:15

   Den gränsen passerade väl han för många år sedan, larva dig inte!

   • 22 oktober, 2009 at 20:41

    Larva dig inte själv, tönt!

    Tror du verkligen att det han spyr ur sig skulle få honom fälld i en svensk klassdomstol!? Undrar vem som larvar sig jag.

    • 22 oktober, 2009 at 21:00

     Vad larviga ni är… :-P

 3. Sara G
  22 oktober, 2009 at 09:04

  Med tanke på att Gudmunsson inte modererar sin blog, utan låter diverse razzar och nazzar, utan någon som helst censur, framföra sina fördunklade tankegångar, så borde det väl gå att polisanmäla Gudmunsson för hets mot folkgrupp.
  Dessutom underblåser han ju själv den hetsen, att han är en skicklig skribent gör väl snarare saken värre?

  • 22 oktober, 2009 at 09:06

   Givetvis. Jag har sett kommentarer på hans blogg som jag bedömer som klara fall. Plus en del bloggtexter oxo…

 4. Erik
  22 oktober, 2009 at 12:23

  Visst är det härligt att man kan bli arg och uttrycka sig fritt.
  Jag älskar Sverige!

 5. Rogge
  22 oktober, 2009 at 13:59

  Att Gudmundson tillhör ”Avgrundshögern” är inte speciellt svårt att konstatera när man läser vad han skriver och uttrycker på annat sätt. Man kan ju naturligtvis strunta i honom, med det allvarliga är ju att han skriver på en av de största tidningarnas ledarsida. Det innebär ju att han framför denna tidnings syn på t.ex. invandring. Vi ser tyvärr en glidning i media mot ett allt mer populistiskt uttrycksätt och då ser vi sådana stollar som Gudmundson få utrymme t.o.m. på ledarsidor, men även i TV och andra sammanhang. Senast såg vi honom framföra sina främlingsfientliga synpunkter i Agenda. Det börjar finnas anledning att se upp med SD och dem som för fram deras åsikter!

Comments are closed.