OS snart är över, skönt!

Varje gång det drar ihop sig till Olympiska spel står spekulationerna som spön i backen. Man gissar på vilket lag Tre Kronor ska få möta i finalen och om hur många guldmedaljer de svenske ska kunna bära med sig hem. Det är en sorts patriotism som är både rörande och stötande på en och samma gång.

Då spelen går på en annan kontinent så drabbas många av kroniskt trötthetssyndrom, det kostar på att följa idrottstävlingar på nätterna om man arbetar på dagarna. Vissa kan dölja sin trötthet genom att stänga dörren till kontorsrummet, men ytterst få kan dölja de mörkblå skuggorna under ögonen. Men nu är det snart över, ja till och med mycket snart. Idag går spelens tyngsta deltävlingar. Femmilen halv sju och sedan hockeyfinalen klockan nio, hockeyfinalen spelas mellan de lag som undertecknad redan från början förklarade som finallag, Kanada och USA.

Framåt småtimmarna följer också avslutningen men jag tippar att den bara kommer att ses av svenskar som är bosatta i Kanada. Medaljskörden har varit god och vi har fått ett par nya fixstjärnor inom skidåkningen, sådant är alltid skojigt men kuligast av allt är förstås att spektaklet är över från och med ikväll. Vardagen normaliseras och svensken i gemen lägger sig för att sova på nätterna, till skillnad från hur de senaste veckorna har varit.

När spelen avslutats inatt så innebär det att klockan sätts igång igen och nedräkningen till nästa OS börjar, sommarspelen i London år 2012, ett OS där vi kommer att få se en hel del nya grenar, vad sägs t.ex. om mixdubbel i tennis? Dessvärre saknas svenska paradgrenar som kast med liten stövel, pinn- och yxkastning, men vi kan inte få allt, eller hur?

Jag medger gärna att jag tycker att det är både spännande och roligt att följa vissa grenar under OS, samtidigt så är det skönt att vardagen åter visar upp sitt grå nylle. Om inte annat så känns det stressande att behöva kolla efter vilka tävlingar man egentligen skulle vilja se klockan tre på natten. Det bekymret försvinner eftersom endast nattradion i P3/P4 och programmet vaken kan hålla en vaken, vilket inte är riktigt sant, men ändå..

Medieindustrin kan nu i lugn och ro avpollettera ett antal sportjournalister, ingen kommer att sakna dem förrän ett halvår före London. Tidningarna kan dessutom fila på sina egna TV-avdelningar. Alltfler vill sända rörliga bilder och allt färre kommer att besöka deras hemsidor. Tidningsmakarna har inte förstått att svara upp mot läsarnas nyfikenhet på slutresultat, häromdagen när jag vill se resultatet i en hockeymatch på Aftonbladet så var jag tvungen att läsa igenom en murvels

OS

”direktbloggning” som fanns arkiverad. Den laddades så långsamt att jag tvingades gå till konkurrenten som inte heller hade skrivit resultatet på internetlöpsedeln. Även där var jag tvungen att läsa igenom deras medarbetares ”direktbloggning” varför jag helt enkelt struntade i resultatet.

Jag är inte motståndare till att tidningarna försöker sig på vissa nymodigheter, men var och en som vill veta hur det gått för Zlatan i en match vet att enda sättet är att läsa någon flåshurtig journalists direktrapportering trots att det gått timmar sedan matchen slutat. Men vill tidningarna fortsätta grävandet av sina egna gravar så är det upp till dem.

När det gäller vårt SVT så får vi väl hoppas på att de nu pensionerar Niklas Wikegård. Jag undrar vad det är för mekanism som gör att de inte förstår att hans medverkan drar ner sportjournalistiken, nu när han t.o.m. har gått och blivit DO-anmäld för sin rapportering om damkronorna. Förra gången var det väl småkronorna? Han är möjligtvis rolig att lyssna till ibland, men ska SVT tvingas sända hockey med fördröjning så borde de fråga sig om det verkligen är rätt medarbetare de har.

intressant Tags : Tags : , , , , , , , , , , , , dn1 svd1 ab12 anna, annarkia, röda b, kjellberg r o s t

  7 comments for “OS snart är över, skönt!

 1. Martin
  28 februari, 2010 at 11:04

  Har du blivit TV-krönikör Jinge? Bra skrivet, extra medhåll om Vikegård!

  • Anders2
   28 februari, 2010 at 11:33

   Wikegård pratar alltför mycket, det är bara attityd.

 2. Realisten
  28 februari, 2010 at 11:36

  Du glömde den, inom amatörradiohobbyn, klassiska paradgrenen transformatorkastning.

  Vad gäller Wikegård och ishockey så spelar dom ju i samma division – hjärnskadat och ointressant.
  Han var väl billig för SVT men det hade varit billigare om han fått kommentera från sin madrasserade cell hemma.

  Det här Zlatan – är det något jordförsämringsmedel?

 3. bosse
  28 februari, 2010 at 11:49

  wikegård snakcar sönder matcherna helt klart man blir riktigt trött på att höra han. men anmälan mot han vara bara löjlig, känns som att mamman som gjorde den är bara bitter för att dom spelade så dåligt, blir man så utspelade som tjejerna blev så skall man för fasen tåla kritik.

 4. Christer W
  28 februari, 2010 at 12:16

  Vem fan är Wikegård??
  OS har överlevt sig själv.
  Den ena nya efter andra sportgrenen.
  Grenar som är fullständigt ovidkommande
  för de flesta.
  För det mesta är det en totalt uttråkad
  publik på plats.

  Största bristen är dock att OS tar så stor utrymme
  från verkligheten, t.ex. Greklands ekonomiska kris
  och hur EU gör allt för att försämra för gemen man
  och gynna de rika genom bland annat försämrade
  pensionsvillkor,en process som är på väg att
  drabba oss också.

 5. Tom
  28 februari, 2010 at 13:57

  Även i OS-sammanhang frodas det konspirationsteorier. Hittade denna bland läsarkommentarerna till Sveriges vinst i damcurling i en av Kanadas största dagstidningar, Toronto Globe & Mail. Signaturen Zerstorin säger:

  ”Holy Cow! This has to be the most dissapointing thing I have watched during the whole winter olympics! Incedible! There may not be any truth to this, but a rumor is going around the olympic village that the loss may have been intentional to pay off Bernard’s husbands gambling debts. It is said that he has been gambling large amounts of money on previous games , but has not been doing well and is hugely in the hole! This loss was engineered to repay these debts. Jane Taber, awesome G & M wordsmith is working on the story. Keep tuned in!”

  http://www.ctvolympics.ca/curling/news/newsid=52825.html#goCommentsCtvo

 6. kicki
  28 februari, 2010 at 22:46

  Blir så otroligt trött på direktrapporteringarna på kvällstidningarnas nätupplagor. Vem orkar läsa igenom allt detdär och det är hur som helst värdelöst. Lika bra att höra på radio om man inte kan se på TV.

  Såg att man till och med hade direktrapportering från melodifestivalen nu också. Vem orkar läsa sånt?

  Men Wikegård är kul, för han vågar säga vad han tycker:)

Comments are closed.