Palmemordets nakna fakta, Krusell

Ingemar Krusell, f.d. bitr. spaningsledare i Palmeutredningen skrev för några år sedan en bok om utredningen. Nu har jag ägnat ett antal timmar åt att läsa den.. :)

Mordet på Olof Palme har ju av tämligen naturliga skäl kommit att intressera en mängd människor i landet. Av detta följer oxo att det finns en hyfsad marknad för böcker som berör ämnet. En av de senaste jag läst är Leif GW Perssons fictionhistoria som *kan* ha viss verklighetsbakgrund. Jag skriver *kan*.

Ingemar Krusells bok har tveklöst faktabakgrund. Han har genom sitt arbete deltagit i själva spaningsledningen och vet därmed det mesta. I en omröstning inom Palmegruppen så röstade personalen (30 stycken) om huruvida de trodde att Christer Pettersson var skyldig till mordet. 27 poliser röstade ja.

Jag irriterar mig lite på att boken inte verkar vara korrekturläst. Det finns återkommande stavfel i boken, och en möjlig brist på språkbegåvning döljs med diverse citat på latin, möjligen för att få författaren att framstå som mer bildad än han egentligen är. Men; man ska inte ta ifrån honom det faktum att han har skrivit en utomordentligt intressant bok.

Är man intresserad av mordet på Olof Palme så är denna bok ett absolut måste. Ämnet i sig gör att man drabbas av sträckläsar-bacillen så vänta till det är lördag innan Du börjar.. :)

Vem som sköt Palme?

Krusell är säker på att mördaren var Christer Pettersson…

  8 comments for “Palmemordets nakna fakta, Krusell

 1. 8 oktober, 2004 at 08:29

  En bok jag tänkt införskaffa en bra tid nu är ”Inuti Labyrinten” av Kari Poutiainen.
  Annars finns boken ”Han sköt Olof Palme” av kriminalinspektör Börje Wingren, som håller Victor Gunnarsson (33-åringen) som mördare. Leopold Report har den online.

 2. 8 oktober, 2004 at 08:51

  Är inte Kari Poutiainen en av de bägge bröder som skrivit en hel del om Palmemordet? Jag har läst en tjock faktaspäckad bok av två finska bröder. Mycket intressant. Ett tag läste jag 7-8 böcker om saken vilket dessvärre inte gör mig ett skvatt mer övertygad om vem som mördade OP. Pettersson ligger givetvis bra till iom att så många poliser tror det, men……..

 3. 8 oktober, 2004 at 11:20

  Den boken av bröderna Poutiainen du läste kan mycket väl varit ”Inuti Labyrinten”. Jag har för mig att den är rätt tjock. Är det inte de som grundligt går in på ”radiomännen”-spåret?

 4. 8 oktober, 2004 at 11:41

  Jag minns inte. Det jag minns från boken, förutom tjockleken, är att den var oerhört faktaspäckad med en massa detaljer om högt och lågt. I samma veva läste jag ett antal böcker om mordet så idag kan det vara svårt att skilja dem åt..

 5. Håkan
  25 oktober, 2004 at 11:19

  Kan rekommendera TV-journalisten Jonas Gummessons bok: Olof Palmes ungdomsår, 2001, som tar upp en hel del intressanta detaljer om Palmes levnad och bakgrund.

 6. Jan
  5 november, 2004 at 15:40

  Tyvärr inser var och en som satt sig in i fallet att Krusells bok speglar den imbilskhet med vilken man jagade en stackars missbrukare som egentligen inte alls kunde kopplas till fallet. Nogsamt undviker han fakta som talar emot och förstorar upp varje halmsrtå att misstänkliggöra Pettersson. Det är lätt att förstå varför mordet ej är löst med sådana utredare och tragiskt att höra att så många går på det.

 7. 5 november, 2004 at 16:27

  ”Tyvärr inser var och en som satt sig in i fallet att Krusells bok speglar den imbilskhet med vilken man jagade en stackars missbrukare som egentligen inte alls kunde kopplas till fallet. Nogsamt undviker han fakta som talar emot och förstorar upp varje halmsrtå att misstänkliggöra Pettersson. Det är lätt att förstå varför mordet ej är löst med sådana utredare och tragiskt att höra att så många går på det.”

  Kan du inte oxo berätta för oss stackars dumbommar vad du i din stora viset har kommit fram till själv då? Det är givetvis kul att idiotförklara poisen, men jag är jättenyfiken på vad du själv har på fötterna.. :D

Comments are closed.