Norges dominans dödar längdskidåkingen


Själv hade jag sett fram mot vintern och Världscupen på skidor, men redan nu kan vi se att vi inte kommer ha en chans mot de norska åkarna. Jag hade hoppats att fjolåret skulle ha gett de svenska skidåkarna motivation nog att öka träningsdosen, men de får nog väldigt svårt att göra sig gällande som det nu är.

Igår kom Charlotte Kalla på fjortonde plats i 15 km fritt, Anna Haag var bästa svenska med en tolfteplats, de fyra första platserna belades av norskor och jag tror att det var åtta norskor totalt framför de svenska tjejerna, men jag är lite osäker eftersom jag inte hittat någon resultatlista, så inte ens media tycker att det är motiverat att nämna annat än att Haag och Kalla kom efter, och det rejält.

I år handlar det inte om en astmamedicin eftersom jag har förstått saken som att den är borttagen från doping-
listan, någon annan doping är tveksam eftersom en sådan skandal skulle ta kål på hela sporten efter finnarnas EPO-doping och alla öststaters tveksamma historia.

Idag sänder man återigen Vinterstudion i SVT och jag har för mig att det handlar om sprinten, men SVT kommer snart att kunna se att tittarsiffrorna sjunker markant på grund av norsk överlägsenhet, för varför ska man titta på skidlöpare som inte ens har en chans att nå prispallen? Marit Björgen och Petter Northug och deras kamrater är helt enkelt för bra, de svenska skidlöparna kommer inte ha en chans i Världscupen i år, i vart fall inte om inte de norska landslagen medvetet vallar fel för att rädda sporten.

En av konsekvenserna av uteblivna framgångar är som sagt att intresset falnar, och det går snabbt. Och saknas intresset så kommer inte sponsorerna att vara intresserade, resultatet av det är inte svårt att tippa, Sverige reduceras till att bli en B-nation. Nu kanske man inte ska dra alltför stora växlar på hur säsongen börjat, men skidförbundet kan i alla fall konstatera att upplägget inför vintersäsongen 2011/2012 har misslyckats, att Björgen och Northug dominerar är nog inte möjligt att hindra, men när hela, eller nästan hela, norska landslaget kommer före de svenska åkarna i mål så har man problem, minst sagt.

Vi behöver Kalla och Hellner på pallen, eller andra svenskar som klarar av att ta sig dit. Vi kommer aldrig att bli bättre än Norge, men vi måste i alla fall ha möjlighet att konkurrera.

it Andra om: , , , , , dn svd svt ex12 ab12


8 svar till “Norges dominans dödar längdskidåkingen”

 1. Nå nå nordmenn gå med samme sekk som i Birkebeineren, om svenskene skal ha muligheter på en plass på pallen.
  Ennå ikke helt mørkt for Hellner, om han konsentrerer seg kun om de korteste distansene, det samme gjelder Kalla. Men hva med de andre svenske flikorna?? Når vi ser de i spotet, minner det om at de er foret med rømmegrøt og ribba!
  I skiskyting litt lysere, men så viste Svendsen og Bø svenskene også ”vinterveien.”
  I laghopp vant ikke også Norge!(Hvor var det svenske laget som ”hopper med en sko!”)
  Siste håp, vi må da slå Ulsrud i sirkusbuksan. Så ble det også tap for de blå gula.
  Petter ”pekte ikke nese” herr sportsredaktør!
  Mitt råd til skiløperne; Sett de på havregrøt under den korte juleferien.

 2. Mjaa,nu kanske det ser värre ut än vad det är, Ingen vågar säga det men vallningen var en katastrof,precis som förra året.

  Finnarna har blockering mellan örona..”vinner jag så tror alla jag är dopad”-syndromet.

  Vi får se idag..

  • Övergå att generöst stödja de duktiga norrmännen eller njut av den fina åkningen! Varför ska vi vara så nationalistiska? För 1000 år sedan fanns knappast Sverige och Norge, som nu. För 200 år sedan lydde väl Norge under Danmark, för 110 år sedan under Sverige.
   Sverige utmärker sig annars nu för mer långgående privatiseringar med större möjligheter för riskkapitalbolag att göra vinster, än något annat land, inkl USA, om jag är rätt underrättad.
   Se där något för den mycket nationalistiske att ta fasta på!

   • :-) För att idrott ska vara kul för publiken så måste man acceptera en skvätt nationalism, hade inte svenskar varit med så hade jag hejat på Norge, men som sagt, nu kvalificerade sig endast en tjej…

 3. Men ärligt talat, kan man inte lika gärna säga att svenskarnas uselhet sabbar längdskidåkningen? För det var inte många nationer som slogs om topplaceringar i den sporten ens när den var ”oförstörd”? :)

  Jag förutsätter att doping är legio, det är bara åka fast som inte är det. Bäst kemist vinner! (Jag kan få svenska laget på fötter på ett år, ring mig! :)