När ger Israels ”vänner” upp?


[column width=”49%” padding=”2%”]
Igår skrev Finansmarknadsminister Mats Odell i en debattartikel i Svenska Dagbladet: ”Det går inte att acceptera krigföring eller terrorhandlingar som drabbar civilbefolkning.” Det är givetvis sant, men han menade inte Gaza. Han menade den ”terror” som palestinier utsätter israeler för. Men innan trycksvärtan hann torka i Svenska Dagbladet så basunerades nyheten ut, Israel tänker bygga 1600 nya lägenheter i de olagliga bosättningarna på Västbanken. Det meddelar man samtidigt som Joe Biden är på plats i Jerusalem för att diskutera USA:s ”medlarroll” i konflikten.

DN/TT: ””Generalsekreteraren fördömer det israeliska inrikesdepartementets godkännande tidigare i dag av planerna för byggandet av 1 600 nya bostadsenheter i Östra Jerusalem”, skriver FN-talesmannen Martin Nesirky i ett uttalande.

”Ban hänvisar till att bosättningarna är olagliga enligt folkrätten”. ”Vidare betonar han att bosättaraktiviteterna står i strid mot Israels förpliktelser enligt färdplanen för fred och underminerar varje steg mot en varaktig fred”, skriver han.”

I samband med stridigheterna i och runt Al-Aqsa-moskén i Jerusalem så har Time Magazine börjat skriva om risken för en ny intifada. Då är inte den senaste israeliska arrogansen inräknad, att meddela att man bygger 1600 nya illegala bostäder på palestinskt territorium just när den amerikanske vicepresidenten landat på Ben Gurion-flygplatsen är antagligen ett krampaktigt försök att visa upp något som hemmapubliken ska betrakta som – kraftfullt och potent.

Dessvärre så underminerar detta Israels ställning i världsopinionen än mer, landet är redan ett av världens sämst sedda men de tycker kanske att det inte längre spelar någon roll. Dessutom är ju det dåliga ryktet i högsta grad användbart när man anklagar än den ena och än den andra för antisemitism. Att bara skriva ordet ”Israel” är väl snart att betrakta som antisemitism.

Staten Israels vänner kan inte ha det lätt. Att oupphörligen försvara en nation som fängslar tusentals palestinier utan vare

[/column]
[column width=”49%” padding=”0″]palestina

sig rannsakan eller dom kan inte vara lätt, i all synnerhet inte om många av fångarna är barn. Morden på 1400 civilpersoner i Gaza, varav 400 barn, kan inte heller vara enkelt att försvara när omvärlden vet att många brändes ihjäl av illegala fosfor-
granater.

Frågan är väl snarast hur lång tid det tar innan Israels vänner ger upp, för när landet man älskar använder Genèvekonventionen, FN:s alla resolutioner och texter om de Mänskliga Rättigheterna som dasspapper så blir det svårt, mycket svårt…

intressant Tags : , , , , , , , , , time dn1 svd1 ex ab1 dagen t
[/column]


17 svar till “När ger Israels ”vänner” upp?”

 1. En av de välkända anledningarna till föraktet mot Israel:

  Att släpa en pojke, 12 år, till domstol därför att an gjort motstånd mot ockupationens mördare. Han kastade sten och därför släpades han bokstavligen med fotbojor, handbojor och hela faderullan till rättssalen, och fadern krävdes på 5000 shekel. Stora starka Israel är rädd för 12-åriga palestinier och behöver de slantar som fattiga palestinier inte har utan måste göra insamlingar för, för att få ut sina barn ur fängelsets klor.

  Pojkens israeliska kvinnliga advokat lär har gett pojken en ballong att leka med tills eländet var över. Och den ärevördiga domaren lär har gömt sig bakom sin datorskärm i det ögonblicket.

  Israeliska barn är barn tills de börjar döda i ockupationsarmén. Palestinierna däremot föds vuxna.

  Hebron – Ma’an – A Hebron child had his detention extended on Wednesday as he stood before an Israeli military tribunal at the Ofer prison, for allegedly throwing stones at Israeli forces.

  The father of Al-Hassan, 12, Fadl Al-Muhtaseb told Ma’an that his son had not been indicted for any crime but nonetheless had his sentence extended.

  ”My child was brought to court with both his hands and feet cuffed. He was very scared of the many soldiers around him. It is ironic that the judge extended his detention until Sunday until an indictment is issued against him,” he said.

  Al-Mutaseb was asked to pay a fine of 5,000 shekels, which was then reduced to 2,000 shekels. ”What law allows a child to be tried in court and then asks his father to pay a fine? I will not pay the fine, and you have to release my child.”

  ”This is the law of Israel’s occupation,” the father said.

  The lawyer representing Al-Hassan, Lea Tsemel, handed the child a small balloon from her briefcase for him to play with, which brought laughter to the court room. The presiding judge reportedly attempted to conceal his face when the toy was given to the boy.

  Al-Hassan was detained on Monday with his brother Al-Amir, 9, who was later released.

  According to article 37 the UN Convention on the Rights of the child, which Israel ratified on 3 October 1991, ”The arrest, detention or imprisonment of a child shall be in conformity with the law and shall be used only as a measure of last resort and for the shortest appropriate period of time.”

 2. Jag får väl sägas tillhöra Israels “vänner” i den bemärkelsen att jag anser att de har rätt att slippa bli kastade i havet.

  Men staten Israels orättfärdiga politik och krigföring är det fullständigt omöjligt att stödja eller gilla.

  • De enda som någonsin i den här konflikten bokstavligen kastats i havet är palestinierna och av israelerna vid staten Israels bildande och etniska rensning, som får pågå årtionde efter årtionde. Israel har alltsedan början valt krig och våld i stället för samtal och kompromisser med palestinierna. Man kan notera att det skett med europeernas gillande.

 3. Är man vän av Israel vill man väl inte stötta landet ända ner i fördärvet?
  Är man exempelvis svenskfödd försvarare av Israel bör man väl rimligen ha en mer nykter syn på hur Israel hanterar omvärld och grannar. En infödd Israel är naturligtvis förstörd av den massiva propagandan och hatet inom nationen, en svenskfödd bör se igenom det och vänligt men bestämt uttala stöd för landet men avsky för dess metoder.

  Våra svenska israeliska advokater, ”lobbyister” och ”Israel” är ord som tydligen inte får användas tillsammans i Sverige, är ju i högsta grad inblandade i att sänka Israels redan enormt låga anseende.
  Någon dag måste ju Dilsa D-S, Gunnar H, Fredrik F och de andra hamna i den situationen att Israel stimulerar kräkreflexen hos 99,99% av svenskarna och förlusten av personlig prestige att stötta Israel blir allt för stor; vad göra då?

 4. Det blir allt färre som vill ge sig ut i den här debatten, för risken att bli stämplad som antisemit bara ökar.
  Jag säger därför bara: Vit fosfor…
  Är det fler än jag som trodde att det var förbjudet?
  Ändå har regimen israel använt det mot barn!
  Nu stjäl man mera land, nu trotsar man öppet omvärlden…
  Som en av världens mest upprustade land så kan man kosta på sig det, det är tydligt

 5. Vad gör svenska regeringen? Jo, skriver artiklar som Mats Odell där skulden ligger på
  vänstern!

 6. Israel vill expandera de illegala bosättningarna i Östra Jerusalem och på västbanken
  Detta kommer att sabotera den nyligen överenskomna indirekta fredsförhandlingar mellan Israel och palestinierna
  USA hoppas att de indirekta förhandlingarna kommer att leda till direkta förhandlingar , Man vädjade till både palestinierna och Israel att inte göra nånting som skulle äventyra samtalen

  Men nu har Israels regering godkänt byggandet av 1600 nya lägenheter i Östra Jerusalem och 112 på västbanken
  Palestinierna som motvilligt accepterade indirekta förhandlingar hotar att frysa fredssamtalen och anklagar Israel för att underminera samtalen redan innan de börjar
  Israel har tidigare lovat USA att inte bygga nya bosättningar under de närmaste 10 månader och som inte omfattar Östra Jerusalem

  Tillkännagivandet kom när USA,s vice president Biden var på besök hos den palestinska myndigheten på västbanken , han fördömde Israels agerande och sa ” att tidpunkten för offentliggörandet är just den typ av steg som undergräver det företroende som parterna behöver och är emot de konstruktiva diskussioner som han haft med Netanyahu ”
  Israels beslut var ett slag i ansikte på Biden och den palestinska myndigheten och en stor seger för Hamas

 7. Varför skulle Israel riskera att USA drar in det stöd som är livsviktigt för landet,genom att tillkännage beslutet om bostäderna på ett så provokativt sätt?Obama är israelvän och har redan godkännt bostäderna.Vad som sedan följer är spel för gallerierna,såsom Bidens ”kritik”.

 8. Ja man ser ju tydligt hur israellobbyn agerar. Alla som kritiserar apartheidstaten, som numer låter kvinnor och män sitta frånskilda i kollektivtrafiken, agerar.

 9. Det blir alldeles tydligt för alla och envar att Israel inte vill ha fred och inte Mats Odell heller.

  Biden är nog alldeles ärlig, men Obama och Clinton har gett dem carte blanche under sina valkampanjer.

 10. Tyvärr stoppar det inte vid 1600 lägenheter utan är bara en del i en större plan där man tänker bygga sammnalgt 50000 nya bostäder:

  http://www.sr.se/cgi-bin/ekot/artikel.asp?artikel=3501302

  http://www.haaretz.com/hasen/spages/1155639.html

  Man hade hoppats att debatten handlat mer om att Israel övh bygger bosättningar, på enligt internationell rätt ockuperad mark, än själva tajmingen och den diplomatiska dumheten.

  Snart kommer väl det hela vridas till att det återigen är palestinierna som förhindrar fredsprocessen eftersom det är dom som drar sig ur dom indirekta förhandlingarna.

 11. När jag läst runt lite på andra bloggar hittar jag människor som menar att de en gång i tiden inte hade en aning om Stalins utrensningar och illdåd. För mig är detta otroligt, men man måste tro dem.

  Det är ju dessvärre så att man tror det man vill tro. Jag föreställer mig att det idag är samma sak med Israelkramarna: De TROR att allt som berättas, sägs och skrivs om Israels historia och illdåd är falskt, och om de tror att det ligger något i anklagelserna är de övertygade om att Israel bara försvarar sig och tvingas till sina illdåd för att inte ”kastas i havet” av förfärliga och mordiska ”araber”.

  Man tycker till slut lite synd om dem – för det är något högst patetiskt över människor som låter sitt önsketänkande fara iväg med dem, vare de vänster eller höger eller Israelkramare. Somliga av dem kommer också att vakna en dag, och skämmas över sin ungdoms oförstånd.

 12. Det är också lite patetiskt eftersom israellobbyn. åtminstone den svenska, vill ge sken av förfinat intellekt, i motsats till de råbarkade palestinierna, araberna. Men vad lobbyn håller på med är inget den annat än ren och skär dumhet och dubbelmoral, då man försvarar kriminalitet, angreppskrig, råhet, övergrepp mot barn och mord utan att darra på manschettern

 13. De svenska Israel extremisterna håller ju bara på med fabler och skriver saker som inte har någon förankring i verkligheten i stil med boken Time Immemorial eller The Case for Peace. Det är skrattretande, men samtidigt tragiskt. Hur orkar man klistra ihop lögner hela tiden? Det är dom som är de värsta fundamentalisterna, som sitter i ett trygg land, avskärmade från alla konflikter och skriver ren smörja. Allt för att rättfärdiga utplåning av en civilisation.

 14. ’Israels Vänner’ är inget mindre än simpla antisemiter som tvingar det judiska folket att bära bördan för Israels folkbrott. Samtidigt anklagar de fredsförespråkare för att vara ’partiska’ och ’antisemitiska’ trots att vi, ja åtmistonne den överväldigande majoriteten av oss, till skillnad från ’Israelvännerna’ är mycket nogranna med att göra åtskillnad på Israel som stat och judarna som folk.

  Är det bara jag som finner detta både märkligt och tragiskt ?