När upphörde organstölderna?

Så visade det sig att Donald Boströms redovisning av de rykten som går på Västbanken bland palestinier var korrekt information. Sveriges ambassadör i Israel, Elisabet Borsiin Bonnier, gjorde ett stort misstag då hon gick ut och tog avstånd från Aftonbladets artikel på ambassadens hemsida. Men det är betydligt fler än hon som får skämmas.

DN igår: ”Israelisk teve hävdar att det har förekommit stölder av organ från avlidna israeler och palestinier på landets rättsmedicinska institut Abu Kabir utanför Tel Aviv. Stölderna ägde rum för tio år sedan… …Organen ska enligt tevekanalen ha tagits från såväl civila som militära israeler, utländska arbetare och palestinier. De nya avslöjandena är alla mer än tio år gamla och polisen har beslutat att inte inleda en utredning av det som inträffat.”

En av israels advokater skriver på en hemsida: ”Den bandupptagning med doktor Yehuda Hiss som sändes i israeliska kanal 2 i helgen bekräftar inte de insinuationer som framfördes av Donald Boström…” En uppgift som i så fall implicerar att både israeliska och svenska media helt feltolkat den information som kommit. Det kanske skrivs så eftersom vederbörande läst att den israeliska polisen inte kommer att göra någon utredning, något som de givetvis borde. För den här sortens rykten sprids fortfarande bland palestinier på Västbanken. Och har organstölderna upphört så är det bra att få den saken bekräftad i så fall, bra för samtliga inblandade parter.

Per Gudmundsson på Svenska Dagbladet var nog den som under veckan stack ut hakan längst då han dagarna innan skrev: ”…höstens stora Sverigenyhet har varit att vår största dagstidning sprider vandringssägner om organstöld, rotade i antijudiska myter, utan att klandras av regeringen, har knappast byggt broar.” Det skulle ha varit roligt att få se Gudmundssons min då nyheten presenterades av världens stora tidningar och TV-kanaler igår.

Om jag som bloggare råkar skriva fel, eller det visar sig att jag har fel, så är det inga som helst svårigheter att gå in och ändra i texten, eller i vart fall lägga dit en fotnot. Men av någon anledning så är inte tidningarna speciellt pigga på att ändra felaktigheter. Papperstidningen går inte att ändra, kanske är det därför man låter grodor stå kvar även på webben?

organstöld

Åsa Linderborg avslutar idag i Aftonbladet: ”Publiceringen av Donald Boströms artikel har stärkt svensk kultur-
journalistik. Vi har visat att kultursidorna kan vara en yta för viktiga saker – här finns plats för skribenter som skriver om liv och död, på liv och död.

Kulturjournalistikens uppgift är inte att leverera svar, utan att formulera de stora öppna frågorna som uppmanar till fortsatt journalistiskt arbete. Det hör till ovanligheten att någon hörsammar sådana vädjanden, men den här gången började journalister och forskare – utanför Sverige – att gräva upp och redovisa saker.”

Det är bra att den här nyheten nu får ett slut, men det vore bra om israeliska myndigheter kunde ta tag i frågan om när dessa organstölder upphörde. (Studio ett i eftermiddag)

intressant Andra om: , , , , , , , , , , svd dn ab12 dagen t

  20 comments for “När upphörde organstölderna?

 1. AR
  22 december, 2009 at 14:30

  Hade jag varit en av de som viftade bort och idiotförklarat palestinska familjers misstankar och outrhärdliga farhågor då hade jag skämts idag. Hade mitt namn varit Per Gudmundsson, Dilsa Demirbag Steen eller Cecilia Uddén, jag då hade jag tagit tjänstelidgt för att slippa möta andra, och för att fundera över mitt yrkesval.
  Skriva skit och tjäna pengar på bekostnad av andra, särskilt som denna kostnad nu visar sig vara hud, hornhinnor och ett annat organ, måste ge sömnrubbningar åtminstone, för den som vill kalla sig människa som kommit ett steg längre än apor. Att vara kulturskribent och försvara Israel i fortsättningen vittnar om de kulturlösa, samvetslösa och hederslösa vampyrer som suger blod ur allt som verkligen är kultur för att spy ut som svart galla över den andre, muslimen, invandraren, den sjuke eller den arbetslöse.

  En och annan galla sko kan gott komma till användning här.

 2. palle
  22 december, 2009 at 14:53

  Och Cecilia Uddén försökte i P1-morgon relativisera erkännande. Ytterst löjligt!

  • 22 december, 2009 at 15:02

   När var det? Idag??

   • M
    22 december, 2009 at 16:00

    Det måste ha varit vid lunchekot. Hon lät inte alls generad över sitt tidigare handlande, hennes klart usla ledning för programmet som handlande om det och var direktsänt från Israel. Det var nästan bara Anna Veeder som fick tala då.
    Och Uddén själv har upprepat att herregud det finns ju så mycket annat man kan kritisera Israel för så varför hitta på det här också och bla bla bla

    • 22 december, 2009 at 16:56

     Var Väder-Anna med ?? :-) Ja det är kvalitet det… :-)

     Javisst, ja. Hon är ju ”fredsaktivist” :-)

    • palle
     22 december, 2009 at 17:03

     Jaha, de måste ha tyckt att Cecilias rapport var tillfredsställande så man lät henne hållas extra länge på lunchekot. :-S

   • palle
    22 december, 2009 at 16:52

    Ja, imorse på nyheterna.

  • Mäster
   23 december, 2009 at 03:02

   Intressant kommentar, och omformulerad kommer den in. / Jinge

 3. Mike
  22 december, 2009 at 15:17

  håll dig till ämnet! / Jinge

 4. Sniff
  22 december, 2009 at 16:13

  OjOjO!
  Jag ser bara de tre aporna framför mig. Ni vet inte höra, inte se och inte tala! Fast från den som inte tala och håller händerna för munnen hör jag ett svagt mummel ”… antisemitism… … självhatande jude…” m.m. ;-)
  Problemet är att nu med julen i full sving orkar många inte ens lyfta på ögonbrynen. Får mig nästan misstänka att tidpunkten är väl vald.
  Fy fabian vad tragiskt. Vissa borde verkligen skämmas.
  Hjälpen till Gaza finns men når inte fram då Israel hindrar denna från att komma dit. Merry f—ng x-mas IDF!

 5. Mäster
  23 december, 2009 at 03:31

  Ahhh Gudmundsson,hycklarnas hycklare:

  Det israeliska militärsjukhuset Abu Kabir har under 1990-talet systematiskt och olagligt tagit organ från döda palestinier.

  +

  Bilal, som 1992 sköts av den israeliska armén, OBDUCERADES PÅ ABU KABIR och sedan dumpades uppsprättad och hopsydd från hakan till ljumsken.

  =

  Gudmundsson drar slutsatsen att AB ”sprider vandringssägner om organstöld, rotade i antijudiska myter”

  Några muslimska läkare i Storbrittanien misstänks på vaga grunder för terrorism.

  +

  99,99999999999999999% av alla muslimska läkare har inte fått denna misstanke riktad emot sig ,än mindre sysslat med denna aktivitet.

  =

  Gudmundsson ”ifrågasätter” muslimska läkares trohet gentemot deras läkared.

  Han är riktigt lustig den mannen,överträffad endast av den ständigt krigshetsande Dick Erixon.

 6. Palestinier
  23 december, 2009 at 06:06

  Det är dags för Israel och dess anhängare att be journalisten Bodström om ursäkt
  Israel måste talat om vilka människor som blev bestulna på sina organ och det är mycket viktigt för de dödas anhöriga

  De flesta svenska dagstidningar har spelat en mycket smutsig roll genom att först attackera Bodström och sedan försvara de kriminella sionister
  Det finns bara väldigt få hedersvärda journalister som vågar lifta fram sina åsikter till ytan trots hårt motstånd av andra korkade journalister och så kallade chefsredaktörer

  Dessa korkade journalister som kör med propaganda som motsäger sanningen , de är konspiratörer
  Dessa journalister framkallar en enorm skada för mänskligheten

 7. Sara G
  23 december, 2009 at 12:11

  Vore tacknämligt med lite siffror över organstölderna, och hur länge det hela pågått.
  Jag tycker det vore bra, mycket bättre om Väder-Anna höll sig där hon hör hemma. Här i Sverige har hon gjort bort sig totalt hos palestinavännerna och det är numera inte alltför många som ser henne som fredsaktivist, hur ofta hon än hänger där vid vägspärrarna och låtsas…

 8. Johan
  23 december, 2009 at 13:40

  Man ser tydligt hur Israels regerig agerar, eller väljer att -> inte agera. Nu agerar ett antal av landets ”hemliga agenter” att skriva, på uppdrag, den nu nämnda är bara en i raden.

 9. boris
  23 december, 2009 at 20:42

  Har organstölderna upphört? Det finns bevis för att de fortfarande pågår:

  ”However, Ahmed Tibi, an Israeli Palestinian member of parliament, told the assembly on Wednesday that he had evidence that organ theft was still taking place.

  ”You said that it was ended in the ’90s. But Fadul Ordul Shaheen who was from Gaza passed away. He died of diabetes this year. When his body was given back to his family, his eyes were bleeding and there was a deep cut through his body,” he said.”

  http://english.aljazeera.net/news/middleeast/2009/12/2009122315425789179.html

 10. Sara G
  23 december, 2009 at 23:39

  Jag tror inte heller att organstölderna har upphört, bevisen talar mot det.
  Men är man ute efter ett Stor-Israel, ( Det har vi sett på Väder-Annas avslöjande kartbild) så bryr man sig inte speciellt mycket om mänskliga lagar och regler när det gäller andra utöver den egna gruppen. Man bryr sig inte om att ens grannar svälter nu i juletid – och att man använder utan självrannsakan palestiniernas vatten att fylla sin pooler med till ett juldopp. Man unnar sig själv praktiskt taget allt gott och bra – men grannen absolut ingenting. Inte ens respekt och rätt till människovärde.

  • Isa
   24 december, 2009 at 19:27

   Vem är Väder-Anna?

   • 24 december, 2009 at 19:40

    mail på väg.

 11. Ingemar Lext
  24 december, 2009 at 12:14

  God Jul Israel! – Julklappen ni får av mig är en välförtjänt TERRORIST-stämpel i pannan (med plus i kanten för anskaffande av hundratals kärnvapen i lönndom, ett systematiskt bedrivande av likskändning samt historisk världsrekord i hyckleri).

  Dessvärre kan jag förstås inte önska terrorstaten Israel ett gott nytt år. Sannolikheten är ju stor att dess tid äntligen har kommit.

Comments are closed.