Europas ödsligaste område..

Ingen har kunnat missa att man i nuläget saknar ett Herculesplan som var på väg från Nordnorge till Kiruna för att hämta folk, planet försvann på en plats där jag själv har tillbringat många fiskeveckor på, ja antagligen mer än ett par fiskemånader.

I princip är det väglöst land, på den här sidan om Kebnekaise finns det ytterst få vägar, utgår man dessutom från den raka flygvägen från Evenes i Norge till Kiruna flygplats så är antagligen den första väg som är farbar med bil någon av småvägarna runt flygplatsen. Just nu i skrivande stund så vet vi inte om man har lyckats nödlanda planet eller om det rör sig om ett totalhaveri, men dessvärre ser det illa ut i nuläget.

Man har berättat att svenska JAS-plan varit uppe och letat med värmekameror, men man har inte sagt om Sverige är med i den Natoövning som pågår i Nordnorge. Men man har sagt att det är fler än Natoländer som är med vilket gör att det är mycket troligt att det svenska försvaret deltar.

SVT: ”Ett norskt Herculesplan med fem personer fyra män och en kvinna)ombord befaras alltså ha störtat i Kebnekaiseområdet. Kontakten med planet bröts klockan 14.40 åtta mil väster om Kiruna. -Det är rimligt att man inte hittar det förrän det blir dagsljus igen, säger Försvarsmaktens insatschef Anders Silwer i Aktuellt i kväll. -Vi har flera enheter som söker i området vid Kebnekaise som är den troligaste senaste positionen, säger Jonas Sundin.”

Utgår man ifrån att de har lyckats nödlanda så är det bråttom att hitta dem. Det blåser storm i området och dessutom regnar/snöar det. I nuläget är det väl bara att hålla tummarna för att det trots allt har gått bra och att någon av räddningspatrullerna snart hittar dem hyfsat välbehållna. Men jag kan ju inte säga att jag själv skulle vilja tillbringa några timmar där inatt..

it Andra om: , , , , svt sr ab1 dn svd gp12

  13 comments for “Europas ödsligaste område..

 1. Göran s
  16 mars, 2012 at 00:27

  Fel tid, fel plats! / Jinge

  • Magnus
   16 mars, 2012 at 02:16

   Jag blir så nyfiken… :-)

 2. Gustav
  16 mars, 2012 at 00:47

  Ja det ser mycket illa ut. Dessutom är det europas mest otillgängliga plats.

 3. marie
  16 mars, 2012 at 00:48

  tänkte bara inflika att sverige har ca 1500 pers med i övningen (jag är inte helt hundra men jag tvivlar på att några JAS har varit uppe och letat ännu)

  • 16 mars, 2012 at 05:01

   Rapport hävdade det igår, man hade uppe kärror med värmekamera..

   Jaha, det hade man kunnat vänta sig. Vi är inte Natomedlemmar, men vi sa vara med på natoövningar… :-(

   • Marcus R
    16 mars, 2012 at 12:02

    Vi har ju mer eller mindre samarbetat med Nato sedan 1996 då vi skickade styrkor till Kosovo. Det blir svårt att undvika NATO-övningarna här uppe då vi har våra Nordiska grannar västerut som är med.

    Vi har nog varit med på varenda NATO-övning i Norge de senaste 15 åren.

    Ryssarna har förvånansvärt nog också haft övningar med NATO (eller mer specifikt, USA) men senast var 1998.

 4. Christer
  16 mars, 2012 at 07:04

  Svårt att föreställa sig hur vädret är i fjällen men planet är en stadig kärra och klarar säkert en buklandning i snön. Vi får se hur det går?

 5. Björnis
  16 mars, 2012 at 09:46

  Vart fiskar man i Kebnekaise – Tarfalaområdet???
  Bilväg finns till Nikkaluokta, ca 7 mil väster om Kiruna flygplats.

  • 16 mars, 2012 at 10:06

   I Kebnes källsjöar, Tjonajokk, Kaitumälven etc…

 6. Lord
  16 mars, 2012 at 14:35

  Europas ödsligaste måhända, men också ett av europas vackraste. Men borde inte ett militärplan klara mer påfrestning än ett privatplan?

  • 16 mars, 2012 at 14:37

   DEt gör det säkerligen oxo, men en Hercules är stor och tung, även om man försöker buklanda i terräng så är oddsen dåliga.

 7. H2
  16 mars, 2012 at 21:31

  Har inte sådana där militörplans sk svarta lådor? Dels den som registrerar vad som händer i planet och dels radiosändare som talar om var planet kraschat?

  • 16 mars, 2012 at 21:35

   Jag läste något om det där, vissa delar av det systemet har de tydligen inte. Jag tror att jag hörde det i Rapport igår..

Comments are closed.