Ondskans axelmakter?


Igår berättade Dagens Nyheter att det förekom stora demonstrationer i Jerusalem och Tel Aviv där olika grupper av israeliska judar stod emot mot varandra, något som starkt påminner om – rasism.

DN: ”Omkring 30 000 upprörda ultraortodoxa judar demonstrerade på torsdagen i Jerusalem mot ett HD-beslut om skolvägran. Demonstrationen sker sedan Högsta domstolen beslutat om fängelse för en grupp ultraortodoxa föräldrar med europeiskt ursprung, ashkenazer, som vägrar skicka sina döttrar till en skola där det också går flickor som räknas som sefarder, det vill säga spanskättade eller orientaliska judar.”

Samtidigt med detta så hävdar Benjamin Netanyahu att Israel ska ändra sin politik när det gäller belägringen av Gaza. Man ska tillåta att ytterligare några sorters varor släpps in till de belägrade, allt för att lugna omvärlden efter den massiva kritik som Israel drabbats av efter mordet på minst nio turkar i samband med det uppmärksammade sjöröveri som landet ägnade sig åt för några veckor sedan. Massmedia rapporterar tacksamt denna desinformation utan att nämnvärt ifrågasätta påståendet.

De senaste åren så har vi fått vänja oss vid att det förekommer organiserat sjöröveri utanför Afrikas kust, men även på andra håll har sjöfarten fått problem. Men jag kan inte dra mig till minnes en enda händelse som kostat så många människoliv, jag tror att det senaste vansinnesdådet som orsakat så många dödsoffer skedde på Kapten Svartskäggs dagar.

En pikant detalj är att Sverige har krigsfartyg som ska skydda handelsflottan utanför den afrikanska kusten, men inga fartyg alls som ska skydda transporter av nödhjälp till de belägrade i Gaza. Jag har påpekat det tidigare och det kan förtjänas att påpekas igen. Israel och USA har förvandlat ordet ”Folkrätt” till ett ord utan betydelse. Idag handlar det om Israel-rätt och USA-rätt, något som borde ge världen skrämselhicka.

Kan inte FN enas i dessa frågor som måste man upphäva vetorätten i FN:s säkerhetsråd. Det får inte vara så att enskilda nationer sätter i system att bryta alla lagar om mänskliga rättigheter, Genèvekonventioner, sätter sig över den internationella brottsmålsdomstolen och alla FN:s resolutioner. Dessa länder har dessutom satt i system att peka ut andra länder som ondskans axelmakter, ett begrepp som i ljuset av de senaste årens faktiska händelser känns utomordentligt tveksamt. Det verkar snarare vara andra länder än de nu utpekade som har gjort sig förtjänta av den stämpeln.

(Rapportera tveksamma annonser, sträng förhandsgranskning av kommentarer tillämpas)

i , , , , , , , , ab1 dagen dn1 ex1 svd123 t


14 svar till “Ondskans axelmakter?”

  • Snart kommer väl Israel med en pistol i ena handen och en Jaffa i den andra och säger: Ett erbjudande du inte bör säga nej till!

  • Jag uppmanar alla att ta ett snack med era lokala butiker och be dem plocka bort israeliska varor från hyllorna. Konsumentmakt fungerar. Pennan kanske inte är mäktigare än svärdet, men ni kan ge er fan på att plånboken är det.

 1. Instämmer helt. Sverige bör bistå hjälpsändningarna med eskortfartyg.

  En sak som många missat är att även om besättningarna släppts (de som överlevde i alla fall) så är fartygen fortfarande kapade. Varje dag det dröjer innan de återlämnas innebär en dag till innan nästa hjälpssändning når Gaza.

 2. Ett fartyg kommer snart att avsegla från Beirut och ombord finns enbart kvinnor. Ett annat fartyg ska med men där finns bara mediafolk ombord. Det ska bli spännande. Tjejerna från Libanon kan hantera ett vapen ganska bra: Sina högklackade skor!

  • Å fy fasen! En massa palestinsk/libanesiska fruntimmer!! Det kommer att bli rena massakern! Det är nästan så jag tycker synd om israelerna, men bara nästan. De är argsinta som ett helt jävla getingbo!

   • Palestinsk/libanesiska kvinnor har om några rätt att vara argsinta som ett helt jävla getingbo. Men du är kanske en konseravativ gubbe som tycker att kvinnor ska vara söta och snälla även efter ett sextioårigt helvete? Krig och massakrer och flyktingskap och annat gott som israelerna bjudit på?

    • Men du är kanske en konseravativ gubbe som tycker att kvinnor ska vara söta och snälla även efter ett sextioårigt helvete?

     Inte då. Men jag vill inte råka ut för deras ilska även om jag anses skyldig som europé… :-)

     • Ja, är det någon som är skyldig så är det.. :-D

      Igår stängdes den lilla gränsövergången som israelerna hade öppnat och det ska vara så till söndag säger man. Men: INGENTING om lättnaden av blockaden finns i den hebreiska versionen av den israeliska regeringens uttalande. Lättnaden är bara en lögn man mött de europeiska kraven med bara för att vinna tid och framstå som försonlig. Inte ens jag trodde att israelerna kunde sjunka så lågt! Eller är de bara desperata?

 3. Israel försöker kring gå det internationella samfund som kräver att blockaden mot Gaza ska hävas
  Israel motsätter sig alla försöker till ett fullständig slut på blockaden
  Den israeliska regeringen vill öka de nödvändigaste varorna från 40 till 120 varor av total 4000 som Gazaborna behöver

  Dessa varor är läsk , salt , kryddor , raktvål , chips , kakor , toalettpapper och ingefära , Dessa varor var förbjudna eftersom de utgjorde ett hot mot Israels säkerhet
  Gazaborna får inte cement för att bygga sina förstörda hus , Israel motiverar detta med att cementet skulle användas för att bygga bunkar och tunnlar

  Det vad Gazaborna behöver är en frirörlighet över gränser utan begränsningar
  Blockaden kommer att fortsätta som vanligt och de israeliska åtgärderna är ett sätt för att lura omvärlden

 4. Haaretz har redan avslöjat sin regerings lättnad av blockaden som en lögn. I den hebreiska varianten på uttalandet nämdes inget om att varor som tidigare stoppats skulle släppas igenom. Israel fortsätter lägger ut dimridåer och omvärlden lär väl göra sitt bästa för att hjälpa dom.