Mössan av för Stephen King


För några veckor sedan snappade jag åt mig 8 pocketböcker i min lokala handlares boklåda. 25.- stycket för böckerna så det är givet att någon köptes som jag sedan skulle ångra.

Stephen King var en bra kandidat att ångra trodde jag. Jag har aldrig läst någon av hans böcker och var övertygad om att jag inte hade missat något. Han skriver i helt fel genre för att passa min smak.

Men lik förbaskat så låg ”Den Gröna Milen” på mitt bord hemma.. Nåå, jag såg på boken att de gjort en film av den, något som jag också gärna missat. Att gå och kika på en film där King gjort storyn skulle ju aldrig falla mig in..

Den gröna milen handlar om en fängelseavdelning där dödsdömda fångar vistas i avvaktan på ”den gamle gnisten”, d.v.s. elektriska stolen.

Den handlar om avdelnings-chefen Paul Edgecombe och hans fångvakter. En bok med en lagom dos mystik utan att vara skrämmande och otäck, som jag inbillat mig att King ofta är.

Man får följa ett antal döds-dömda i boken, från att de kommer in till att de dödas, men bokens egentliga tema handlar om en två meter låg svart man och en liten mus.

Det är en bok där berättelsen i sig är det viktiga, och hantverket är utomordentligt skickligt utfört av King. Ja, så bra att det var omöjligt att lägga ifrån sig boken, trots allt tar det ju en stund att smälla i sig 450 sidor.

Men min fördomsfulla inställning fick sig en rejäl knäck. Han är en urstyv berättare och det är verkligen sorgligt att boken nu är färdigläst.

Betyg?

En stark 4+ helt klart.


3 svar till “Mössan av för Stephen King”

  1. Faktum är att Stephen King framförallt är en stor berättare – han är expert på att bygga upp en historia och att bygga upp personer som figurerar i den, personer som man kan identifiera sig med trots att man inte är amerikan och han ändå inriktar sig till amerikaner.

    Det har gått så långt så att i vissa fall har jag njutit av historien långt innan det skrämmande verkligen händer – i vissa böcker, t.ex. Jurkyrkogården, tar detta något hundratal sidor, och sedan blir det skrämmande bara ett irriterande sidosprår – man läser vidare eftersom man vill veta hur det går för personerna och hur det löser sina dilemmor, inte för att man vill ”se monstret”.

  2. King ÄR en bra författare och han skriver mer än bara ”skräckisar”. Han har bland annat gett sig på en serie ”fantasy” böcker som enligt maken är att rekommendera. Tips till bloggägaren är att läsa ”Stand By Me” av King (det står en engelsk version i min bokhylla och samlar damm om det språket inte är ett hinder).

  3. Jag har aldrig läst nån av Stephen Kings ”vanliga” böcker, däremot hans bok om skrivandet. Den heter ”On writing. A Memoir of the Craft” (har läst den på engelska och vet inte vad den heter på svenska – obs inte menat som nåt snobberi!). Det är en mycket trevlig och personligt skriven bok. Ungefär hälften handlar om hans eget liv och hur han började skriva och andra hälften är råd till personer som vill försöka sig på författande. Mycket läsvärd bok och jag tror även personer som inte har författardrömmar (som jag) kan ha nöje av den.