Norge mot Breivik


Idag börjar rättegången mot rasisten Anders Behring Breivik i Norge. Och själv vet jag inte riktigt hur jag känner, chocken efter dåden på Utøya och i Oslos regeringskvarter finns kvar trots att det gått ett bra tag. Hur det känns för de överlevande, för anhöriga och Norges befolkning är lätt att förstå, vad än Breivik får för påföljd så är den alldeles för mild.

I bästa fall så kommer befolkningen i Norge att ta ett stort och synligt avstånd mot rasismen i landet, här i Sverige så har sannolikt Sverigedemokraterna och diverse nazistiska grupperingar i närheten av dem fått allt svårare att komma ut med sina budskap. Det förefaller så, i vart fall om man ser till det överraskande beskedet att nazisterna ska demonstrera på 1 maj.

Jag hoppas och tror att 1 maj 2012 kommer bli en jättelik manifestation mot rasism och främlingsfientlighet, och så blir det nog i samtliga av Nordens huvudstäder.

Men vi har dem mitt ibland oss, de finns till och med i Sveriges Riksdag. Den som inte förstår vad jag menar bör återigen läsa Jimmie Åkessons debattartikel i Aftonbladet som han skrev före valet 2010. Lägg också på minnet exakt vad han skrev:
skrev: ”Allt detta är i dag en del av den svenska verkligheten. Frågan är hur det ser det ut om ytterligare några decennier, när den muslimska befolkningen, om nuvarande takt håller i sig, har flerdubblats i storlek och många av Europas större städer, inklusive Malmö, med största sannolikhet har en muslimsk majoritet.

Den mångkulturella samhällseliten ser kanske denna framtid som en färgglad intressant förändring av ett Sverige och Europa som man allt som oftast förnekar ens någonsin har varit ”svenskt” eller ”europeiskt”.

Som sverigedemokrat ser jag detta som vårt största utländska hot sedan andra världskriget och jag lovar att göra allt som står i min makt för att vända trenden när vi går till val nästa år.”

it Andra om: , , , , , , , , svt12 sr12 dn123 svd123 ab123 gp12


13 svar till “Norge mot Breivik”

 1. Det intressanta i rättegången är kanske om man kan få svar på om Breivik är galen eller inte?

  Vad kopplingen till SD beträffar så har jag för mig att Breivik hade Moderaterna som största förebild. Inte SD.

  Om det blir någon manifestation 1 maj så är det ju i vanlig ordning skränvänstern som är det största problemet ur polisens synvinkel. Det har ju erfarenheten visat.

  • Har du börjat ljuga för att trumma igenom dina åsikter?

   ”Vad kopplingen till SD beträffar så har jag för mig att Breivik hade Moderaterna som största förebild. Inte SD.”

   :-) Önsketänkande Christer! :-) Breivik har både sagt och skrivit att SD är det parti som står närmast hans egna åsikter. Dessutom så högt och tydligt så att även du borde ha läst/hört det.

   ”Om det blir någon manifestation 1 maj så är det ju i vanlig ordning skränvänstern som är det största problemet”

   Du är allt bra sorglig…

 2. Som jag läste någon klokt påpeka i helgen: hittills har allting gått enligt Breiviks plan. Även veckans ”föreställning”, där rättegången mot honom görs till någon slags TV-underhållning, måste vara exakt det han hela tiden velat ha.

  Jag tror att samhället måste börja se över sådana här saker nu. Terrorism fungerar lite för bra. Oavsett om terroristerna heter bin Laden eller Breivik har de alldeles för lätt att få igenom det de eftersträvar. Inskränkningar i demokratiska fri- och rättigheter, upptrappade våldsspiraler och nu dessutom direktsända TV-shower där obegränsat utrymme till uppmärksamhet ges.

 3. Apropå frågan om Breivik är galen, sinnessjuk eller inte. Visst, självklart, måste man betrakta honom som sinnessjuk, i den meningen att han har ju begått så oerhört fruktansvärda handlingar och handlingar som ligger på astronomiskt stora avstånd från vad en vanlig normal människa ens kan föreställa sig. MEN nu har det ju visat sig att efter att han har fått genomgå två olika sinnesundersökningar av kompetenta experter som kommit till diametralt olika slutsatser i fråga om han är sinnessjuk eller ej. Så frågan är inte alldeles lätt att besvara. Psykiatrin är också en av de mera omdiskuterade disciplinerna. Men om man betecknar Breivik som den politiska extremist han är, så kan man ju politiskt placera honom i en fålla tillsammans med tidigare historiska nazistiska förbrytare och massmördare från andra världskriget. Det är där han hör hemma, vare sig han nu blir betecknad som sinnessjuk eller ej. Jämför med Nürnbergrättegången efter kriget, där överlevande Nazistledare ställdes inför domstol för sina folkmord. Mig veterligt diskuterade man där inte alls deras eventuella sinnessjukdomar eller ej, trots gärningar som var Utan man ansåg dom helt & fullt ansvariga för sina gärningar och dömde dom rakt uppå och ner för det dom gjort. Och det är ju detta som borde gälla för Breivik nu också. En människa med totalt oc extremt förvriden människo- & världsuppfattning, men fullt ansvarig för sina handlingar.

   • Vad har kubanerna gjort Norge för ont?
    Kan han inte få en inhängnad etta på Dronning Mauds land och förses med ett lass käk en gång om året?

     • Från wiki.no:
      Dronning Maud Land eller Dronning Mauds land er den delen av det antarktiske kontinent som strekker seg fra 20° vestlig til 45° østlig lengde. Området ble i 1939 annektert av Norge, etter initiativ fra Adolf Hoel, og har siden hatt status som et norsk biland. Den norske sektoren grenser til den britiske sektoren i vest og den australske sektoren i øst. Mot syd er grensen ikke fastsatt, men det er alminnelig akseptert at den strekker seg helt til polpunktet[1].

 4. synd att vi inte får höra Breiviks talan, ej heller de 3 islamister som ska vittna till hans fördel, utan det enda vi får höra är det media i princip vill att vi ska höra.

  vi får alltså inte möjligheten att skapa oss en egen uppfattning om huruvida han var galen eller ”galen”

 5. Jag satt och jobbade direktsändningen i bakgrunden. Kusligt när man skildrar illdådet så långsamt och metodiskt. Breivik sitter mest stel, nollställd och verkar vänta på att kunna bli martyr.
  Bra att man sänder det hela å ena sidan för det är så påtagligt att det kunde vara jag du, vi som gick vårt öde till mötes den dagen. Å andra sidan Cirkus Breivik! Jag kommer inte undan känslan att vi spelar ABB i händerna och att det är detta den beräknade knäppgöken vill.

 6. Det var så mycket prat om Breiviks manifest o video att jag bara var tvungen att söka lite. Knäppgöken har gjort en Youtubevideo kallad Knights Templar 2083. Jag kan bespara er tiden och berätta att det är ett rasistiskt, islamofobiskt mischmasch av det mer förvirrade slaget med massor av faktafel m.m. Om ABB verkligen ser dessa rasse-nidbilder som fakta så har han stora problem. Bi-problemet är dock att jag sett dessa bilder innan visade på skärmar i arbetsrum och garvade åt vid fika!
  Dock måste jag medge att (stillbilds)videon fick mig inse än mer att: ABB är en övertygad fanatiker som tror bara man dödar andra så blir det revolution; att internet är ett tveeggat trubbigt instrument och att vårt samhälle till stora delar är tillbaka i på samma låga nassenivå som man var i Tyskland för ca: 80 år sedan.

 7. Surrealistiskt att Utöya inte förändrade ett enda dugg politiskt i grannlandet, det var en ren media-angelägenhet! Ingen vet fortfarande om uttalat vänster-sinnade personer säkert kan samlas i grupp eller om det finns hotbilder som är både konkreta & seriösa..

 8. Varför inte helt enkelt låta busen löpa? Låta alla göra det, Flinken, Zethreaus/Belmonte, tyskan, Khaled Odeh, Ausonius osv. Motivering: Jo, vi har ingen rätt att beröva dem deras liv men heller ingen skyldighet att försörja dem, Ok?