Orwell: – Vad var det jag sa?


När George Orwells roman ”1984” kom ut i slutet av fyrtiotalet så var det knappast någon som trodde på hans dystra framtidssyn. Visserligen hade Adolf Hitler gjort ett försök att skapa ett totalitärt samhälle av gigantiskt format, men kriget vanns av Sovjetunionen, med lite hjälp från USA, och ordningen blev därmed någorlunda återställd.

Befolkningen i Europa kunde knappast föreställa sig att man i framtiden skulle agera för att införa ett totalitärt samhälle mot befolkningens vilja. George Orwell dog i London år 1950 och idag är den staden världens mest TV-
övervakade stad. Men folket i Sovjetunionen och dess allierade/ockuperade drabbades snabbast, och nu följer EU i deras spår i en allt ökande takt.

Idag berättar Dagens Eko att staten säger ja till kartläggning av flygpas-
sagerare. Det uppgivna skälet är att man på det sättet ”vill ha möjlighet att kartlägga brottslingars flygresor”. Man säger med andra ord att det handlar om kriminella, i själva verket handlar det mer om att skaffa sig möjlighet att kartlägga enskilda personers resor, man vill helt enkelt veta vart folk reser, och resultatet ska lagras i en databas i fem år. Man vill dessutom veta hur resorna betalas, en ytterligare inskränkning av den personliga integriteten.

Ekot: ”Sverige kommer att säga ja till ett nytt EU-förslag som innebär att flygpassagerare i framtiden ska registreras i en databas. Det är nu allians-
partierna och Socialdemokraterna överens om. Ekot har tidigare berättat att Centern är emot förslaget. Tanken med förslaget är att polisen i EU-länderna ska kunna kartlägga hur misstänkta brottslingar har rest. Redan i dag kan tull och polis i Sverige begära in information om personerna på en viss flight. Det kan handla om alltifrån var resan börjar och slutar till hur man har betalat sin biljett och hur länge man har varit borta. Men när planet väl har landat ska informationen raderas inom 24 timmar. Enligt det nya förslaget ska information från alla flygbolag kunna lagras i upp till fem år.”

Jag har en mobil försedd med kontantkort, jag använder den praktiskt taget aldrig, men jag har den med mig – avslagen. Orsaken är förstås att jag inte vill lämna digitala spår i en databas, jag vill inte heller att mina telefonsamtal ska lagras i en dator för att den sedan automatiskt, likt den kommande flygdatabasen, lämnas ut till USA i deras strävan att hålla koll på alla världs-
medborgare. Att vissa politiska partier okritiskt accepterar detta är oroande, precis lika oroande som FRA-lagen, IPRED-lagen och alla lagar om hemlig husrannsakan och TV-övervakning i sovrummet utan att medborgarna ens är misstänkta för brott.

Det har gått för långt, och det finns ännu inget tecken som tyder på att utvecklingen för att öka kontrollen av medborgarna har bromsats upp, eller att politikerna har den minsta avsikt att ens försöka.

När det gäller kollektivtrafiken så har kontantbetalningen försvunnit, istället har man infört ett system med ett Accesskort, så nu lagras individens resor i en databas hos lokaltrafiksbolaget. Eftersom alltfler städer inför biltullar så finns bara ett färd-
medel kvar om man inte vill avsätta spår i datorer, och det är en cykel. Avstår man från mobiltelefon, eller har den ständigt avslagen, så vet inte myndigheterna vad man gör med mindre än att de låter skugga personerna de är intresserade av. Till den kategorin hör givetvis alla som ogillar att bli registrerade, det kan ni vara förvissade om.

it , , , , , , , , , , sr dn ab svd ex dagen


22 svar till “Orwell: – Vad var det jag sa?”

 1. Access-kortet behöver, åtminstone ännu, inte registreras. Mitt är inte registrerat och jag betalar påfyllningar med kontanter över disk.
  Gjorde för några år sedan en lite kul grej med Stockholms biltullskameror. Jag råkar bo med en kameraportal utanför huset. Såg att även under avgiftsfri tid utlöstes infraröda fotoblixtar varje gång som ett fordon passerade. En gammal, ursprungligen sovjetisk IR-kikare är en kul leksak :-)
  Jag ringde vederbörande myndighet och ställde frågan om integritet och massövervakning. Eftersom man troligen inte ville ha någon offentlighet kring detta visade det sig att redan nästa dag var eländet avstängt under gratistid, något som jag tar åt mig äran för att ha åstadkommit.
  Förmodligen har du helt rätt i att Storebror tar en extra titt på oss som opponerar oss mot att övervakas och behandlas som boskap.

  • Det faktum att du har ett och samma axcesskort gör ändå att dina resemönster kan kännas igen. Egentligen borde ni byta kort med varandra på jobbet lite då och då. Eller att du byter med ngn annan..

   Om du har samma resmönster från Vingvägen i Upplands Väsby till Statshagen (Kungsholmen) så är mönstret extremt lätt att känna igen, men avviker ditt kort från dessa resor till att handla om andra resmål och avresemål får för datorerna svårigheter, om man inte kör med mer avancerade system. Själv är jag inte orolig personligen, men jag blir FÖRBANNAD för att möjligheterna finns.

   För du skaffar väl inte ett nytt acesskort varje gång?

   Håll koll på när arbetskamraterna uppdaterar sina så kan ni byta den dagen.. :-)

   Sedan kan man ju undra hur lång tid det tar innan kameror monteras upp vid dessa biljettspärrar..

 2. Fascisterna kommer inte marcherande med stövlarna på i dagens samhälle skall man ha klart för sig. Övervakningen kommer aldrig motiveras med att den går ut på att hitta och tysta dissidenter, men ALL övervakning åstadkommer detta, oavsett de uttalade motiven till övervakningen.

 3. Det är så löjeväckande detta med att politiker som avvecklar vår demokrati tar hela tiden upp ”brottslingar” som argument. Vem är brottslingen ska vi fråga oss? Någon som startar illegala krig? Någon som ser till att folk flygs kors och tvärs för att torteras? Regimer som säljer vapen till diktaturer och totalitära regimer? Någon som om och om igen dödar oskyldiga och kommer undan med det för att de kan? Någon som aktivt jobbar på att montera ner vår demokrati med lagar som förvandlar samhället till inte vilken diktatur liknande stat som helst, nej förvandlar demokratiska samhället till en diktatur byggd på lagar som bara vissa ska följa.
  Sanningen är den som jag sörjer över att media inte tar till storrubriker och det är att ledande politiker jobbar aktivt på att förvandla samhället till värsta sorters diktatur mitt framför ögonen på oss. Sakta men säkert så ändras också begreppet ”brottsling” till att gälla alla sorters tankar och agerande som ifrågasätter detta.

  • Tidningar och media tar sina pengar huvudsakligen från de andra två statsmakterna, de lever inte på att du och jag köper tidningen eller prenumererar i samma utsträckning som förr. De kan inte få sin utkomst av läsarna så innehållet anpassas till de verkliga kunderna, de andra två statsmakterna.

 4. De flesta jag känner tar lätt på detta, säger att man inte behöver oroa sig om man har rent mjöl i påsen … Men det tycker jag är ett oreflekterat och korttänkt synsätt, jag känner mig inte alls bekväm med ett övervakningssamhälle.

  En annan farlig sak som har smugit sig på oss alltsedan de höga avgifterna på checker infördes, är ”det penninglösa samhället”. En del t o m skryter över att de aldrig har kontanter, betalar alltid med kort. Lika oreflekterat det. Även bortsett från att korten är ett sätt av bankerna att klå oss på pengar (alla kort har avgifter på ett eller annat sätt, men pengarna som vi har i madrassen är avgiftsfria !) Många faller för argumentet att det vore bra om kontanthandeln helt försvann från butikerna p g a rånrisken. Jag kan förstå det argumentet, men godtar man det har man ju även godtagit att de kriminella får sätta agendan …

  Jag har klarat mig utan kort fram till ett par år sedan, men då skulle jag beställa en utlandsresa och det var helt enkelt INTE MÖJLIGT att göra det utan kort !!! Så jag tvingades bita huvudet av skam och beställa ett Mastercard som jag nästan inte använder … Den lokala bensinstationen stängde och ersattes med kortautomat och där är jag ibland tvungen att använda kortet för att tanka. Likaså för att göra kontantuttag på bankomater, eftersom nästan alla bankkontor har stängt. Men annars ser jag till att ha gott om kontanter i madrassen så jag kan betala det jag köper med pengar.

  Räkningarna betalar jag genom girering, ingen internetbank för mig inte.

 5. Först övervakade de terroristerna, men jag protesterade inte för jag var ingen terrorist,
  Sedan övervakade de pedofilerna, men jag protesterade inte för jag var ingen pedofil.
  Därefter övervakade de kriminella, men jag protesterade inte för jag var inte kriminell.
  Sedan övervakade de journalisterna, men jag protesterade inte för jag var inte journalist.
  Slutligen…

 6. Gjorde en kul provokation ganska nyligen:
  Tog T-banan till Gärdet och tog en promenad runt ambassaderna där, med en stor jävla svart digital systemkamera väl synlig. Väl att märka rörde jag mig enbart på gator och gångvägar och fotograferade demonstrativt allt inom synhåll. Efter en halvtimme eller så uppvaktades jag dels av ett par amerikanska säkerhetsgubbar, som försvann snabbare än en halv avlöning då jag riktade kameran mot dem, dels av två svenska yngre män som legitimerade sig som säkerhetspoliser. De uppträdde helt korrekt och dessutom trevligt. Visade sig att vi hade några gemensamma bekanta hos ”Firman”.

  • Och nu gör regeringen allt för dessa två gubbar (amerikanska) ska ha rätt att drämma dig med en betong i huvudet nästa gången du är där för att fotografera ;)

   • Betong eller batong eller ett schysst järnrör eller skarpa skjutvapen.
    ”Vår” regering vill uppenbarligen sälja ut statens våldsmonopol till främmande makt.
    Finner det svårt att hitta ett bättre ord än landsförräderi. Eftersom Sverige nu befinner sig i krig är termen helt relevant.

 7. Men allvarligt talat, faktum kvarstår att det finns en och annan individ som gärna vill ha möjlighet att spränga sig själva i luften ombord på flygplan(eller kapa dem och landa med nosen före på byggnader eller leka shoot-em-up-tvspel på skolor osv. ad nauseum. Hur kan vi hindra dem, om vi inte övervakar dem? Och eftersom vi inte vet vilka de är, måste vi ju faktiskt övervaka alla. Och innan ni protesterar, menar jag faktiskt inte ”muslimer” utan destruktiva element i allmänhet.

  Sluta kriga mot muslimska länder så de slutar hata oss? Sluta fylla våra ungdomar med socker, porr och våldsamma tv-spel så deras psykoser blir lite mildare? Det låter ju inte speciellt lätt, med tanke på att korståg, socker, porr och våldsamma tv-spel i princip definierar vår västerländska kultur. Okej, jag överdriver lite men inte SÅ mycket.

  Jag undrar helt enkelt om vi behöver ett övervakningssamhälle? Går det att ha ett etiskt fungerande övervakningssamhälle? Finns det något alternativ för att kämpa mot destruktiva krafter?

  • Finns det något alternativ för att kämpa mot destruktiva krafter?

   Nu har du indirekt definierat ”destruktiva krafter”. Nu är jag spänd på att få läsa hur du definierar dig själv?

  • I det stora landet i väst är det samma typ av konservativa människor som tror att datorspel, rock och tv är roten till allt det onda som också är för att man med vapen i hand ska övertala alla andra att tro på rätt gud.

   Innan du argumenterar om att stoppa destruktiva element kanske du borde få rätt på vad som gör dessa element destruktiva.

  • En bombresa är en engångsresa oftast och då lär kartläggningen varit tämligen meningslös. Jag ser på TV att det är fint att dö för friheten i film efter film, jag delar inte denna uppfattningen iofs, men i så fall borde 200 människoliv några gånger per decennium vara ett billigt pris för att inte våldföra sig på några hundra miljoner människors frihet, 24/7 år ut och år in.

  • Socker? Sambandet mellan socker och våld, är det vetenskapligt styrkt? Jag tvivlar.
   Huvuddelen av all porr beskriver människor som är väldigt vänliga mot varandra och knappast inspirerar till våldsdåd.
   Vad gäller våldsamma TV-spel, för mig helt ointressanta, undrar jag hur farliga de egentligen är? Både schack, som ju är ett krigsspel, och våld uppfanns långt före TV:n. Är sambandet mellan TV och våldsamma ungdomar styrkt?

 8. I datorernas barndom, på 60-70, var rädslan för storebrorssamhället omfattande. Hela den offentliga debatten präglades av denna rädsla för den egna staten. Nu präglas den offentliga debatten av tron på att staten är god och att datorkraften används av staten för att skydda medborgarna. Hur har denna godtrogenhet kunnat få en sådan dominerande ställning i vår ”upplysta” tid?

 9. Utan att omfattas av palindromet ”ni talar bra latin” har jag för mig mig att ”ad nauseum” mera exakt betyder ”till illamående”. I modernt språkbruk skulle man nog kunna säga att ”jag har hört dessa dumheter så att det står mig upp i halsen”.

 10. Vad tycks om detta tilltag då?

  Klartecken för beväpnad utländsk polis i Sverige
  http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=4441328

  Likadant har politiker/kungar/despoter/tyranner gjort i 1000tals år, låta en utomstående militär/polis bevaka och inskränka rättigheter/friheter för den inhemska befolkningen, då slipper man bekymret med att den inhemska militären/polisen inskränker rättigheter/friheter för sina egna släktingar/familjer..

  • Ja, här i Sverige har vi en lång tradition av att göra på detta viset. Fråga Nils Dacke! Utländska legoknektar är ypperliga medel för att hålla den egna befolkningen i schack.

   • Vill minnas att Vilhelm Moberg har skrivit något om detta.
    Hans teori om varför Sverige har en någorlunda stabil demokrati var att landet har en låg befolkningstäthet och stora skogsområden.
    Sverige har haft sin beskärda del av gerillakrigföring mot överheten.