Pensionera Zlatan


Zlatan Ibrahimovic är en i många stycken gudabenådad spelare, samtidigt är han ett nära två meter långt problembarn. Nu är han utvisad igen och det i Italiensk fotboll. Dessutom har han inte gjort mål på länge, det ser med andra ord ut som om han återupprepar utvecklingen i Milan, den som inleddes i FC Barcelona.

I den senaste landslagsmatchen visade han upp en boll- och speluppfattning som var helt outstanding, i trängda lägen så hittade han ofta en medspelare med en kortpassning, ofta i lägen där vanliga spelare skulle ha missat helt. För att få ut maximal nytta av Zlatan så har han dessutom fått en fri roll och resten av landslagets offensiva spelare har getts i uppgift att vara hans uppvaktning. Dessutom har han getts rollen som lagkapten, något som kan ifrågasättas. Själv är Zlatan lite av en diva, och att ha en fotbollsdiva som kapten i en lagsport är mer än tveksamt.

Vi som såg U21-EM år 2009 vet att det fullkomligt dräller av talanger, spelare som dessutom producerar mål på löpande band, men media fokuserar helt på Zlatan och man får känslan av man gör det för att det är nödvändigt att hålla honom på gott humör. Man tassar runt honom på ett sätt som närmast påmin-
ner om hur många familjer måste handskas med en alkoholi-
serad och ibland våldsam familjemedlem.

När Zlatan har flyt, som första tiden i en ny klubb, då är han maximalt inspirerad och definitivt en av världens bästa forwards, men standardläget är dessvärre ett par snygga och kvicka passningar och sedan en roll som gör att man inte ens som publik vet vilken planhalva han spelar på.

Han har själv återkommit till tiden efter fotbollen ett antal gånger, han har dessutom spelat ihop en förmögenhet på hundratals miljoner, jag tror därför att det är dags att plocka av Zlatan kaptensbindeln och önska honom lycka till i livet som pensionär från svensk landslagsfotboll. Han är tveklöst en av landets tekniskt bästa spelare genom alla år, men det är dags att släppa fram det yngre gardet, dessutom riskerar medias fokusering på Zlatan att få till följd att många på sikt ger upp, ingen kan bli lika bra som Zlatan, inte ens Zlatan Ibrahimovic själv.

it , , , , , , , ab12 ex svd dn svt


15 svar till “Pensionera Zlatan”

 1. Zlatan är en diva av rang – ger motspelare smockor i magen och ber domaren att dra åt h-e. ”nää, det va inte jag” Bra skrivet Jinge!

 2. Äntligen någon som säger något som ligger nära verkligheten när det gäller Zlatan. Jag har länge undrat hur länge killen kan gå omkring i sina nya kläder utan att någon av alla forbollstyckare ser hans nakenhet. Tack, skönt att se en mer nyanserad bild av svensk fotbolls centralgestalt än den ständiga, okritiska, förvantansfulla dyrkan som så ofta lämnar oss besvikna….

 3. Jag kan inte annat än hålla med dig och avsluta med ett amen. Pojken är ingen lagspelare för fem öre. Det funkar inte att vara en diva på plan där alla måste samarbeta. Jag kan inte för mitt liv förstå hur han blev lagkapten och det får mig även att undra hur resten av laget måste må psykiskt när han bossar runt och lever rövare….

 4. Ja ni är det här alla är som inte kan ett skit om fotboll och bara älskar att klaga på alla andra, så eran inkompetens inte syns. Läs på och använd ögonen istället för att se med hatet ni kommer bli förvånade över hur mycket klarare ni kommer att se

 5. Så hur många lagspelare har Brasilien, Tyskland eller Holland? 3-4 st resten är ”divor”.
  Det vi behöver fråga oss är vad som är viktigast. Att ha ett gäng ”lagspelare” som springer för laget, är bra förebilder och så där härligt ärliga killar eller ett lag som vinner?

  Ska vi ha ett lag som vinner i fotboll (och nu pratar vi om världens största sport som får ishockey att se ut som varpa sm i jämförelse) eller ett lag med helhyvens killar som ALDRIG tar sig till ett slutspel?

  För min del så vill jag se landslaget vinna.

   • Absolut, men dessa utom Zlatan betyder tyvärr Sverige utanför slutspel.
    Att ta bort den bästa spelaren vi har är fel. Att argumentera att den bästa spelaren är skadlig för de övriga pga att han tar för mycket uppmärksamhet mm är relevant i pojkfotboll. Inte i ett landslag. Har folk problem med att han är en diva så ska de inte umgås med honom privat.

    • Att argumentera att den bästa spelaren är skadlig för de övriga pga att han tar för mycket uppmärksamhet mm

     Va? Vem har gjort det? Lär gärna om de sågningar har får i Italien nu. Och kika på de unga grabbar som lirade i U21-EM för ett par år sedan…

     • Fan också! Nu har jag hamnat i spamfiltret bara för att jag inte läst reglerna för kommentarer. Shit!

     • alternativt lär av alla de hyllningar han har fått i italien under HELA året. Att ta denna veckas recentioner som kvitto för att bevisa en synpunkt är väldigt kreativt ;)

      • Mja, det är ingen ny synpunkt om man säger så. Och det har redan surrats om att Milan ska sälja honom för att köpa en ny spelare, jag vet inte, du kanske inte läser vad som skrivs i bladen? Det handlar inte om denna vecka, det är ett mönster…

     • Tyvärr går det tungt för många av dom som var stjärnor i u21 Em Marcus berg som var bäst av alla…gjorde fiasko i Hamburg blev utlånad till PSV där det inte går något vidare heller…Bänkad och spelat katastofalt dåligt när han fått chansen! Rasmus Elm Har haft många skador samt inte utveklats så som man hoppast allts….Ola Toivonen har det gått helt ok för…men har fått ett elakt rykte om sig i holland att han bara är bra mot dåligt motstånd… tyvärr verkar det vara så…. Emir Bajrami har oxå haft mycket skador men har endå gjort det bra i Twente och är väl den av u 21 spelarna som gjort bäst i från sig i A landslaget!! SÅ tyvärr så har utveklingen inte gott som man hoppats efter u 21 Em. KAn bli tunga år för svensk fotboll framöver.

 6. Zlatan är levande varelse som vi alla andar med positiva och negativa egenskaper.Om man säger att Svenska landslaget inte behöver en sådan spelare undrar jag om man verkligen har kompetenser för att diskutera om fotbollen.Halooooo vakna lite och prata inte skit om sveriges bästa spelare de senaste 100år.