Oj vilken klasskillnad!

Det är bara att titta på Aftonbladets nätlöpsedel, den pågående räddningen av de instängda gruvarbetarna i Chile får betydligt mindre spaltutrymme än det svenska division II-lag som fick en lektion i fotbollssparkande igår. För sådan var klasskillnaden, själv hade jag tippat 3-1 till Holland, eller möjligen 2-1. Det visar på min egen bristande verklighetsuppfattning, för hade Holland stått på lite så hade det kunnat bli tvåsiffrigt.

Jag har god lust att skriva att det är medias fel att förväntningarna på landslaget är så högt ställda, men så är det givetvis inte. Sportjournalisterna hoppas givetvis också på framgångar för landslaget och när deras arbetsgivare vill sälja så många lösnummer som möjligt så halkar soppan ut på de riktiga löpsedlarna. Till att börja med så kan man konstatera att Holland inte förlorat de senaste åren, de var i VM-final och hade i praktiken kunnat vara världsmästare. Sverige spelar helt enkelt inte i samma division.

Sedan kan man givetvis ägna sig åt spelarkritik, det finns spelare med i laget som faktiskt kom till korta på ett närmast förödmjukande sätt och med handen på hjärtat – det fanns inte en enda svensk spelare som skulle platsa i Hollands landslag. Inte en enda.

Givetvis kan man skylla detta på klimatet, och det tänker jag göra nu, och jag menar faktiskt lite allvar. För kan man tänka sig att ett kallt nordiskt land som är snötäckt i månader varje år kan få fram ett internationellt konkurrenskraftigt fotbollslandslag? Nej, vänd på det, vi lyckas när det gäller ishockey, men för den sporten är vårt geografiska läge inget hinder, tvärtom.

Några kanske protesterar och pekar på våra svenska stjärnor, men då ska man också titta på varifrån dessa kommer. Se på Zlatan t.ex. han kommer från Malmö, går det att komma längre söderut i Sverige?

Vi får nog vänta in den kommande klimatförändringen innan vi får möjligheter att spela fotboll året runt i Sverige, och först ett århundrade efter det så kan vi vara hyfsat säkra på att gå vidare i storturneringar i fotboll, om nu jordens befolkning överlever en sådan klimatförändring vilket vi inte kan vara helt säkra på.

Sedan kan jag personligen tycka att det var lite synd att inte Zlatan blev utvisad. En sådan sak hade sannolikt bidragit till att visa att de andra spelarna klarar sig utan honom, minst lika bra. Topp-
forwards är inte längre någon bristvara i svensk fotboll, och det är väl delvis Zlatans förtjänst. Hans framgångar har säkerligen bidragit en del till att de nya vågar testa själva, satsa på maximal offensiv och att även göra ett och annat mål.

Så egentligen har vi inget att klaga på, bortsett från vårt geografiska läge.

it , , , , , , , , ab123456 ex1234567 dn12 svd

  22 comments for “Oj vilken klasskillnad!

 1. Bosse B
  13 oktober, 2010 at 12:10

  Man kan säga att vårt geografiska läge gör att vi bara kan konkurerra med toppnationerna vart 10 år (1994vm brons em 2004 slog nästan ut holland i kvartsfinalen i em) även jag blev förvånad över hur dåliga vi var igår…. olof mellberg saknades något otroligt i backlinjen…. jag tror fortfarande att vi tar andra platsen utan några större problem… men någon succe i ett evntuellt em….njaaaa knappast!

 2. Gösta Berling
  14 oktober, 2010 at 16:17

  Det var väl förstås Lagerbäcks fel det där också. Samt Henkes.

  • 14 oktober, 2010 at 16:27

   Lagerbäcks och Fredric Ljungbergs.

   Det känns som om du har hängt upp dig på något, rentav som att du känner dig lite sårad och bitter? Rätt?

   • Gösta Berling
    14 oktober, 2010 at 17:00

    ”Bitter” – det är att ta i… Men jag upplever väldigt tydligt att det i åratal pågick ett drev emot i första hand Lagerbäck, i andra hand emot de äldre spelarna (Henke bara ett exempel) som till sin intensitet och ibland hätskhet gick långt över gränsen för saklig kritik.

    Vi behöver ju bara leka med exemplet att det hade varit Lagerbäck som lett det svenska laget i hollandsmatchen … Han hade ju blivit (bildligt talat) rullad i tjära och fjädrar samt avrättad ! Medan Hamrén (helt riktigt) kom betydligt billigare undan.

    • 14 oktober, 2010 at 17:13

     Det är sant att Hamrén kom billigare undan, men hans smekmånad är inte för evigt, och absolut inte om laget blir förnedrat av sina motståndare.

     Är möjligen Lagerbäck oxo värmlänning som Svennis??

     • Gösta Berling
      14 oktober, 2010 at 17:16

      Nej, Lagerbäck har sina rötter i Medelpad. Ångetrakten.

      • 14 oktober, 2010 at 17:20

       Då är han nästan surjämte, men Ånge, ligger inte det i Härjedalen?

       • Gösta Berling
        14 oktober, 2010 at 17:25

        Nej, titta på kartan !

        • 14 oktober, 2010 at 17:33

         Jag har åkt igenom Ånge några gånger, det gjorde inte något bestående intryck. Men det har öringen i Gimån och Kaitumälven gjort, egentligen borde jag blogga även om torrflugefiske ocxh flugbindning… :-I

    • Bosse B
     14 oktober, 2010 at 20:53

     Drev mot henke?? ursäkta mig men vad pratar du om?? det var aldrig något drev emot Henrik larsson ifrån media… drevet var mot lagerbäck (samt anders svensson under vm 2006) och att han inte föryngrade laget… Henke fick i princip ingen skit från media alls trots att han inte spelade bra i EM 2008 och det efterföljande kvalet!

     • 14 oktober, 2010 at 20:59

      Gösta är ledsen för att man klankade på hans idoler…

      • Gösta Berling
       14 oktober, 2010 at 23:23

       Nu får ni ge er. Är jag ledsen är det i så fall för att drevet uppträdde orättvist och ovärdigt. Och med ”drevet” menar jag inte enbart traditionella media utan minst lika mycket t ex de kommentarer som självutnämnda experter i läsekretsen skriver i AB och Expressen. Henke var bara ett exempel, det finns nog ännu tydligare, om Niclas Alexandersson kunde man ogenerat skriva precis vad som helst, t o m att han ”aldrig i hela sitt liv gjort en bra match”.

       Jag skrev ju också att drevet i första hand riktades mot Lagerbäck (något som han fick ärva av Tommy Söderberg som drabbades lika oförtjänt).

       • Bosse B
        15 oktober, 2010 at 01:22

        Gösta du har faktiskt fel… Tommy söderberg fick inte mer kritik en vad någon annan förbundskapten fick..mycket pga att sverige spelade kanon fotboll i vm 2002 och em 2004.. det var när söderberg försvann som det hela eskalerade och kritiken blev mycket riktigt väldigt stor mot lagerbäck…pga att resultaten och insatserna i mästerskapen när enbart lagerbäck ledde laget blev betydligt sämre en innan..och dom här självutnämda experterna du nämner..ja det är bara till att läsa AB dagen efter hollands matchen hamren får massa kritik från folk…så kommer det alltid vara… spelar ingen roll vem som är förbundskapten….. Lagerbäck stannade för länge på sin post, han körde fast med sin taktik och föryngrade inte laget tillräckligt… han skulle ha slutat efter vm 2006.. Tycker jag!!

        • Gösta Berling
         15 oktober, 2010 at 09:09

         Jag har inte den bilden … Alla får kritik, både saklig och mindre saklig, efter dåliga matcher. Men min bild är att Lagerbäck och även Söderberg fick alldeles orimligt mycket osaklig kritik, t o m efter vunna matcher fanns det ju sådana som inte kommenterade med annat än ”avgå, avgå”.

         • 15 oktober, 2010 at 09:27

          Jag tror personligen att du måste inse att alla inte delar din egen uppfattning om hur fotboll ska spelas. Fotboll engagerar folk och många är vi som har synpunkter på än det ena och än det tredje. Du är bara en av dessa och det vore orimligt att tänka sig att t.ex. din uppfattning, eller min, skulle delas av någon slags folkmajoritet.

          Däremot så präglas nog diskussionen av en mångfald där en stor del anser att just deras egen uppfattning är rätt, och du är själv medlem i den gruppen.

          Men såhär är det: Ingen som tar jobbet som förbundskapten i NÅGOT lands landslag, eller ens klubblag, kan räkna med att få vara o-kritiserad eller o-bespottad. Alla anser sig ha rätt att kritisera och många gör det dessutom.

          Att det ibland blir orättvist är självklart, och det är t.o.m. tveksamt om det verkligen än önskvärt att det inte vore så. Vi älskar att tycka till om fotboll, och det är definitivt inte fel att påstå att fotbollen är ett opium för folket.

          Tål man inte vederhäftig eller ovederhäftig kritik så bör man som spelare eller funktionär ägna sig åt något annat för fotboll väcker känslor. Det är du själv ett bevis för faktiskt…

          • Gösta Berling
           15 oktober, 2010 at 10:51

           Ja … fast det är just därför att jag själv inte alls saknar kritik mot Lagerbäck & co som jag lägger märke till att mot honom har funnits en sådan kompakt osaklig kritik att den i åratal har fungerat som ett drev!

           Alla ska ha rätt att kritisera och man får tåla att en del kritik dessutom är osaklig. Men går det för långt blir det ovärdigt.

           Visst, fotboll väcker känslor. Även hos mig. Men hos mig är dessa ett intet, jämfört med de känslor som friidrotten förmår uppväcka ! Så skriv lite osakliga bloggar om Sanna eller Musse så ska du få se på gnistor!!!

          • 15 oktober, 2010 at 11:01

           Vem fasen är Sanna? Musse, det är väl den där Mustafa du menar?

           Visst kan jag skriva osakligt om dem om du vill, jag är bara måttligt intresserad av friidrott när det inte är OS eller VM, men fotboll och hockey är jag alltid intresserad av.

           I vilket fall som helst är det skönt att vi är av med ´Lasse ”täck upp hemåt” Lagerbäck´ nu, det är en framgång för svensk fotboll även om vi lirar i Europas gärdsgårdsserie.

           Du behöver inte hålla med mig om att Henke och vissa andra gamlingar behövde lämna landslaget, det är vi tillräckligt många som insett ändå. Det är snart dags att börja köra in en ersättare för Zlatan, jag tror att han redan har nått så långt han kan komma. Om Hamrén är rätt coach vet jag inte, men fullt klart är att han är bättre än Lagerbäck som såg sitt bästföredatum gå ut redan 2002, nåt…

           Sen får du sitta och muttra på din kammare bäst du vill, jag har lika rätt till min åsikt som du har till din, ja mer egentligen, det är min blogg… :-P

       • 15 oktober, 2010 at 01:28

        ”Nu får ni ge er.”

        Nope :-P

        • Gösta Berling
         15 oktober, 2010 at 11:52

         Haha, jag har väl aldrig ifrågasatt din rätt att skriva vad du vill! Och jag vet och accepterar att fler är mer intresserade av fotboll än av friidrott, för mig är det emellertid tvärtom, blev ”väckt” av Dan Waern 1956 och håller Gärderuds OS-seger 1976 som den genom tiderna främsta svenska idrottsinsatsen.

         Även om det kan vara kul att som åskådare titta på en match där favoritlaget förlorar med 12-11 så kan man inte komma ifrån att det är bättre om favoritlaget vinner med 1-0 i en tillknäppt match, särskilt naturligtvis i en kvalturnering där det är ”vinna eller försvinna” som gäller. Det är underbart med klacksparkar, nackahörnor, finter och artistiska dragningar men spelet fotboll, liksom ishockey, bandy mm går ju faktiskt ut på att om möjligt göra fler mål än man släpper in. Utifrån detta drev nog Lagerbäck en realistisk linje, han visste ju vilka styrkor och svagheter det svenska spelarmaterialet hade.

         Rent fysiskt fungerar ju människokroppen så att en spelare som börjar närma sig 40 inte är och inte kan vara lika bra som 10 år tidigare, så det var väl inget märkligt att Henke slutade. Emellertid, skall en spelare som passerat sitt bäst före-datum ersättas, så skall ju den yngre ersättaren vara bättre (eller åtminstone ha potential att bli bättre) och utifrån det hade kanske Henke och andra veteraner kunnat platsa ytterligare något eller ett par år.

         Nog vet du att Sanna = Sanna Kallur ! Kanske världens bästa häcklöpare när hon är oskadad.

         • Bosse B
          15 oktober, 2010 at 13:24

          Att Henrik larsson skulle platsat i landslaget ett par år till om han valt att fortsätta är förmodligen du och lagerbäck dom enda som tycker…. henke gjorde 7 mål i allsvenskan sista säsongen 7 mål i en väldigt medioker liga säger det mesta….även du måste väl ha lagt märke till i vm kvalet att han var långt ifrån den gamla henke som vi var vana vid? fanns flertalet yngre anfallare som hade gjort det bättre… alla har olika åsikter men den här med att henke skulle platsat ett par år till…njaaa då undrar man om du ens kollar på fotboll.. eller så är du helt enkelt väldigt enögd pga att henke är din idol? sen dom andra du pratar om som slutat och skulle fortsatt platsa..kan ju enbart vara allbäck, daniel andersson och alexandersson.. och dom tyckte ju knappt ens lagerbäck själv att dom var aktuella för start 11an

          • Gösta Berling
           15 oktober, 2010 at 13:59

           En diskussion om Henke skulle ha platsat ett år till eller ej leder nog ingenstans. det går ju varken bevisa eller motbevisa eftersom det inte skedde. Men man kan genom förarbeten vara mycket delaktig i ett mål även om det var någon annan som hade sista foten på bollen. Och Henke var delaktig i många sådana mål. Lojalitet mot laget är också värdefullt och Henke var mycket lojal på det sättet att han offrade finliret till förmån för slitsamt (men inte lika spektakulärt) grovjobb när det behövdes.

           Henke är knappast min idol, jag anser bara att alla, även han, bör kritiseras juste …

 3. Bosse B
  15 oktober, 2010 at 15:36

  Självklart skall alla kritiseras juste det håller jag med om… men jag håller inte med om att henke bidrog så mycke i sista kvalet.. visst han kämpa och slet…men problemet i kvalet till vm 2010 var framför allt att vi hade stora problem att göra MÅL… och en anledning till det var att henkes bäst för datum hade gått ut han bidrog helt enkelt inte på samma sätt varken med mål eller målgivande passningar längre (var självklart fler anledningar som berörde andra spelare en henke) men som du skrev den här dikussion leder nog ingen vart =)

Comments are closed.