Obama pekar inte

Nu är det ett år sedan Barack Obama valdes till USA:s president och det finns anledning att sammanfatta intrycken, något som kan göras med fyra ord, Guldet blev till sand.

Han blev president för sin vältalighets skull, han verkade vara en sympatisk person, och han valdes trots att han är afroamerikan. Somliga säger att valsegern berodde på Sarah Palin, en kvinna som skrämde trehundra miljoner amerikaner eftersom hon skulle bli president om John McCain skulle avlida eller bli oförmögen att fullfölja sitt uppdrag som president.

Nere på marken har Obama inte gjort mer än möjligen en hundradel av de saker som folk hade förväntat sig av honom, Han skulle stänga Guantanamo inom ett år, men det är inte stängt. Hur Obama ska göra med koncentrationslägret på Bagrambasen i Afghanistan talas det tyst om, enligt Amnesty har så har man närmare tusen fångar där under förhållanden som är ännu hårdare än Guantanamo, något som säger en hel del.

Kriget i Irak skulle avslutas och soldaterna tas hem, eller delvis förflyttas till Afghanistan, sade han. Resultatet har blivit att USA idag har minst lika många beväpnade soldater i Irak, och de som tagits bort därifrån har ersatts med legosoldater, bland annat från det ökända Blackwater.

Vårt grannlands Nobelpriskommitté belönade Obama med Nobels fredspris, och han fick priset för – att han inte var George W Bush. Det sades aldrig klart ut men det finns knappast någon som tvivlar.

Barack Obama har framträtt internationellt, bland annat åkte han till Köpenhamn eftersom han ville att den Olympiska kommittén skulle välja USA som arrangör för kommande olympiska spel, men USA:s förslag avfärdades först av alla. Det andra stora talet var det omskrivna Kairotalet, ett tal som skulle visa länderna i Mellanöstern att USA nu vill ha bättre relationer, och att palestiniernas berättigade krav skulle tillgodoses. Han satte ner foten åt apartheidstaten, men idag vet vi att den starkaste lobbyorganisationen alla kategorier heter AIPAC. Alla löften är bortblåsta och USA skulle direkt lägga sitt Veto i FN:s säkerhetsråd om något land skulle drista sig till att kräva att Israel skulle utreda sina krigsförbrytelser.

Obama

I USA skulle Obama se till att införa en sjukvårdsförsäkring som innebar att ingen amerikan stod helt utan sjukvård, av detta blev intet. Demonstrationerna mot den sittande presidenten blev tumultartade och det stöd Obama hade haft bland medborgarna rann ut i tomma intet. Somliga säger att han i alla fall lyckades se till att barn skulle få vård oavsett föräldrarnas inkomst, men det har vi inte sett än.

Det vi har sett är att de val som just har varit inneburit att folk återigen valt republikaner till representanthuset och kongres-
sen, något som nästa år blir alltmer tydligt då ännu fler kommer att straffa Obama, de val som då sker kommer innebära en förändring från en demokratisk majoritet till en republikansk. Den som hade väntat sig att Obama skulle vara en hårdhudad politiker med klara och tydliga vyer fick i praktiken ett ryggradslöst mähä. En man som är totalt oförmögen att peka med hela handen och som gett uttrycket ”mycket snack och liten verkstad” ett ansikte.

intressant Andra om: , , , , , , , , , , , , , , ab1234 dn123 svd123 ex1 t

  9 comments for “Obama pekar inte

 1. Gripen
  5 november, 2009 at 08:29

  Nu måste jag rätta ett fel i din artikel.
  Amerikanerna har inte straffat Obama med att välja in republikaner i kongressen eller representant huset ännu.
  De hart valt republikaner till guvernörer och in i State senate och state kongress. Valet till kongressen är nästa år och då får vi se om de fortsätter straffa Obama.

  Jag håller annars med allt du har skrivit och tror att tränden kommer att fortsätta.

  Men media har den största rollen i detta tillsammans med lobbygrupper och så kallade ”think tanks”. De spridder skräck och hat propoganda så de amerikanska folket är mer eller mindre i panik och amerikanska folket har 2 korrupta partier att välja mellan alla andra partier är bortkastade röster är de övertygade om.

  Konservativ media i USA (FOX NEWS, Rush Limbaugh och Co) mer eller mindre uppmanar sina lyssnare att starta ett inbördes krig så rädsla och hat genomsyrar den amerikanska själen.

  I det senaste katastroff valet så förlorade progressive och rationella röster. Exempel är att i Virginia så valdes en kristen fundamentalist som tror på kreationism och att kvinnor ska stanna hemma och inte vara ute på arbetsmarknaden guvernörs valet, I Maine förlorade homosexualla sin rätt att gifta sig och i Texas bord of education beslutade man sig för att göra kreationistiska revisioner i skolböckerna.

  Theocraterna har fått ett starkt grepp över USA och Obamas misslyckanden gör att de blir starkare.

 2. Dimitra
  5 november, 2009 at 09:41

  och för att inte glömma…
  Han skulle stoppa blockaden mot Kuba och förbättra relationerna med Latinamerika..
  Istället upprepar han samma misstag,,som sina kolleger i vita huset,
  Han försökte ignorera kraven från de andra länderna ,om Kubas inträde i OAS.lyftandet av embargot
  . Men hans ”charm” förblindade inte de flesta latinamerikanska ledarna..
  så.. Nu bygger han baser i Colombia ”for peace”

 3. Palestinier
  5 november, 2009 at 14:03

  USA,s två partisystem (pest eller kollera) har misslyckats
  Båda partier låtsas slåss framför kamerorna medan de sover i samma säng på natten , Ingenting har förändrats när det gäller värdering , moral och friheter
  Det finns bara ett parti som ägs av stora bidragsgivarna , om detta system existerar i Sverige då skulle högern har styrt Sverige i evigheten
  USA,s politiker köps och betalas oavsett vad folket säger

  Obama är en demokrat och sysselsätter med en traditionell Amerikansk politik med liberal agenda , Han har redan förlorat mycket av sin trovärdighet och många betraktar Obama som ett misslyckande och jag tillhör denna grupp

 4. boris
  5 november, 2009 at 14:13

  Jag vet inte om du redan hört det men USA har gjort en helomvänding i Palestinafrågan. Hillary Clinton träffade Netanyahu i lördags och gav Israel USA:s godkännande till fortsatt byggande av bosättningar samt den etniska resningen som är i full gång östra Al-Quds (Jerusalem). Fatahs chefsförhandlare Saeb Erakat sa igår i direktsändning i Al-Jazeera att tvåstatslösningen är död och att det är dags för Mahmoud Abbas att förmedla den tragiska sanningen till det palestinska folket. Om Fatah ger upp tanken på en lösning är en slutgiltig eliminering av palestinierna inom Israels gränser inte långt borta. Västmedier har knipit käft om allt detta utan hårdbevakar istället protesterna i Iran och Israels beslagtagande av ett fartyg fullt med ”iranska vapen på väg till Hizbollah” (ännu ett iscensättande av israels lögn-och propagandaapparat?)

  • Rickard H
   5 november, 2009 at 16:58

   Det finns knappast ord för hur Obama sviker alla som trott på honom. Jag är övertygad om att de flesta i europa trodde att Obama skulle stå för sin inställning till Israel. Men uppenbarligen är det viktigare att bli omvald än att ha den minsta moral.

   Bra inlägg om Ghost Busters för övrigt.

   • H2
    5 november, 2009 at 18:10

    Obama ar inte svikit sina väljare, tvärtom har han i princip startat allt han lovat i sin valrörelse.

    Att personer med orealistiska förväntningar känner sig besvikna är logiskt, frågan är bara vem dom skall vara besviken på.

  • anonym
   5 november, 2009 at 17:00

   Frågan om fartyget är en billig israelisk snyfthistoria: Iran skickar vapen som ska användas till att mörda civila israeler.

   Till saken hör att fartyget inte var på väg från Iran till Syrien utan tvärtom. Fartyget hade syriska konsumtions varor på väg till Iran. Men hur ska israelerna krumbukta sig och fälla krokodiltårar tills de får klartecken att bomba Iran.

   Synd att iraniernas atomprogram har civila ändamål. Det hade suttit fint med några iranska atombomber så att lögnhalsarna till krigsförbrytare i Israel inser att de måste hålla sig på mattan och inte spela sjörövare också.

 5. 5 november, 2009 at 16:20

  Att de bytt namn till XE beror bara på att de förstört namnet Blackwater genom sitt idoga mördande av araber.

 6. boris
  5 november, 2009 at 20:00

  Senaste nytt: Abbas avgår. Hanan Ashrawi säger till CNN att den utlösande faktorn var Hillary Clintons svek.

Comments are closed.