Palmemordet och polisen?

Igår var vi många som följde TV-programmet Veckans Brott med Camilla Kvartoft och Leif GW Persson i SVT, och detta för att det skulle handla om något som intresserat de flesta av oss sedan tjugofem år tillbaka. I vart fall dem av oss som har rätt ålder för att minnas Palme.

Själv har jag roat mig med att läsa varenda tidningsar-
tikel, varenda blogg och nästan alla böcker som avhandlar ämnet, och orsaken är förstås att mordet på en statsminister påverkar praktiskt taget alla som är samtida med veder-
börande, i vart fall dem som han betytt någonting för. Palme var ingalunda en perfekt politiker, han liksom dagens ledande politiker ljög vid behov, och lögnerna som han presterade i den s.k. Geijeraffären är minnesvärda, något som ett par journalister fick betala dyrt för.

Justitieministern, vars huvud inte satt mellan axlarna, kom att påverka historiens bild av Palme, men knappast min egen i någon större omfattning. Det jag minns mest är den idylli-
serade bilden av Palme, hans förmåga som debattör och talare. En politisk debatt var alltid underhållande om han var en av deltagarna, och vad en ung Palme skulle ha gjort verbalt med dagens högergäng är något som närmast skulle beskrivas som underhållningsvåld.

Läser man alla böcker om mordet som jag gjort, då påverkas man av författarens glöd inför ämnet, och i många fall av vederbörandes grundlighet och sätt att argumentera. Att Christer Pettersson skulle vara mördaren har jag säkerligen trott några gånger, men oftast inte. Jag har mött Pettersson i verkligheten och förstår dem som har uttryckt att han var en person som de upplevt som skrämmande. Att han var kapabel att döda en annan människa råder det ingen som helst tvekan om, rätt kombination av sömnbrist och drogmissbruk har med största sannolikhet gjort honom farlig både för andra och för sig själv.

Men statsministermördare har han aldrig varit, och jag tycker att Leif GW Persson har redogjort för sin uppfattning tillräckligt väl för att man helt ska kunna stryka Pettersson ur dessa sammanhang. Den som tvivlar bör titta på programmet igen, det finns till allmänt beskådande på SVT Play. Sedan må somliga tycka att det känns bekvämt att peka ut en utslagen och aggressiv narkoman/alkoholist, men då blundar man aktivt inför det faktum att vissa svenska poliser vid behov har tagit lagen i egna händer.

För det är bland poliser i Stockholm man ska leta efter den skyldige, det är min uppfattning. Leif GW Persson säger

Palme

polis, militär och säkerhetstjänst. Det sistnämna innefattar både den polisiära och den militära underrättelsetjänsten i dess olika former.

Att det funnits högerextremister inom polismyndigheten förr är ingen hemlighet, lika lite att det finns sådana kvar där idag. Det som däremot har varit nästan hemligt hela tiden är förstås det faktum att man aldrig någon gång försökt utreda enskilda polisers handlande vid tiden för mordet på Olof Palme, och man har ännu mer blundat inför säkerhetspolisers roll i det som hände. Säkerhetspolisen är den myndighet som sköter författningsskydd och hot riktade mot Sverige från både insidan och utifrån.

Det är antagligen den främsta orsaken till att de aldrig blivit seriöst utredda, och redan några dagar efter mordet så ut-
tryckte åklagaren att Sverige skulle skakas i sina grundvalar då det blev klarlagt varifrån mördarna kommit, och med det pekade han med hela armen mot Bergsgatan på Kungs-
holmen, men han blev tystad. Bättre då att peka ut en mentalt vilsen och kriminell knarkare som syndabock, och definitivt mindre störande för den egna verksamheten inom poliskåren.

Allmänhetens tillit till polisen är av central betydelse för Sverige som nation, men om medborgarnas förtroende för polisen ökar då polismyndigheten själv har beslutat sig för att inte undersöka den egna organisationen är mer än tveksamt.

it , , , , , , , , , , , , , , , ab123 ex1234 svd123 dn1234 svt1 Läs gärna: lasse annarkia 1 k&å 1 humanlab zaramis

  21 comments for “Palmemordet och polisen?

 1. Sniff
  23 februari, 2011 at 11:24

  Jag var också av åsikten att polisen/säpo/militärer har varit inblandade i mordet. Fast för några år sedan såg jag dokumentären om Sigge Cedergren där det gjordes gällande att Palme sköts av misstag i en uppgörelse i undre världen då mutad polis tittade bort när mord skedde. Detta anser jag kunde vara skandalen som åklagaren pekade på. Polisen var i lag med kriminella och polisen /säpo klarade inte skydda sin egna statsminister. Det var skandal om något.
  Problemet var att det uppstod ett trauma då polisen i vissa delar var totalt paralyserad och motarbetade sin egen utredning. Sedan kom dessutom Holmer/Ebbe och då serverades vi ena konspirationen efter den andra och the-never-ending-speculation var igång.
  Många frågar sig om varför denna plats, varför detta vapen. varför denna ammunition osv? Men många gånger styrs saker och ting av slumpen och vi vill inte inse det.
  Problemet med mord på höga politiker som Kennedy eller Palme är att sanningen drunknar i störtfloden av spekulationer tokiga, sanna eller lögnaktiga.

 2. Gunnar Andersson
  23 februari, 2011 at 12:31

  Jag har alltid misstänkt att det handlar om Säpo, de hade information och förmåga. Sedan var ju palmehatet utbrett inom borgerligheten, främst moderaterna. Åtskilliga hemsidor pekar dessutom på enskilda poliser i det s.k. polisspåret som aldrig blev utrett.

 3. Ronald
  23 februari, 2011 at 13:04

  Man har respekt för Leif GW Perssons teorier eftersom han alltid haft rätt när han sagt någonting. Han är en ypperligt kompetent person. Antagligen har de omringat de som mördat Olof Palme och GW går därför ut med detta i massmedia för att få huvudmännen att röra på sig. De vill säkert veta mer vad de gör nu när de börjar röra på sig för att i mån kunna samla in lite fler bevis mot dem. Dessa mördare har antagligen legat lågt i minst 25 års tid, ändrat utseende och mycket annat. Nu får vi hoppas på att de griper dem detta året bara.

 4. Joakim
  23 februari, 2011 at 16:42

  Några nya fakta har väl inte framkommit, allt vad som dukas fram tillhör väli ”hobby filosoferande”-mappen? Man ska nog också, rent generellt, vara försiktig med att utse kända tyckare i medier till ”auktoriteter” i olika ämnen bara för att de tänker högt. Och bara för att man läst allt som finns skrivet om en händelse betyder det inte automatiskt att man har förmågan att dra rätt slutsatser. Folk som faktiskt befann sig på en plats där saker utspelat sig har ändå en viss tyngd som andra saknar…

 5. Kamelsilaren
  23 februari, 2011 at 18:51

  En polis skulle aldrig ha valt det där tillvägagångssättet. Att ställa sig 3 meter ifrån det tilltänkta offret och skjuta, och sen knata uppför trappan som en annan proletär. De flesta svenska poliser är fega, bekväma och går ytterst sällan och då mycket motvilligt ut ur sin bil.
  Nej, Palmes baneman var en fullfjädrad galning, typ John Hinckley som sköt på Regan 1981, politiskt motiv i det fallet var 0. CP är starkt misstänkt om ni frågar mig. HD måste fria om de inte är 100, utan bara 99. Leif G.W. Persson, liksom Hans Holmér svävar ut i fantasin, men båda är (var) ju fina deckarförfattare också.

  • Westergren
   23 februari, 2011 at 20:50

   Samtidigt är det ju som Leif GW Persson säger: För att kunna förena sinnebilden av en påtänd/synnerligen spritpåverkad Christer Petterson och tillvägagångssättet vid Plamemordet måste man själv supa sig full och slå några logiska kullerbyttor.

 6. Christer W
  23 februari, 2011 at 22:03

  Jag såg på programmet och visst var jag beredd på den ineffektivitet som skulle visas upp. Men det som fick mig verkligen att fundera var arkivet. Frågan jag ställde mig var om Palmeutredningens inte ligger på data alls. Är det så att de få poliser som jobbar med utredningen ska springa och plocka ut katalogiserade mappar så är det ju inte underligt att utredningen står still.
  Givetvis borde ju allt ha läst in på en databas eftersom genomsökning materialet och jämförelse av olika uppgifter underlättas. Något som fick mig att skaka på huvudet var också att det enda skälet till fixeringen på Smith & Wesson var att den är den vanligaste revolvern i landet, inget annat. Det finns andra och minst lika kraftfulla revolvrar av annat märke, och det är ju inget som hindra att det var en sån som används.
  Även fixeringen att det skulle vara en stulen revolvern är rena hjärnsläppet.

  En sak är jag säker på, det var inte Christer Petterson. Han var inte tillräckligt van för att avfyra två skott i följd och även träffa med det andra, han träffade ju Lisbeth Palme.

  • 25 februari, 2011 at 13:13

   Om jag minns rätt så är det belagt att det var just en S&W-revolver. Olika vapen skiljer så åt på hur många räfflor pipan har, hur brant räfflorna är skruvade och räfflornas form (trenden just nu verkar till och med vara att gå från räfflor och istället ha en polygonform med rundade sidor som tvärsnittsprofil i pipan). Sammantaget så gör detta att man kan titta på kulan, räkna räfflor, mäta vinkeln på dem och granska formen på dem och därmed veta vilken typ av vapen som avfyrat kulan.

   Däremot så finns det en sak som talar mot ett proffs: Bara två skott avlossades. Ett proffs vet att man inte har något för att lämna platsen med oanvända patroner. Ett proffs skulle antagligen skjutit tre skott mot Olof och två mot Lisbeth för att vara säker på resultatet och att inget bra vittne blir kvar (fem skott för att ett proffs skulle inte gått med hammaren över en laddad kammare). Å andra sidan, även proffs är inte vana vid kallblodigt mord, så han kan mycket väl ha varit så pumpad på adrenalin att han glömde hela planen.

   • 25 februari, 2011 at 13:35

    Fan vad du snackar!

    Däremot så finns det en sak som talar mot ett proffs: Bara två skott avlossades. Ett proffs vet att man inte har något för att lämna platsen med oanvända patroner.

    En 357 med skott direkt i ryggraden?

    F.ö. är det nog Ruger som förekommer i en exakt variant med S&W, har för mig att det var det han sa Leif GW som antagligen är mer kunnig än du..

 7. Kamelsilaren
  23 februari, 2011 at 22:13

  Tillvägagångssättet vid mordet passar en typ á la CP som hand i handske. När han störde sig på en kille vid Hötorget 1970 råkade han ha en bajonett innanför västen, nu hade han kommit upp sig, och hade ett skjutjärn. Och som han var en man med fasta vanor och dålig fantasi tog han samma flyktväg vid båda tillfällena. Persson mal på i schabloner, han tror han kan lägga kalkerpapper på alla knarkare. Men vad man än kan lasta CP för, någon dussinmänniska var han inte. Hans barndomskompis Gert Fylking skriver initierat om CP och om mordet. Det är bättre att skaffa sig utlopp för sin fantasi i någon frikyrkoförsamling än att fortsätta med att jaga Palmemördare.

 8. Knapsu
  25 februari, 2011 at 09:14

  Christer Pettersson är utpekad av närmaste vittnet (Lisbeth Palme), han är dömd för mordet (friad pga en teknikalitet), han saknar ett hållbart alibi och han har erkänt.

  Inget snack om att det var Pettersson.

  Men det är väl svårt för många att acceptera att vår store statsman Olof Palme sköts av en simpel a-lagare som tog fel på person?
  Man vill nog hitta den stora konspirationen eftersom offret var en så viktig person.

  • 25 februari, 2011 at 09:44

   Knapsu!

   Jag ogillar starkt att folk ljuger i kommentarerna här. Berätta i vilken rättegång han erkände, eller i vilket förhör.

   Det kan du inte eftersom du ljuger!

   Skrärp dig !!

 9. 25 februari, 2011 at 10:57

  Han har inte erkänt i någon rättegång, däremot till Gert Fylking. Detta har ju Fylking berättat om.

  • 25 februari, 2011 at 10:59

   Något som han fick riklig ersättning för. Och dessutom gjorde under inverkan av droger…

   Sedan är väl inte Fylking något sanningsvittne? Mer korrumperad ”journalist” får man leta länge efter att hitta. Bygger du din verklighetsuppfattning på vad Gert Fylking säger så tycker jag personligen synd om dig.

   • 25 februari, 2011 at 13:15

    Fylking har väl visat prov på sin journalistiska integritet? Jag menar, han anordnade ju SM i lavemang! :)

    • 25 februari, 2011 at 13:36

     DET var väl han som fixade prutt-TV oxo..

  • Kamelsilaren
   25 februari, 2011 at 15:22

   Det är bra Knapsu, jag håller på dig, men det är ingen idé att vi fortsätter, om så puffran hittades och hade miljoner fingeravtryck och DNA-spår av CP, tillika av hans far, farfar, farfarsfar och vidare neråt i släkten så skulle det ändå inte vara han som mördat Olof Palme. Våra meningsmotståndare (9 av 10 svenskar enligt Aftonblaskan) har satt ner foten.

   • 25 februari, 2011 at 16:05

    Skönt! Sluttjafsat nu då? :-P

    • Kamelsilaren
     25 februari, 2011 at 18:41

     Ja, absolut. Nu ska jag inte svära i kyrkan mer.

 10. Gösta Berling
  25 februari, 2011 at 19:08

  Helt otroligt att det fortfarande finns folk som tror på det iskalla petterssonspåret. Har ni inte sett vare sig Veckans brott eller Efterlyst ? Dessa program gav oss inte någon mördare, men de visar åtminstone tydligt vem som inte kan ha varit mördaren.

  • 25 februari, 2011 at 19:42

   Ja det är märkligt. Så får man oxo sura kommentarer när man driver med dem om detta oxo.. :-I Jag fattar det inte alls, jag har läst spaltkilometer i ämnet, men så kommer en total överraskning i kommentarerna. C Pettersson har -erkänt- mordet.

   För – Gert Fylking!? :-) :-) :-) :-)

   ÄNTLIGEN vrålar jag upphetsat! :-) :-) :-) :-)

Comments are closed.