Pengarna kommer från Skattebetalarna

Privatiseringsvågen har tagit förnyad fart i och med att vi fått en högerregering, det är knappast någon som förvånas över detta, och i och med valsegern så planerar regeringen sälja ut åtskilligt mer av de samhälleligt ägda företagen, framförallt de lönsamma delarna. Helle Klein tar upp saken i Aftonbladet idag och skriver:

Helle Klein/AB: ”I moderatstyrda Österåkers kommun avknoppades Röllingby gymnasiums yrkeslinjer (frisör-, bygg-, och el¬programmen). Bolaget som tog över denna del av skolan heter Au Claves och ägs av två lärare. Helena Jungenstam är en av dem. Hon är lärare på skolans frisörlinje till vardags. Hon är också moderat politiker och socialnämndens ordförande i Österåker. Au Claves gjorde en bra affär. Jungenstam och hennes kollega behövde bara betala för inventarierna och priset sattes till 150 000 kronor. Rena skolrean. Redan första året gjorde skolföretaget en vinst på över en miljon kronor, det vill säga åtta gånger priset. Företaget hade en omsättning på 22 miljoner.”

I rubriken på artikeln heter det att vi närmar oss korruption, men det är en underdrift av betydande mått. Jag känner själv till ett antal mycket mystiska affärer som gjorts på kommunal nivå i en synnerligen stor kommun nära mig, själv har jag undrat många gånger hur det kommer sig att vissa tjänstemän lever med en ekonomisk standard som indikerar att de fötts till rejäla förmögenheter. Men man frågar inte, det skulle anses ofint samtidigt som man faktiskt inte har med deras privatliv att göra.

Och det är inte nytt, så har det varit länge och den härva som Uppdrag Granskning avslöjat i Göteborg är knappast toppen på isberget. Börjar man kontrollera vad kommunernas fastighetsbolag och de kommunägda bolagens ledande personal åker i för bilar och var de bor så kommer man i oroande hög grad upptäcka att de tycks leva över sina tillgångar. Inte alla givetvis, det rör sig om dem som av olika anledningar kan fiffla, en vaktmästare på byggnadskontoret kan det inte.

Uppdrag Granskning gällde en socialdemokratiskt ledd kommun, men man kan utan vidare utgå ifrån att fifflet är större i moderatledda kommuner. Det blir inte precis bättre av att landets leds av moderater, de andra partierna är ju de facto bara statister. Det som skiljer är förstås roffarmentaliteten, bland sossar anses det trots allt vara lite fult att mygla sig till förmåner som strandtomter i skärgården, något som är betydligt mer accepterat i högerkretsar. Har jag rätt eller har jag rätt?

it , , , , , , , ab1 ex1 dn1 svd12

  6 comments for “Pengarna kommer från Skattebetalarna

 1. Dan
  17 oktober, 2010 at 15:41

  ”Det som skiljer är förstås roffarmentaliteten, bland sossar anses det trots allt vara lite fult att mygla sig till förmåner som strandtomter i skärgården, något som är betydligt mer accepterat i högerkretsar. Har jag rätt eller har jag rätt?”

  Inte helt sällan man läser om sossar och fackligt aktiva ( oftast vänsterfolk?) som har roffat åt sig egna förmåner om dom bara fått tillfället… Så helt rätt har du inte…
  Men spelar egentligen ingen roll om det är en sosse eller moderat, det är fel ändå att mygla till sig egna specialförmåner.

  • 17 oktober, 2010 at 15:49

   Nej det förekommer det oxo, men inte lika frekvent.

 2. Jocke
  17 oktober, 2010 at 17:32

  Det är ingen skillnad på vänsterpartierna och högerpartierna i den frågan. Den enda skillnaden är att högern inte håller det hemligt att de försöker tjäna pengar. Jag skulle snarare resonera så att medan högerpartierna i större utsträckning är ärliga i frågan, hycklar vänstern. Dubbel negation ger inte ett rätt.. det ger ett större fel.

  • 17 oktober, 2010 at 17:57

   Nu surrar du! Visst finns det syndare inom alla läger, men din tes blir inte sann för att DU säger det.

  • Kamelsilaren
   17 oktober, 2010 at 21:26

   Tänkvärt inlägg. En orsak till varför även fattigt folk röstar på Moderaterna är att det känns taskigare att bli rånad av en som utger sig för att vara kompis än av en fiende.

 3. KalleB
  17 oktober, 2010 at 18:14

  Det har länge varit känt att det fuskas i Göteborg med kommunala bolag. Det kallas för ”GöteborgsAndan” och den innefattar de flesta partierna.

  Andan har länge varit synnerligen unken.

  (Ett visst husorgan typ GP går i ledband och hejar på).

  I övrigt får nog den undersökande journalistiken skynda sig för snart (skulle jag tro) kommer det nya,fräscha privata direktiv för SR och SVT om vad som är lämpligt och vad inte.

  Välkommen FoxTV, vad kan ni ge för bud?

  Halleluja!

Comments are closed.