Northugs väg mot katastrof


Vi som är intresserade av skidåkning har länge reagerat på Petter Northugs olika uttalanden för att uppnå maximal uppmärksamhet. På ett sätt är det kul med kaxiga idrottsmän, men samtidigt så kan man fundera över hur ledarna inom det norska skidlandslaget fungerar. Så här säger Per Elofsson idag:

TOBLACH/AB: ”Skidexperten Per Elofsson lider med Petter Northugs situation. Han anser att ledarna kring skidstjärnan brister i insikt. – De som finns runt omkring honom hjälper snarare till att odla ett agg mot Petter, säger Per Elofsson till Sportbladet. Skidvärlden följer utvecklingen kring Petter Northug. Per Elofsson, Sveriges förra stora skidstjärna som numera är SVT-expert, gillar inte det han ser. Han anser att ledarna kring Petter Northug inte tar sitt ansvar. – Jag reagerar över att det inte är någon som hjälper honom att hitta rätt när det går lite tyngre. Det är viktigt att de som är i stötteapparaten kring Petter säger till honom vad som är rätt och inte rätt. Att de inte alltid låter honom vara Petter…”

Att Petter Northug själv inte slutar spela pellejöns är tragiskt främst för honom själv. Nu sist blev han av med sina bonussekunder när han stängde spåret för de bakomvarande, ett beteende som borde ge honom avstängning i ett antal tävlingar. Men det visar samtidigt på ett problem för honom som på sikt kan bli värre, att alltid hålla på och psyka motståndarna har blivit någon slags standard för honom, och där har idrotts-
ledarna ett ansvar.

Som Elofsson är inne på så borde de inte bara skratta med Northug när han kläcker ur sig mer eller mindre begåvade kommentarer om motståndarnas färdigheter, Petter är en extraordinär idrottsman med kvaliteter som kommer att göra honom historisk. Det vore tragiskt om merparten av det man kommer att minnas honom för är osportsligt uppträdande och osportsliga uttalanden. Ingen kan komma ifrån att han är en av skidsportens mest lysande stjärnor, men han behöver handledning av lagledare och coacher.

it , , , , , , ab1 ex12 svd dn svt1 tv2no


7 svar till “Northugs väg mot katastrof”

  1. Tror ikke ledelsen i skilandslaget tør snakke for hardt til Northug. Så vidt jeg skjønte så holdt han på å gå over til et privat lag før denne sesongen. Han har nok mer makt over landslagsledelsen enn de har over ham. Ikke minst økonomisk i forhold til sponsorer er det nok viktig å holde ham på landslaget.

    • Håller han på som han gör just nu så har nog inga sponsorer kvar snart! Ska bli extra roligt och följa honom idag!

  2. Tja Northug är Sveriges svar på Zlatan. Både när det gäller den massmediala haussen och de egna personliga egenskaperna. Det är lätt hänt att det går överstyr då om ingen klok människa med goda relationer till stjärnan ifråga lyckas få honom på rätt kurs.

    • Ett märkligt psykologiskt fenomen det här att vissa människor dras till assholes. Vad är det för fel på att behandla andra människor någorlunda OK?

  3. Hade det varit någon annan än Northug som bytt spår hade nog ingen brytt sig. Minns inte vem som var på gång mot ett annat spurtpris när referenten på SVT vid ett liknande läge uppmanade en svensk ”stäng till där”