Obama och Vietghanistan

Den som följt medias rapportering om Kriget mot Terrorismen och dess expansion i Afghanistan vet att ett flertal länder överväger att ta hem sina trupper. Finnarna har börjat dra sig tillbaka, Italien överväger att göra det liksom Australien. I Storbritannien så växer kritiken liksom den gör i – USA.

AB: ”Håller Afghanistan på att bli Barack Obamas Vietnam? Varje månad slås nya rekord i antalet stupade soldater – medan allt fler kritiska röster hörs på hemmaplan. – Jag vill inte hasta fram en ny strategi, svarar han på frågor om hur krigslyckan ska vända. Så sent som i onsdags dödades ytterligare åtta amerikanska soldater när en hemmagjord bomb exploderade vid sidan av en väg utanför Kabul. Därmed blev oktober, med sammanlagt 55 stupade, den dödligaste månaden för USA sedan kriget i Afghanistan startade för drygt åtta år sedan. Samma rekord slogs innan dess i september. Och innan dess i augusti.”

Här hemma i Sverige så blir kritikerna fler för varje dag. Från att ha varit positiva till Sveriges engagemang i Afghanistan så har det svängt och majoriteten är idag skeptisk. Ser man till kommentarer i ämnet så är de flesta av den uppfattningen att vi ska ge bistånd till landet, till uppbyggnad av infrastruktur och rent humanitärt bistånd. Personligen skulle jag kunna tänka mig att vi även hjälpte till att utbilda och utrusta landets poliskår.

Men om opinionen är på väg att svänga nu så är det bara en ren viskning mot vad det blir då talibaner och andra rebeller slår till mot svenskarna i ett riktat anfall. Våra politiker hävdar att de svenska soldaterna befinner sig i en lugn del av landet, något som emotsägs av de nyheter vi kan ta del av i svenska tidningar. Jag tycker att man nästan dagligen kan läsa att svenskarna blivit beskjutna, senast igår eller förrgår.

Förr eller senare så kommer de som är motståndare mot ockupationen att inse att det bästa sättet att bli av med ockupanterna är att påverka hemmaopinionen i de länder som skickat soldaterna. Då ger man sig på förläggningar eller trupptransporter, vad det skulle innebära för svenskarna om vi fick hem ett trettiotal soldater i flaggprydda kistor är lätt att inse. Ingen regering skulle kunna göra annat än ta hem dem, allihop.

Det är just vad som nu håller på att hända de amerikanska styrkorna. Motståndet intensifieras och Barack Obama står inför ett jätteproblem. Hemmaopinionen är tveksam och likaså många av dem som deltar i den offentliga debatten i USA. Afghanerna själva, liksom befolkningen i Mellanöstern, börjar tacka nej till det de sett av västerländsk demokrati. Man säger, som jag skrev i förrgår, att man vill ha Islam istället för demokrati.

Och jag klandrar dem inte. Det de sett är bara våld och ond bråd död, något som oftast drabbar helt oskyldiga människor. Och de som ockuperar landet kommer från USA och andra länder, och talar inte ens de språk som afghanerna själva använder. Det är bara att inse att projekt ”döda talibaner”, eller vad man kallar det internt, har misslyckats. Ska man nå några framgångar så finns det bara en väg, och det är att förhandla med talibanerna.

Det skulle f.ö. vara intressant att veta hur många liksäckar som försvarsledningen har skickat ner till Afghanistan.

intressant Andra om: , , , , ab1 svd12 dn12 ex t

  3 comments for “Obama och Vietghanistan

 1. 31 oktober, 2009 at 15:51

  Om man grovt skulle tolka försvarsmakten senaste rekryteringskampanj så är det precis så illa som jag trodde. De skall befria Afghanistans kvinnor! Här ser man samma typ av ändamålskrypning som USA uppvisar. Det är inte längre frågan om att jaga terrorister, utan att befria kvinnorna.

  Gärna sexuellt…

 2. 31 oktober, 2009 at 19:57

  Är det inte liksäckar man använder numera? Bör väl räcka med drygt femhundra antar jag.

  Kan man inte anta att ett antal dödade svenskar snarare får regeringen och dess lojala ”opposition” att trumpeta ut att ”vi ger inte efter för terror, vi skicker ner mer trupp och häftigare vapen”? Och så bombar man sönder några byar för att understryka den ståndpunkten!

 3. Andreas
  31 oktober, 2009 at 22:09

  jag har tidigare varit för Natos och dess samarbetspartners insatser där nere men jag har i efterhand svängt i frågan. Afghanistan är inte som Västeuropa under andra världskriget. Demokrati kan inte införas med militära medel i ett sådant land.

  Ta hem trupperna.

Comments are closed.